18 personer är just nu Fas 3-placerade hos teaterföreningen Ung utan pung, med olika sysselsättningar. Några deltar som skådespelare i föreställningen Fars 3 – en tredje klassens föreställning, som hårt kritiserar just Fas 3. I farsen deltar både professionella skådespelare som är anställda hos Ung utan pung och amatörer som ingår i Fas 3.
För att uppsättningen skulle bli verklighet frågade teatergruppen både Arbetsförmedlingen och Teaterförbundet om lov. De gav båda sitt godkännande. Ett krav från Teaterförbundet var dock att Fas 3-skådespelarna skulle få ersättning för sin medverkan. De medverkande blev lovade 2000 kronor per föreställning.
Men personer som ingår i Fas 3 och som är placerade hos Ung utan pung berättar nu för Arbetaren att Fas 3-skådespelarna inte har fått fullt betalt. För de föreställningar som beställts av Arbetsförmedlingen utgick ersättning. Resterande två föreställningar spelades gratis.
– Det är ingen sysselsättning, det är verkligen ett jobb. Folk blir slitna av att spela på kvällar. Folk är helt slut. Fas 3-skådespelarna gör exakt samma jobb som de professionella skådisarna. Det är annars en väldigt bra Fas 3-placering. Men när en massa saker utlovas och man inte får besked, saker rinner ut i sanden och utlovade pengar inte kommer blir man besviken, säger en Fas 3-deltagare som väljer att vara anonym.
– Man blir ju upprörd när de som har det ekonomiskt sämst inte ska få betalt. Det går folk här som inte har mer än 223 kronor om dagen i ersättning. Men det verkar ju vara pengar som inte finns som man har lovat ut, säger en annan person som är Fas 3-placerad hos föreningen.
Karin Hårding, projektledare för Fars 3, menar att det är en självklart att föreningen betalar ut lön om föreställningarna drar in pengar.
– De föreställningar som var beställda av Arbetsförmedlingen har vi betalat ut lön för. Sedan har vi spelat två föreställningar ”för dörren”, det vill säga de pengar som kommer in beroende på antalet besökare. Och då fick vi inte in tillräckligt med pengar för att betala ut lön till någon, säger hon och tillägger att inte heller de professionella fått ersättning för föreställningarna.
Hon berättar att projektet från början var ideellt från alla parter både från föreningen och från Fas 3-placerade gick med.
– Från början var det ett engagemang som folk valde att göra helt oberoende av ekonomi för att kritisera Fas 3. När vi sedan fick in en beställning och det kom in pengar i projektet så kom frågan om ersättning upp. Och det är ju en självklarhet, att drar vi in pengar så betalar vi lön.
Ett annat problem Karin Hårding pekar på är att Fas 3-ersättningen från när förställningen spelas på dagtid ”äts upp”, då deltagarna inte får ersättning från Försäkringskassan för dagar då de har arbetat.
– Det kan vi inte göra något åt, regler är regler. Man hade ju gärna sett att de fått behålla all ersättning som från ett extraknäck. Och det är ju också en stor del i vår kritik mot Fas 3, att det är så tajt ekonomiskt.
Karin Hårding berättar att föreningen inte går plus på att ta emot Fas 3-placerade.
– Pengarna från Fas 3 går till att betala ut lön till en handledare, till datorer och material till verksamheten, sedan har det även gått till en del administration i uppstarten av Fas 3-verksamheten. Vi har också tagit ett beslut om att det alltid ska finnas frukost till alla. Helt enkelt för att folk var hungriga och vi kan inte bedriva en verksamhet när folk är hungriga.
Föreningen har nu avsatt en fond, där överskott från andra föreställningar och andra delar av verksamheten ska samlas, och så fort det finns tillräckligt med pengar ska löner betalas ut.