En dag efter att förbundsledningen meddelat att strejkvarslet skjuts fram till den 15 maj samlades oroliga Sekomedlemmar utanför förbundets huvudkontor i Stockholm.
– Det framstår som att Seko inte vill strejka. Det är en dålig signal, säger Victor Cruces, lokalvårdare på pendeltågen.
En banderoll med orden ”Rör inte min tågvärd” rullas ut framför Sekos huvudkontor. Bakom den har uppemot femtio Seko-medlemmar samlats. Allt ifrån lokförare, städare till tågvärdar undrar samma sak: Varför har förbundsledningen skjutit fram strejkvarslet?
– Vi är här för att vi vill sätta press på våra förtroendevalda i Sekoförbundet. Det är inte läge att backa och kompromissa nu. När de skjuter fram varslet framstår det som att Seko inte vill strejka, det är en dålig signal, säger Victor Cruces, lokalvårdare på pendeln och ordförande för den nya fackklubben Seko facility manager.

Förra veckan strandade avtalsförhandlingarna mellan Seko och arbetsköparorganisationen Almega. Facket kräver ett stopp på sena schemaläggningar och att anställda ska få mer tid för återhämtning mellan passen. Ett drygt dygn innan strejken skulle inledas meddelade Sekos förbundsledning att varslet skjuts fram till den 15 maj.
I ett pressmeddelande skriver de: ”Bedömningen är att det fortfarande finns utrymme att förhandla. Frågorna det förhandlas om är komplexa och alla parter bedömer att mer tid skulle kunna lösa upp knutar”.
Victor Cruces och Jörgen Lind, båda Seko-medlemmar, blev utsedda att träffa förbundsledningen för att överlämna medlemmarnas åsikter.
– Vi fick träffa två ombudsmän som inte är iblandade i våra förhandlingar. De lyssnade och antecknade vad vi framförde och sa att de ska lämna över våra åsikter till förbundsledningen, säger Victor Cruces.
Städarnas villkor har försämrats
I en passage i strejkvarslet finns ytterligare två andra krav, som Seko inte förmedlat lika tydligt. Där står att de kräver att ensamarbete på tågen stoppas, samma krav som de vilt strejkande tågförarna förde fram, och att depå- och städpersonal får bättre villkor och löner.
Viktor Cruces berättar att städarnas villkor har försämrats rejält de senaste två åren. De flesta arbetar åttaveckorspass.
– De får bara 13 lediga dagar, trots att antalet fridagar ska vara 25, säger han.

Några timmar efter varslet skjuts fram uppmanade Sekoklubben 106 Lokförarna SJ Stockholm medlemmar och järnvägsanställda att sluta upp utanför Sekos huvudkontor för att ”utkräva ansvarstagande och sätta press på förbundet att leverera starka förhandlingsresultat, eller konflikt”.
– Det verkar som att de vill undvika konflikt. Vi är oroliga över vad som kommer hända med våra krav, säger Lina El Yafi, tvärbaneförare och medlem i Sekos lokalbaneklubb.
För hennes kollegor är ensamarbete redan verklighet, efter att tågvärdarna plockats bort från vissa sträckor av Saltsjöbanan och konduktörerna på tvärbanan ersatts med biljettstolpar.
– För oss har det lett till mer stress, större psykisk påfrestning och mer hot och våld mot förarna. Det i sin tur har lett till personalflykt. Då ska man ha med sig att tvärbanan tar färre passagerare än pendeltågen gör, säger hon.

Marcus Mikkelä är pendeltågsförare och har nu arbetat tre veckor utan tågvärdar.
– Bara igår var jag tvungen att lämna förarhytten för att säga till några barn som sprang på spåret. Hade vi haft tågvärdar på tågen hade de hanterat det. Det är en väldigt utsatt situation som kommer leda till ökad psykisk stress och press för de som arbetar, samtidigt som resenärernas säkerhet påverkas, säger han.
Han tycker det är fegt av förbundsstyrelsen att skjuta fram strejkvarslet.
– Allt tummas på, från scheman till säkerhet. Det var bara härom veckan som pendeltågförare gick ut i vild strejk med krav om att ha kvar tågvärdarna. Något är uppenbarligen fel, och felet ligger inte här hos medlemmarna, säger Marcus Mikkelä.
Vad hoppas du att förbundsledningen kommer att göra nu?
– Jag hoppas att det blir strejk på måndag om de inte får igenom alla våra krav.