I onsdags manifesterade ett femtiotal personliga assistenter, räddningstjänstsarbetare, ambulanspersonal och vårdpersonal mot Kommunals nya överenskommelse med SKR kring skärpta viloregler. Flera personer Arbetaren pratat med menar att Kommunal inte lyssnat på vad som är viktigt för medlemmarna.
Den nya överenskommelsen från Kommunal och SKR kring dygnsvila inom räddningstjänst, vården, personlig assistans och ambulans berör många arbetare runt om i landet. Direktiven kommer från EU-kommissionen som, efter klagomål, sett att Sverige bryter mot reglerna i EU:s arbetstidsdirektiv.
Utifrån tolkningen som Kommunal och SKR har gjort, har man kommit överens om en maxgräns på 24-timmars arbetspass. Flera berörda som Arbetaren pratat med menar dock att beslut taget på felaktiga grunder eftersom det inte framgår i EU:s direktiv om en maxgräns.
Överenskommelsen ger möjlighet till pass på upp till 20 eller 24 timmar. I praktiken sker detta genom mbl-förhandlingar som ska tillämpas genom arbetsköparen, medan brandmän måste söka dispens för att få jobba 24 timmar.
Dispensen ska dock enligt överenskommelsen tillämpas restriktivt. Det har skapat oro att kortare pass kommer att bli normen. Demonstranterna menar att de inte alls återhämtar sig med kortare pass och i stället vill ha tillbaka längre arbetspass med flera dagars vila efter passen.
– Jag har varit med i facket sedan jag var 18 år. Men jag går nog ur facket efter det här. De har inte stått upp för oss eller lyssnat på oss om vad vi känner är viktigt och bra för oss arbetare. Med dessa nya arbetspass är inte jobbet längre hållbart, säger Ann-Cathrine Schöning, boendestödjare i Haninge Kommun.
Kräver att Kommunal lyssnar på medlemmarna
Marie Grönberg är en av dem som medverkade och styrde upp manifestationen. Hon menar på att folk inte är nöjda med nya överenskommelsen och kräver att arbetarna blir lyssnade på då det är tänkt att överenskommelsen ska gynna arbetarnas välmående.
– Det spelar ingen roll om vi är 10 000 eller tre personer under manifestationen. Det som spelar roll är att vi syns och står upp för oss själva när de inte lyssnar. Förändras inte detta så kommer ett stort antal människor att säga upp sig, säger Marie Grönberg.

När manifestationen nått slutdestinationen vid Kommunal väntar en del av deras personal utanför för att lyssna. En brandman håller tal och berättar om de förändringar som de kräver. Därefter blir ett fåtal personer inbjudna till ett samtal på kontoret för att prata kring vad som kan göras.
Krister Maltby jobbar som personlig assistent och är en av de kritiska rösterna till Kommunal och SKR.
– Kommunal och SKR har hela tiden hävdat att de utifrån EU:s arbetstidsdirektiv måste skriva in en maxgräns på 20 timmar i avtalet, även då det gäller arbetspass som klassas som undantag. De har hävdat att det på något sätt går att tolka direktiven som att det måste sättas en maxgräns på arbetspassens längd. Men när man läser direktiven i artikel 17 och 18 finns inga som helst krav på gränser. Det enda som står är att dygnsvilan ska vara minst elva timmar med följande arbetspass på max 13 timmar i artikel tre.
– Min tolkning är att syftet från början var att ta bort möjligheten till dygnspass på 24 timmar. Men då protesterna från oss som jobbar dygnspass blev så omfattande såg sig Kommunal och SKR sig tvungna att modifiera avtalet så att det i avtalet nu skrivits in hypotetisk möjlighet att jobba upp till 24 timmar.
Varför tror du att de vill begränsa timmarna om det inte ställs krav på det?
– Vad gäller Kommunal, så är deras tänk att jobba åtta timmar och att det skaver med längre pass. Men både Kommunal och SKR förlorar mer med dessa nya regler. De tappar medlemmar och blir dyrare och svårare att bemanna. Jag tror därför att politiska påtryckningar på Kommunal och SKR gör att de skriver överdrivna avtal för att minska risken att EU-kommissionen blir missnöjda med de avtal som Kommunal och SKR har. Man är rädd att EU riktar kritik mot Sverige och kanske kräver ändringar i arbetstidslag eller rentav böter eller att det går vidare till EU-domstol.
Arbetaren söker Kommunal för en kommentar, men de har ännu inte återkommit.