Egypten: Första firandet på 60 år
Runt 20000 människor fyllde Tahrirtorget i Kario när Egyptens arbetare höll sin första fria första maj-demonstration sedan 1950-talet. På plakat och med slagord krävde demonstranterna en rättvis fördelning av samhällets resurser, samtidigt som polis och militär passivt bevakade tillställningen och dirigerade trafiken.– Livsmedelspriserna stämmer inte överens med lönerna. Ibland jobbar jag, men för det mesta kan jag inte hitta någon som kan anställa mig, sade Antar Aly, lärare och demonstrant till The Egyptian Gazette.
De många nyfödda fria fackföreningarna var rikligt representerade i talarstolen och de fackliga frågorna stod i centrum. Talarna krävde fasta anställningar, istället för de osäkra anställningar som hör till vanligheten.
Ett av de mer tydligt formulerade kraven var en höjning av minimilönen från motsvarande 450 kronor till 1 600 kronor, ett krav som formulerats av 49 organisationer, däribland fackföreningar, vänstergrupper och hjälporganisationer.
Men ilska riktades också mot den gamla statskontrollerade fackföreningen ETUF, vars före detta ordförande Hussein Megawer nu utreds för korruption.
Grekland: Strejker över landet
Omfattande strejker lamslog kollektivtrafiken i Aten när anställda i transportsektorn lade ned arbete under 24 timmar. I hamnen fick turister och gods vänta på kajen och Greklands rälstrafik stod stilla.Men de bristande transporterna hindrade inte närmare 20000 personer att demonstrera i centrala Aten under parollen: ”Nej till IMF, nej till EU, nej till krig.” Över hela landet demonstrerade tusentals människor med de två största fackföreningarna GSEE och ADEDY i protest mot nedskärningen i offentlig sektor.
– Ingen vet vad som egentligen kommer hända, men folk vet att det inte finns något sätt än att gå ut på gatorna och protestera, sade en av demonstranterna, Marina Yotis, till AFP.
Demonstrationen i Aten slutade i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis som med tårgas skingrade samlingen. Ytterligare strejker och demonstrationer väntas när det nya sparpaketet meddelas på söndag.
Irak: Krav på jobb och jämlika lagar
I Bagdad demonstrerade hundratals för arbete. I landet, slaget i spillror av krig och ekonomiska sanktioner, lever 23 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen. En tredjedel av landets arbetare är deltidsanställda och arbetslösheten ligger på 15 procent. Demonstranterna krävde att de många fabriker som är stängda åter tas i drift, men också rättvis arbetslagstiftning.– Det finns inga lagar som skapar jämlikhet för kvinnor. Jag kräver rättvisa lagar som syftar till det, sade demonstranten Hind Wasfi Tahir från Irakiska kvinnofacket till Reuters.
Under de senaste månaderna har tusentals demonstrerat i Irak med inspiration från upproren i arabvärlden. De växande demonstrationerna kräver bättre socialt skydd och ett slut på korruptionen.
Polen: Ingen parad i Warzawa
Det blev ingen traditionell första maj-parad i Warzawa. Den officiella orsaken är att demonstrationen krockade med en religiös parad som hölls med med anledning av förra påven Johannes Paulus II:s saligförklaring.I andra polska städer hölls dock första maj-demonstrationer i mindre skala, men i vissa fall med ökat symboliskt värde. I kuststaden Szczecin möttes ett tvåhundratal demonstranter vid det nedlagda skeppsvarvet på initiativ av det socialdemokratiska partiet Demokratiska Vänsterförbundet och krävde att varvet åter skulle tas i drift.
– Vi har valt skeppsvarvet i Szczecin eftersom det är ett skolboksexempel på Donald Tusks regerings inkompetens, sade Tomasz Kalita till Polski Radio.
Mindre demonstrationer ägde också rum i bland annat Katowice och i Lodz där ungdomar höll en ”missnöjesmarsch” mot osäkra anställningar och höjda matpriser.
Brasilien: Facket samlade10miljoner
10 miljoner människor demonstrerade för 40 timmars arbetsvecka i 200 brasilianska städer. Demonstrationerna arrangerades av det nya enhetsprojektet Agenda, som består av de största fackföreningarna i landet, varav många har starka band till regeringen.I São Paolo trotsade över en miljon människor ett ihärdigt spöregn och bland talarna fanns även representanter för partierna i parlamentet. På grund av sjukdom deltog dock inte Brasiliens president Dilma Rousseff.
Varvat med musikframträdande från populära artister framfördes krav på minskad arbetstid med bibehållen lön som lösning på landets arbetslöshet. Därtill betonades vikten av jämlikhet mellan könen, men också en rättvisare fördelning av landets rikedom och jordreformer för landets många lantarbetare.
