Konventionen, som röstades igenom på ILO:s senaste kongress, slår fast att hushållsanställda ska jämställas med andra yrkesgrupper och omfattas av respektive lands gällande arbetsrättsliga lagstiftning. Där det finns en minimilön ska den omfatta även hembiträden. De ska ha skriftliga anställningsavtal, rätt att organisera sig fackligt, reglerad arbetstid och rätt till en ledig dag i veckan. Att konventionen även slår fast att hembiträden ska ha rätt att lämna sin arbetsplats på sin lediga tid vittnar om hur alarmerande situationen är. Nyligen uppdagades att ett hembiträde från Sri Lanka hållits instängd i 14 år hos en familj i Saudiarabien. Hennes familj trodde att hon var död.
I Indonesien ställs frågan om hembiträden på sin spets. I landet finns 2,5 miljoner hushållsanställda och Indonesien står även för en stor del av de migrantarbetare som arbetar i hushåll i många länder i Asien. Detta har gjort att landet har hamnat i internationella tvister med såväl Malaysia som Saudiarabien.
Arbetaren har tidigare rapporterat om spänningarna mellan Malaysia och Indonesien i frågan om hembiträden från Indonesien som arbetar i Malaysia. Efter tusentals vittnesmål om obetalda löner, slavliknande arbetsförhållanden, misshandel och sexuella övergrepp, införde Indonesien ett stopp mot rekrytering av hembiträden till Malaysia. Sedan dess har arbetsförhållandena för hembiträden reglerats i bilaterala avtal mellan länderna. I det senaste avtalet gavs Indonesiska hemarbetare bland annat rätten att behålla sina pass och en ledig dag i veckan. Malaysia var en av nio länder som lade ner sin röst när ILO-konventionen skulle drivas igenom.
Just nu rasar en bitter diplomatisk konflikt mellan Indonesien och Saudiarabien efter att flera fall av misshandel och tortyr uppdagats. Det råder även konflikt mellan länderna sedan ett indonesiskt hembiträde dömdes till döden och halshöggs efter att hon anklagats för mord på den arbetsköpare som hon menade hade misshandlat henne under en lång tid. Under våren dömdes ett saudiskt par till tre års fängelse för tortyr av en ung indonesisk kvinna som arbetade för dem. Domen hade kunnat bli banbrytande, men den upphävdes i en högre instans. Och ännu finns inga exempel i Saudiarabien på arbetsköpare som dömts för brott mot hembiträden. Indonesien överväger nu ett förbud mot migrantarbete i Saudiarabien. En saudisk diplomat i Jakarta har svarat med att gå ut med siffror på hur mycket det kostar saudiska familjer att så många indonesiska hembiträden varje år ”rymmer” – eller ”flyr”, som hembiträdena uttrycker det själva – från sina arbetsköpare.
Enligt statistisk från ILO finns 53 miljoner hembiträden i världen. Human Rights Watch uppskattar siffran till det dubbla. Över hälften av dem arbetar på en helt oreglerad arbetsmarknad och knappt hälften har inte ens en ledig dag i veckan. Den stora majoriteten är kvinnor och flickor och en stor del utgörs av migranter. För dem är situationen ofta än mer kritisk. Ofta är uppehållstillstånd och arbetstillstånd knutet till en specifik arbetsköpare, som hembiträdet därför inte kan lämna utan att bli illegal.
Marieke Koning, jämställdhetsexpert på världsfacket IFS, menar i en intervju på organisationens hemsida att det tagit lång tid att genomdriva konventionen för eftersom arbete i hemmet är undervärderat och dolt.
– Den kamp som rörelser för hushållsanställda har utkämpat var en av de huvudsakliga drivkrafterna bakom beslutet, säger hon och lyfter även fram fackens roll i kampen för erkännande för hushållsarbetare.
Nu återstår att länder ratificerar konventionen, men att en stor majoritet av ILO:s medlemsländer röstade för konventionen är ett åtagande i sig. ILO är ett FN-organ där de 183 medlemsländerna finns representerade genom en arbetsköpardelgat och en facklig delegat.