I måndags besökte representanter från BB-ockupationen i Sollefteå Stockholm för att träffa sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson. Under ett möte på 30 minuter försökte de övertala sjukvårdsministern att förstatliga förlossningsvården och återöppna förlossningen i Sollefteå.
Tåget rullade in på centralstationen i Stockholm i måndags vid lunchtid. Barnmorskan Annika Safrani och BB-ockupanten Carina Hellström har rest långt med både tåg och buss från Sollefteå till huvudstaden för att träffa sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson. Hon utlovade ett möte på en halvtimme.
Kristdemokraterna gick till val med löfte om att förstatliga förlossningsvården, och att återöppna flera förlossningskliniker. Den 31 januari presenterade partiet, som nu sitter i regering med Moderaterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna, att de gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell plan för förlossningsvården. Ett förslag som ska vara klart i januari 2024.
Förra veckan meddelade regeringen att de avsätter 1,6 miljarder kronor till landets regioner för utvecklingsinsatser inom förlossningsvården. Av den summan ska 150 miljoner gå till att bland annat öppna förlossningskliniker som stängts ned eller för att bevara kliniker som hotas av nedläggning.
– Vi vet redan nu vad vi har för förutsättningar, efter att vår regionledning har gått ut med att de inte kommer att söka pengarna för att öppna BB. Det vi behöver tala om för sjukvårdsministern är att det här statliga bidraget bara är att kasta pengarna i sjön, säger Carina Hellström på kaféet där vi sitter innan de ska bege sig till mötet.
– Det sjukvårdsministern behöver göra är att förstatliga förlossningsvården. Vi kommer fråga om de kommer kunna göra det, säger hon.
Glenn Nordlund, socialdemokrat och ordförande för regionstyrelsen i Västernorrland, säger till tidningen Nordsverige att de kommer att invänta utredningen om framtiden för Sollefteå sjukhus innan de gör något nytt.
Redan nu står det alltså klart att regionen inte kommer söka det statsbidrag som möjliggör ett återöppnande av förlossningskliniken i staden.
– Att säga en sån sak, att de inte ens kommer att söka de pengar som avsatts från staten för att återöppna stängda förlossningsavdelningar, det är som ett slag i ansiktet, säger Annika Safrani och tillägger:
– Man blir desillusionerad, när politiker säger att vården ska bli mer jämlik men så går utvecklingen åt ett helt annat håll.
Region Västernorrland styrs efter valet 2022 av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. I slutet på november förra året presenterade partierna att de ska tillsätta en extern utredning med syfte att bestämma framtiden för Sollefteå sjukhus.
Partierna står för tre olika linjer: Centerpartiet vill återöppna de avdelningar som stängts ned, Moderaterna vill avveckla sjukhuset i dess nuvarande form och Socialdemokraterna vill ha kvar sjukhuset ungefär som det är i dag.
Det är egentligen hela kvinnovården som måste förbättras. Hade det handlat om män skulle det sett ut på ett helt annat sätt.
Annika Safrani, barnmorska
Det är dessa tre vägar som kommer att utredas och slutsatserna ska presenteras i juni 2024.
– Vi ska utveckla Västernorrlands vård för framtidens förutsättningar och behöver säkerställa att vi har balans i vårt utbud som ger trygghet för patienten, möjliggör förebyggande hälsoarbete och säkerställer tillgång till spetskompetens i hela länet. Nu börjar vi med att utreda framtida förutsättningar för sjukhuset i Sollefteå som är en viktig pusselbit i länets samlade hälso- och sjukvård, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande den 10 februari.
Vad skulle fördelen vara med statlig förlossningsvård i stället för regional?
– Då kan man ställa helt andra krav. Det där om att vården ska vara jämlik och tillgänglig över hela landet är just nu bara tugg. Det är egentligen hela kvinnovården som måste förbättras. Hade det handlat om män skulle det sett ut på ett helt annat sätt, säger Annika Safrani.
Som det ser ut nu är regionens kvinnovård uppdelad. Gäller det akut vård så måste patienten åka till Sundsvall eller Örnsköldsvik. Det innebär en sträcka på över 10 mil till vardera sjukhus.
– Många upplever att vi inte är sedda, att regionen vänt oss ryggen, säger Annika Safrani.
Carina Hellström instämmer och tillägger att det länge varit känt att förlossningsvården inte fungerar.
– Då måste man göra något åt det. Jag tror att ett förstatligande är ett bra sätt, mycket på grund av att när regionpolitiker ska fatta jobbiga beslut tänker de som en kommunpolitiker: “vad blir bäst för mig och mina närstående?”. Då ser man inte till hela regionens bästa, säger hon.
Nästa vecka uppmanar Sollefteå kommun till en “kärleksvecka” med parollen “Älska mer – vi behöver bli fler”. Invånarantalet har sjunkit och under 2022 var födelsetalet i Sollefteå kommun det lägsta under hela 2000-talet.
– Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer det att få långtgående konsekvenser, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun, till Svt Västernorrland.
Carina Hellström säger att många Sollefteåbor har reagerat med att säga “ska vi föda fler barn måste BB öppna igen”.
Dessutom ska ett nytt regemente öppnas i Sollefteå. Från början har det talats om 100 rekryter men nu talas det om omkring 800 rekryter i stället. Utöver det ska även en ny flygbränslefabrik öppna strax utanför staden.
Jag tror att ett förstatligande är ett bra sätt, mycket på grund av att när regionpolitiker ska fatta jobbiga beslut tänker de som en kommunpolitiker: “vad blir bäst för mig och mina närstående?”. Då ser man inte till hela regionens bästa
Carina Hellström, BB-ockupant
– Med det kommer invånarantalet öka liksom efterfrågan på utökad samhällsservice, säger Carina Hellström.
Representanterna från Sollefteå presenterade även ett nytt arbetssätt för sjukvårdsministern, som de vill införa i Sollefteå om förlossningskliniken öppnar igen. Det är en metod som Ingegerd Hildingsson arbetat fram som kallas “barnmorska hela vägen” och som går ut på att barnmorskorna ska ta hand om mamman från mödravård, till förlossning och genom eftervården.
Metoden började tas i bruk på Sollefteå BB innan förlossningskliniken lades ned. Under en period efter nedläggningen följde barnmorskor från Sollefteå med blivande mödrar till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall i samband med förlossning. Men det innebar att mycket av arbetstiden i stället gick åt till resor.
– Om förlossningskliniken återöppnas är sista pusselbiten för piloten på plats. Då skulle allt vara under samma tak, med samma personal. Med det kommer ekonomiska fördelar liksom ökad trygghet för föräldrarna. Vår idé är att det skulle bli ett pilotprojekt som sedan skulle kunna införas på andra platser i landet, säger Annika Safrani.
Nästföljande dag berättar Carina att mötet med sjukvårdsministern känts positivt. Men att ministern varit tydlig med att det är fyra partier som ska komma överens, även om Kristdemokraterna i sig är för ett förstatligande.
– Men hon sa att förslag kan beslutas under utredningens gång, det betyder att man till exempel kan besluta om förlossningsvårdens förstatligande innan själva utredningen är klar. Hon sade även att alla sjukhus som finns i Sverige i dag ska finnas kvar. Det känns som att det finns en öppning, säger Carina Hellström.
Hur skulle Sollefteå påverkas om ni fick tillbaka den sjukvård som lagts ned?
– Då skulle vi få tillbaka både trygghet och framtidshopp.