När Ungerns nya medielag trädde i kraft fick den skarp internationell kritik.
Lagen innebar att Ungern inrättade ett medieråd som kan bötfälla medier som rapporterar ”obalanserat” eller ”kränker den mänskliga värdigheten”.
Och att alla medier, inklusive bloggar, ska registreras och åläggas att rapportera balanserat om nationella och europeiska händelser.
Men efter att EU-kommissionen hotat med domstol verkar det nu som om Ungern är redo att ändra lagen och medias fokus på landet har svalnat.
– Medialagen är i stora delar lik den i Frankrike och andra länder. Ungern har bara fått kritik på tre punkter av EU och de har lovat att se över dessa punkter, säger Lennart Rendik, lokalpolitiker i Södertälje (V), som själv har ungerskt ursprung och följer utvecklingen i landet.
Lennart Rendik säger att uppståndelsen kring medielagen är en dimridå som gagnat Ungerns regering.
Frågan har flyttat fokus från två andra lagar som trätt i kraft jämsides med medialagen. De lagarna begränsar strejkrätten och ger myndigheterna full rätt att säga upp statsanställda med motiveringen att de inte är nog effektiva.
– Nu gör man sig av med obekväma personer. Det är ut med kritikerna och in med ja-sägarna som gäller. Jag ser det här som ett mycket större hot mot den demokratiska utvecklingen än vad medialagen utgör.
När man har gjort sig av med kritikerna har man stärkt greppet. Då har man koncentrerat hela maktapparaten kring ett parti, säger Lennart Rendik.
Den andra lagen gäller inskränkningar i strejkrätten för personer som arbetar i offentlig verksamhet.
Regeringen har fråntagit facken deras rätt att strejka om det råder oenighet mellan arbetsköpare och fack om verksamheten klassas som nödvändig för att upprätthålla samhällsservicen.
Om servicen är nödvändig eller inte ska avgöras i domstol.
– Detta är att dra ut gifttänderna på facket, säger Lennart Rendik.
Regeringspartiet Fidesz, med president Viktor Orbán i spetsen, är ett högerparti som i koalition med Kristdemokraterna har två-tredjedelsmajoritet i parlamentet sedan valet i april 2010.
En majoritet som ger regeringen makt att ändra grundlagen. Hela 157 nya lagar och nio grundlagsändringar har tillkommit sedan regeringsskiftet.
När Arbetaren ringer upp Gáspár Miklós Tamás, universitetslärare i Budapest och ledare för Ungerns Gröna Vänsterparti, för att fråga hur han upplever det politiska läget i landet blir svaret att det präglas av rädsla.
– Skräck, ren skräck. Det är redan tusentals personer som blivit utslängda från sina jobb inom statsförvaltning, forskning och media. Regeringen har en väldigt brutal framtoning, säger Gáspár Miklós Tamás.
Han riktar stark kritik mot att internationell media inte uppmärksammat de många lagändringarna som tillkommit under president Viktor Orbáns tid.
– Som du förstår så är jag väldigt bitter över att allt fokus ligger på medielagen när det andra som händer här egentligen är en stor attack mot hela samhället.
Han anser att orsaken till medias ointresse är självklar.
– Människor är inte intresserade av arbetares rättigheter, säger han.
Gáspár Miklós Tamás menar att regeringen genomfört flera försämringar för de allra fattigaste. Den har ändrat antal månader för hur länge en person får arbetslöshetsersättning – från nio månader till tre.
– Regeringen har också ändrat straffet för mindre snatteri i butiker, numera får till och med minderåriga fängelse för ett sådant litet brott. Detta har lett till att fängelserna är överfulla och det måste byggas sju stycken helt nya anstalter.
– De har även infört samma skatt för alla, 16 procent. Detta gynnar de allra rikaste och det övre skiktet av medelklassen men är en stor försämring för de fattiga.
Gáspár Miklós Tamás menar att regeringen koncentrerar alla förmåner till medelklassen.
– Det är logiskt eftersom det är deras väljare men också mycket grymt.
Trots lagändringarna har de inhemska protesterna mot inskränkningarna i strejkrätten och uppsägningarna av statsanställda har varit få.
– Fackföreningarna är väldigt svaga här, organisationsgraden är låg. Både det nyliberala oppositionspartiet, Socialistpartiet och regeringen behandlar dem med stor avsky. Partierna för en antifacklig propaganda och den är väldigt effektiv. Som du förstår hatar jag alltihop, säger Gáspár Miklós Tamás.