I syfte att belöna konstruktiv kritik som hjälpt till att utveckla branschen delar arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen ikväll för första gången ut sitt Kritikerpris. Priset har väckt upprörda känslor eftersom utdelningen sker på Berns Salonger, som sedan ett drygt år tillbaka är försatt i blockad av Stockholms Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC, just på grund av sitt användande av underentreprenörer – vilka enligt syndikatet i praktiken fungerat som bemanningsföretag.
Henrik Bäckström, vd för Bemanningsföretagen, har dock förnekat att lokalvalet skulle vara en medveten provokation.
– Vi har inte ens reflekterat av över att våra medlemmar skulle sitta på de anklagades bänk, sade han till Arbetaren i mitten av mars.
Bland de nominerade kritikerna verkar dock intresset svalt. En nekar med hänvisning till den fackliga blockaden, en prioriterar en akademisk tillställning vid Lunds universitet och ytterligare en ska försöka komma – ”om jag hinner”.
Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, nomineras för att ”med skarp ammunition ihärdigt ha bevakat bemanningsbranschens förehavanden, framför allt i relation till arbetarrörelsen, dess företrädare och den svenska modellen”. I en videohälsning till Bemanningsföretagen tackar hon för nomineringen och konstaterar att:
– Det är helt riktigt att jag är väldigt kritisk till att människor i Sverige helt lagligt kan sparkas från sina jobb och ersättas med inhyrda från bemanningsföretag. Och jag är också jättekritisk till att arbetsgivare utnyttjar det för att hota och skrämma sina anställda.
Brink låter hälsa att hon övervägde att skicka en ersättare – någon som blivit uppsagd och kunde ha fått sig en gratis måltid på arbetsköparorganisationens bekostnad – men beslutade sig för att låta bli:
– Eftersom ni har valt att lägga ert kalas på en restaurang som är försatt i facklig blockad.
Inte heller Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet som nomineras för sin offentliga utredning om bemanningsdirektivets implementering i Sverige, kommer att närvara. Det var först i förrgår hon fick veta att hon nominerats, och utdelningen krockar med ett internationellt symposium vid universitetet. Dock uttrycker hon uppskattning för de övriga kandidaterna.
– Den motivering som de har angett tyckte jag var adekvat, och det är klart att jag känner mig hedrad av sällskapet.
Nyström kände inte till att priset skulle delas ut på Berns, och säger att hon inte vet tillräckligt mycket om blockaden för att ta ställning till den.
– Naturligtvis ska man respektera tillåtna stridsåtgärder på en arbetsmarknad, men syndikalisterna har också genomfört ett antal stridsåtgärder som inte legat inom vad som anses vara ramen för det tillåtna.
– Jag känner inte till detaljerna kring den här åtgärden mot Berns, jag visste bara att den låg i blockad, så det hade jag i så fall fått ta reda på mer om ifall jag hade haft möjlighet att närvara.
Sam Dandemar har tidigare varit ombudsman inom tjänstemannaförbundet HTF och nomineras för att han ”enträget arbetat med att utveckla de bemanningsanställdas villkor, dock utan minsta tillstymmelse till överseende med uppfattade brister och fel”.
När Arbetaren frågar om hans syn på nomineringen skrattar Dandemar till svar:
– Jag blev jäkligt överraskad, det är lite lustigt tycker jag. Man prisas för att man varit kritisk i sina omdömen om en bransch förehavanden, det känns lite festligt. Sen menar jag väl att den kritik jag framfört syftat till att göra den här branschen seriös, men då måste man också se till att man har en organisation med bra villkor för de anställda. Jag har inte tyckt att man alltid försökt eftersträva detta.
Dandemar kände inte till den syndikalistiska blockaden, men säger sig inte ha något problem med att bryta den.
– Med all respekt för syndikalisterna får de ha sin verksamhet utifrån sina värderingar, men jag kan inte säga att jag alltid delar dem.
Att närvara vid utdelningen tycks dock inte vara högprioriterat.
– Jag kommer att försöka, om jag hinner.