På väggarna i Ali Salehis tvårumslägenhet intill köpcentret Entré, vid Värnhemstorget i Malmö, hänger konstaffischer av Joan Miro, Paul Klee och Jean Dubuffet. Ingen av tavlorna är hyresgästens. Förutom MFF-halsduken i tamburen lyser den personliga prägeln med sin frånvaro. Efter den andra flytten insåg Ali nämligen att det inte gick att fortsätta att ta med sig alla sina saker som han därför magasinerat för en dyr peng varje månad. Nu har han bara med sig det nödvändigaste, inte ens personliga foton finns uppsatta på väggarna.
– Minnena har jag i datorn, kommenterar Ali, vars plan är att studera juridik efter sommaren.
Allt flyttande har tvingat honom att ta ett uppehåll från planerna på att vidareutbilda sig och han har det senaste året därför praktiserat på Röda korset i Malmö, där han tidigare arbetat som frivilligledare med att överklaga beslut från Migrationsverket.
– Man behöver en stabil grund, det går inte att fokusera på att lära sig nya saker när man hela tiden oroar sig för var man ska bo. Nu ska jag ta tag i mina studier men det har verkligen tagit tid att vänja sig vid osäkerheten.
Hyresgästföreningens färska rapport Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? är fylld med siffror. Av denna framgår bland annat att andelen 20–27-åringar som bor i egen bostad i Lund och Malmö minskat från 64 procent 2003 till 52 procent 2011. Det framgår också att andelen unga vuxna som flyttat hemifrån, men som bor utan besittningsskydd, ökat från 23 procent 2003 till 32 procent 2011. Ytterligare en intressant siffra är att en femtedel av alla som flyttat hemifrån får hjälp från föräldrar eller andra anhöriga för att kunna betala hyran.
– De stora förändringarna ser vi mellan 2003 till 2009. De senaste åren ser vi att tendensen håller i sig, säger Ylva Westander, en av utredarna bakom rapporten.
Enligt Ylva Westander handlar det om att besluta sig för att börja bygga bort bostadsbristen – det är den enda långsiktiga lösningen. Hon pekar också på behovet av att bygga billiga hyreslägenheter som ungdomar har råd med. Att hålla nere kostnaderna är inte minst viktigt i ljuset av att 24 procent av de unga vuxna i Malmö och Lund klarar av sina boendekostnader ”nätt och jämnt”, ”inte så bra”, alternativt ”mycket dåligt”.
– Det går att förändra bilden, men det beror på hur man väljer att förhålla sig. Tyvärr, som det ser ut nu, så är utsikterna inte strålande.
Under tiden drabbas sådana som Ali Salehi.
– I samband med varje flytt har jag först ringt runt till alla privata värdar, men jag har aldrig fått napp. Har du ingen fast inkomst är du inte speciellt eftertraktad och sedan… Jag vet inte om det är så att jag är nojig men jag tror inte att mitt namn gör det enklare för mig i alla fall.
Ali Salehis problem började med att han sade upp ett förstahandskontrakt i Lund 2009. I samma veva som hans rumskamrat flyttade ut drabbades Ali Salehi av personliga problem. Lägenheten, som kommit att bli allt för dyr för honom själv, uppfattade han som enklast att göra sig av med. Dessa faktorer blev startskottet på en lång och kostsam bostadsresa: många tusenlappar har gått till spillo på grund utav denna – sett i dagens ljus – felkalkylering.
– Det rör sig om mycket pengar, exakt hur mycket vill jag inte ens tänka på, kommenterar Ali Salehi.
Via en annonssajt på internet – alla hans lägenheter har förmedlats på det sättet – lyckades Ali Salehi få tag på sitt första andrahandskontrakt. I en etta på Disponentgatan i Malmö bodde han i ett halvår, därefter bar det iväg tillbaka till centrala Lund. Desperationen gjorde att han accepterade en hyra som egentligen var allt för hög för hans ansträngda plånbok. 6500 kronor skulle även visa sig var en allt för stor summa enligt domslut.
