Direktavisering, att din hyra höjs genom att du helt enkelt får en faktura med en ny högre hyra – utan förhandling med hyresgästföreningen – kan bli norm i framtiden. Det skriver Trianon, ett av de bolag som just nu driver igenom en andra hyreshöjning för året i Malmö, i en färsk finansiell rapport.
Fyra hyresvärdar i Malmö har i år frångått en 70-årig praxis med hyresförhandlingar en gång per år och drivit på för en andra hyreshöjning under innevarande år. Efter en historiskt hög hyreshöjning som klubbades vid årsskiftet har Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon krävt nya hyresförhandlingar, för en andra höjning.
När förhandlingarna strandade valde hyresvärdarna att höja hyran genom så kallad direktavisering, alltså att den nya högre hyran skickas ut och om hyresgästen betalar den räknas det som att den nya hyran har accepterats. De fyra bostadsbolagen ska dessutom nu även hotat med att dra hyresgäster inför domstol, om den nya hyran inte betalas.
Kan “inte uteslutas”
I en finansiell rapport över första halvåret 2023 skriver bolaget Trianon att 80 procent av hyresgästerna accepterade hyreshöjningen den 1 juli. VD:n skriver dessutom att förfarandet kan bli norm framöver:
“Jag är tacksam för att våra kunder har förståelse för kostnadsökningarna och det kan inte uteslutas att direktförhandling blir norm framöver.”

– Vårt huvudalternativ är att förhandla med Hyresgästföreningen. Vi är inga förespråkare av marknadshyror. Vi vill förhandla och utveckla modellen med hyresgästföreningen, säger Olof Andersson, vd på Trianon, när Arbetaren ringer upp.
Däremot menar han att parterna på hyresmarknaden inte lyckats komma överens om hur den nya trepartsöverenskommelsen, som slår fast vilka parametrar som ska ligga till grund för hyreshöjningar framöver, ska hanteras.
– Parterna har inte kommit överens om hur de olika parametrarna ska vägas. Förhandlingarna 2023 var istället tillbaka i gamla mönster med hästhandel och trepartsöverenskommelsen hedrades inte. Inte av någon av parterna, jag skyller inte bara på Hyresgästföreningen.
– Det är väldigt viktigt att hyrorna följer den allmänna kostnadsutvecklingen i samhället, annars utarmas hyresrätten. Vi kommer inte kunna ge en bra service om inte hyrorna inte följer kostnadsutvecklingen. Så nu har vi förhandlat direkt med våra hyresgäster och nästan 80 procent har haft förståelse för det här. Hittar vi inte modeller för förhandlingarna med Hyresgästföreningen, då är det risk att det här blir norm, att vi förhandlar med hyresgästerna direkt i stället. Vilket lagen medger.
Olof Andersson betonar dock att förhandling med Hyresgästföreningen är förstahandsvalet.
– Vi tänker prova igen till hösten, så får vi se hur det går.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström tror att det inte är sannolikt att direktförhandling kan komma att bli norm.

– Vår bild är att situationen i Malmö är ett undantag orsakat av ett extremt ekonomiskt läge och pådrivet av Heimstaden på grund av att de tagit stora ekonomiska risker, gjort en historiskt dålig affär i köpet från Akelius och nu inte vill ta ett eget ansvar för det. Trianon har olyckligt dragits med i det och vi tycker att det är positivt att Trianon i sin rapport tror på förhandlingsmodellen och fortsatt gemensam utveckling av den, säger han till Arbetaren.
– Ingenting kan förstås uteslutas men att direkta förhandlingar skulle bli norm ser Hyresgästföreningen som väldigt osannolikt. Att Trianons VD uttrycker sig på det sättet handlar nog mest om vilka signaler han vill sända i sin rapport. Skulle han på allvar tro på det så vore det att både överskatta hyresgästernas vilja att gå med på hyreshöjningar och att överskatta bolagets egna förhandlingsförmåga, fortsätter han.