– Vi har förberett detta evenemang för att hedra arbetstagaren. I dag är en dag att fira, men också en dag av fordran. Nu när kakan har vuxit är det dags att dela. Vi kan inte ha ett rikt land och fattiga människor, sade Wagner Gomes, ordförande för den fackliga centralorganisationen CTB, enligt tidningen Vermelho.
USA: Rättigheter – inte repression
I amerikanska städer demonstrerade 10000-tals för att sätta stopp för attackerna mot arbetare, både inhemska och immigrerade. I Milwaukee i delstaten Wisconsin marscherade först 25000 arbetare, mestadels migranter, men antalet ökade under marschens väg genom staden.Även om kamp för migrantarbetares rättigheter stått i centrum för amerikanska första maj-demonstrationer sedan 2006 kom årets demonstrationer att breddas och till stor del också handla om de fackföreningsfientliga lagar som på senaste tiden stiftats i många amerikanska delstater.
Presidenten för den fackliga centralorganisationen AFL-CIO förklarade i sitt tal att båda grupper har samma fiende – de konservativa.
– Det är samma strid. Det är samma människor som attackerar migrantarbetares rättigheter, arbetares rättigheter, studenters rättigheter och rösträtten, sade Richard Trumka i sitt tal, enligt Concord Monitor.
Även i Madison var demonstrationen större än tidigare år. I Los Angeles demonstrerade 3000 biltvättare, fackanslutna lärare och byggare med krav om fackliga rättigheter, en invandringsreform och ett slut på deportation av migrantarbetare.
Zimbabwe: Trots mot Mugabe
5000 av den fackliga centralorganisationen ZCTU:s medlemmar och sympatisörer fyllde Gwanzura Stadium i huvudstaden Harare på första maj. I starka ordalag fördömde fackförbundets generalsekreterare Wellington Chibebe polisens våldsamma förföljelse av fackligt aktiva med varnande ord om vad som kan komma ur folkets vrede om polisen försöker kväsa den.– Jag antar att polisen är närvarande och spionerar. De försökte hindra det här mötet, men de leker med elden, sade han från talarstolen, enligt tidningen Newsday.
Trots den Mugabetrogna polisens förbud mot första maj-demonstrationer hölls flera mindre möten runt om i landet. Sedan upproren i Tunisien och Egypten har polisen slagit ned hårt mot fackmedlemmar av rädsla för en liknande utveckling i det Zimbabwe där Robert Mugabe suttit vid makten i över 30 år.
FAKTA: Mer om första maj i världen
• Australien: I Perth demonstrerade tusentals människor för trygga anställningar.
• Colombia: 50000 fackmedlemmar, människorättsaktivister och studenter marscherade genom Bogota. När kravallpolis försökte dela demonstrationen utbröt våldsamheter och 115 personer greps. Enligt människorättsorganisationer förekom eltortyr och misshandel i häktet.
• Frankrike: I 200 städer ägde demonstrationer rum. Bara i Paris demonstrerade 120000 med de fackliga organisationerna.
• Indonesien: I Jakarta demonstrerade tusentals för bättre socialt skydd.
• Kina: I Hong Kong marscherade 4000 människor för stärkt arbetsrätt.
• Kuba: Hundratusentals tågade i Havana med banderoller till stöd för socialismen, men detta år utan porträtt av Marx, Engels eller Lenin.
• Mexiko: Tusentals arbetare demonstrerade i Mexico City för högre lön och bättre jobb.
• Nepal: Maoisterna visade sitt missnöje mot regeringen genom en välkoreograferad demonstration. Tiotusentals tågade genom Katmandu med slagord om generalstrejk.
• Portugal: Tiotusentals demonstranter trotsade regnet för att protestera mot ”EU och IMF:s ekonomiska kolonisering”.
• Ryssland: Med slagord om att följa Egyptens exempel och avsätta sina ledare demonstrerade 5000 personer i Moskva.
• Spanien: Tiotusentals demonstrerade mot arbetslösheten som är den högsta i EU-länderna och nu nått rekordnivå med 4,9 miljoner utan arbete.
• Storbritannien: På Trafalgar Square i London samlades 10000 personer och i Oxford 18000.
• Sydkorea: I Seoul samlades åtminstone 50000 arbetare med krav på högre lön, bättre arbetsskydd och den konservativa regeringens avgång.
• Turkiet: Det största första maj-mötet sedan 1977 fyllde Istanbuls Taksimtorg med 200 000 demonstranter.
• Tyskland: Minst 420000 personer demonstrerade över landet. I Berlin utbröt traditionsenligt tumult mellan autonoma och polis.
• Österrike: 100000 samlades i en antibankdemonstration i Wien.