– Jag tog kontakt med Hyresgästföreningen och deras jurister, berättar Ali Salehi som beskriver hur hans förtvivlade jakt för att få tak över huvudet gick över till ilska när han insåg att han betalade allt för mycket för sitt rum – och att han hade laglig rätt att få tillbaka pengarna.
– Jag såg hur alla de pengar som jag sparat ihop sakta flöt iväg. Så jag tog en massa foton på lägenheten och tog reda på vilka regler som gällde. När kontraktet löpte ut så gick jag vidare med ärendet.
Hyresnämnden dömde till hans fördel och han fick tillbaka 5 000 kronor. Ali Salehi beskriver hur han kände att han fick upprättelse; att han satte ett exempel, både för sig själv och för andra. Men lyckan blev kortvarig. Han hade fortfarande ingen permanent bostad och flyttlasset bar iväg till ytterområdet Nydala i Malmö. Även i samband med denna affär skar det sig i slutändan med personen som hyrde ut lägenheten: när Ali flyttade ut fick han inte tillbaka sin deposition.
– Jag mejlade fastighetsägaren för att se om han kunde göra något, men av svaret insåg jag att han inte brydde sig. Och jag pallade inte gå igenom en rättsprocess igen. Det är psykologiskt väldigt påfrestande och jag vill ägna min energi och tankeverksamhet åt andra saker.
Ali Salehi är den dystra baksidan av statistiken som lyfts fram i Hyresgästföreningens rapport som pekar på att det blir allt osäkrare för unga vuxna på bostadsmarknaden i Malmö-Lundregionen. Hans erfarenhet talar ett tydligt språk.
– Systemet borde skydda individen, men som det ser ut nu är man väldigt utelämnad, säger Ali.
I lägenheten vid Värnhemstorget i Malmö får han bo ett par månader till. Vad som händer därefter vet han ännu inte. Förhoppningen är att ta över kontraktet i augusti och därmed kunna stadga sig, men bostadsturerna som han varit med om gör att han inte vågar vara för optimistisk. Oavsett har han nu beslutat sig för att återuppta studierna. Otryggheten, att inte ha en permanent boplats, ska inte längre få stå i vägen för hans personliga planer.
FAKTA: Otryggt boende
• Hyresgästföreningen gör sedan 1997 vartannat år en undersökning kring unga vuxnas boende. I fokus är gruppen 20-27 åringar. Mönstret, att boendet blir allt mer osäkert, är detsamma för alla storstadsregioner.
• I Malmö och Lund har andelen unga vuxna som bor i egen bostad minskat från 64 procent 2003 till 52 procent 2011. Andelen som flyttat hemifrån men bor utan besittningsskydd – hos anhöriga eller med kompisar, i studentbostad, med andrahandskontrakt, i hyrda rum och liknande – har ökat från 23 procent 2003 till 32 procent 2011.
• 56 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån i Malmö-Lund har inte mer än 5 400 kronor kvar att leva på varje månad efter att hyran betalats. Detta är 200 kronor mindre än den summa som Konsumentverket beräknar att en person mellan 18 och 30 år behöver för att ha råd med vardagens basala kostnader.
• I Göteborgsregionen har
andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad minskat från 56 procent 2009 till 48 procent 2011. Andelen som flyttat hemifrån men bor utan besittningsskydd har ökat från 21 procent 2009 till 30 procent 2011.
• 55 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån i Göteborg har inte mer än 5 400 kronor kvar att leva på varje månad efter att boendet är betalt.
n I Stockholms län har andelen unga vuxna som bor i egen bostad minskat från 50 procent 2009 till 46 procent 2011. Andelen som flyttat hemifrån men bor utan besittningsskydd har ökat från 24 procent 2009 till 28 procent 2011.
• 44 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån i Stockholms län har inte mer än 5 400 kronor kvar att leva på varje månad efter att boendet är betalt.