“Till att börja med erbjuder en plattform en positiv upplevelse för användarna gratis. När den monopoliserat en nisch och ”låst in” en masspublik, vrider ägarna gradvis sidans inställningar bort från användarvänlighet till förmån för lönsamhet.” Jon Weman om Hollywoodstrejken, internets död och techjättarnas monopol.
Paradoxalt nog är Hollywood – källan till så mycket högerpropaganda genom tiderna – en av USA:s starkaste arbetsrättsliga bastioner. Oavsett om du arbetar som skådespelare eller manusförfattare, statist, sminkör eller roddare. Inom amerikansk film- och TV-produktion (inklusive den som fysiskt inte är baserad i Los Angeles) är de flesta med i ett fackförbund och omfattas av kollektivavtal.
Kanske har de då styrkan att utmana en av vår tids tyngsta maktcenter – techjättarna.
Strejken, där manusförfattare och skådespelare gått samman för första gången sedan sextiotalet, rör inte enbart traditionella frågor om löner, ersättningar och villkor.
Branschen har ofta komplicerade arbetsförhållanden. Bland skådespelarfackets krav finns till exempel ett sådant som att statister ska få betalt för den förberedelsetid de tillbringar i sminkstolen.
Men avgörande bakom konflikten är teknikutvecklingen.
– Man brukade kunna jobba för en TV-serie, en serie och sedan klarade man sig ekonomiskt tack vare restbetalningarna (”residuals” – pengar som går ut till medverkande när en film eller serie sänds på nytt). Sedan kom strömningskanalerna och senare restbetalningsbeskedet och det är 20 cent, förklarade skådespelaren Natascha Vanterpool för ITV från strejkvaktslinjen.
Skitifieringens ekonomi
Digitalteoretikern Cory Doctorow har formulerat en teori kallad ”skitifiering”, som handlar om hur den digitala ekonomin vanligtvis fungerar.
Till att börja med erbjuder en plattform en positiv upplevelse för användarna gratis. När den monopoliserat en nisch och ”låst in” en masspublik, vrider ägarna gradvis sidans inställningar bort från användarvänlighet till förmån för lönsamhet.
Vanans makt är så stark att denna “inlåsningseffekt” verkar även i kategorier som sökmotorer, där det egentligen inte borde vara någon svårighet för människor att växla mellan att använda konkurrenter.
Inlåsningen är särskilt kraftfull på sidor med nätverkseffekter – som får sitt värde just av att många människor använder den. Vanans makt är så stark att denna “inlåsningseffekt” verkar även i kategorier som sökmotorer, där det egentligen inte borde vara någon svårighet för människor att växla mellan att använda konkurrenter.
På Facebook släpper dina vänners statusuppdateringar mer och mer utrymme åt olika kommersiella sidor. Google ger reklam en allt mer framträdande plats bland sökresultaten. Där det är tillämpbart riktas skitströmmen åt två håll: dels mot publiken, dels mot innehållsproducenter. Speciellt de som är små och/eller ideellt drivna.
Youtube stoppar annonsblockerare, samtidigt som Youtubers – undantaget de största stjärnorna – rapporterar om hur de måste producera i allt högre takt för att inte glömmas bort av algoritmen samtidigt som deras andel av annonsintäkterna sjunker.
Internets död
I strömningsbranschen misslyckades Netflix med att uppnå den åtråvärda monopolställningen. Men Netflix och dess konkurrenter har påbörjat en skitifiering ändå. Från att ursprungligen ha varit ett välsorterat bibliotek över världens film- och TV-produktion har Netflix gradvis rensat ut mer och mer filmer och serier till förmån för sina egna produktioner.
Från skådespelare och andra medverkandes perspektiv, verkade kanske även de låga restbetalningarna som en välkommen bonus till att börja med. Men i takt med att streamingtjänsterna trängde ut traditionell TV och blev den dominerande kanalen, och för många produktioner den enda, stod det snabbt klart vilka usla villkor de erbjöd för de som skapade innehållet.
Hela Internet har på sätt och vis gått igenom samma process, vi kan kalla det ”Internets död”. Det som en gång var ett myller utan centrum har allt mer sugits in till att handla om ett fåtal storföretagskontrollerade sidor, främst sociala nätverk.
Flera av de fackliga kraven handlar just om att sätta gränser för filmbolagens möjligheter att göra skådespelares och författares kreativa gärning till råmaterial. Råmaterial som kan återanvändas och stuvas om ett ändlöst antal gånger.
AI stridsfråga i Hollywood
AI är på sätt och vis slutpunkten på den utvecklingen: programmen är (hittills) oförmögna till genuint nya idéer, men de är oerhört bra på att sopa upp det enorma material som människor skapat, ofta gratis, och lagt upp på Internet genom åren och placera det under ägarföretagets kontroll.
Och just AI är den andra stora teknikrelaterade stridsfrågan i Hollywood.
Flera av de fackliga kraven handlar just om att sätta gränser för filmbolagens möjligheter att göra skådespelares och författares kreativa gärning till råmaterial. Råmaterial som kan återanvändas och stuvas om ett ändlöst antal gånger.
Användare på Reddit strejkar
I ett helt annat digitalt hörn pågår samtidigt en helt annan, historiskt unik, strejk: diskussionsforumets Reddits obetalda moderatorer gillar inte att företaget vill göra det omöjligt att skapa oberoende appar och tilläggsprogram för att läsa sidan.
De svarade med att temporärt stänga ned tusentals underforum. När företaget vägrade lyssna registrerades forumen i stället i den barnförbjudna kategorin – vilket stoppar reklam. Den ovanliga ”strejken” pågår fortfarande, fast en del av de upproriska moderatorerna har plockats bort av företaget.
Det kan tyckas som mer av en kuriositet, och det hjälper inte att en del har svårt att sympatisera med vare sig Reddit eller dess användare – stereotypen av ”Redditmoderator” är en nätberoende källarinvånare som är irrationellt fäst vid sin lilla maktposition.
Men Reddit, tillsammans med Wikipedia, är något av de sista fästena för det gamla Internet – en sida som fortfarande ser ut som ett av de diskussionsforum som var allstädes närvarande på 00-talet.
En sida där de vanliga användarna inte bara skapar, utan också har kontrollen, över innehållet. Det som visas avgörs av transparenta regler istället för en dunkel algoritm.
Problemet är förstås att det fortfarande i sista hand är ett storföretag som kontrollerar sidan. Ett storföretag som liksom många andra vill komma i kapp Netflix, Facebook och Youtube för att slutligen bli en ”normal” toppkontrollerad penningmaskin.
Rättelse: I en tidigare version av denna text uppgavs att det var anställda på Reddit som strejkade, det stämmer inte det var forumets ideella moderatorer. Felet uppstod vid redigeringen av texten och är nu rättat.