Antalet personer som dör på jobbet ser ut att öka. Samtidigt blir skyddsombuden färre. På ett decennium har LO förlorat över 12 000 skyddsombud.
Förra veckan var en svart vecka på svensk arbetsmarknad när det kommer till arbetsplatsolyckor. Fyra personer omkom på arbetsplatsen, på en och samma vecka. Under sommaren har även minst 14 personer omkommit på arbetsplatsen och enligt Arbetsmiljöverkets statistik är siffran högre än tidigare år.
Marie Boström har jobbat som ombudsman på LO i nästan 25 år och ser dystert på siffran. Hon menar att den försämrade arbetsmiljön på svensk arbetsmarknad och brist på skyddsombud kan vara en bidragande faktor till ökade dödsolyckor.
– Brist på skyddsombud kan absolut vara en bidragande faktor. Men jag skulle säga att det generellt är mycket hårdare klimat där ute. Inom väldigt många branscher så ökar osäkra anställningar, det blir svårt att engagera sig då. Att ta på sig ett fackligt uppdrag gör man inte om man har en osäkerhet och är i en beroendeställning, säger Marie Boström från LO vars arbetsområde är arbetsmiljöfrågor.
Slimmade organisationer försvårar
Förutom att LO tappat skyddsombud publicerade de en enkät år 2016 bland skyddsombuden för att se hur trakasserier, våld och hot utgör hinder för uppdraget. Rapporten visade att 6 procent hade hotats eller utsatts för våld. 12 procent hade trakasserats och 32 procent svarade att de hade hindrats i sitt uppdrag.
Boström säger att LO har ett kontinuerligt arbete med att utbilda facken och vill vända utvecklingen med hur man ser på skyddsombud. Vissa arbetsgivare tycker att skyddsombuden är jobbiga att ha att göra med. Medan andra ser dem som en resurs.
– Om det är någon som ställer upp som skyddsombud och ska iväg på möten och utbildningar, blir den inte heller poppis bland sina egna kollegor. Det finns så många slimmade organisationer där ute med dålig bemanning. Vilket i sin tur gör att förmågan att organisera sig fackligt och sätta på sig fackliga uppdrag blir svår.
Marie Boström berättar vidare att bra arbetsgivare inser värdet av att ha skyddsombud på arbetsplatserna. De som samverkar kring arbetsmiljöfrågor är de arbetsgivare som ser en investering i verksamheten.
Bryta tystnadskultur på arbetsplatsen
– Arbetsgivare konkurrerar i dag tyvärr om sämre arbetsmiljö. Man får ett anbud på uppdrag som har låga kostnader och i en situation där det är konkurrensutsättning så ska det billigaste in, säger Marie Boström.
Det här leder till en ökad tystnadskultur på arbetsplatser och dåligt med skyddsombud, menar Boström. Vid brister i arbetsmiljön på arbetsplatsen är det skyddsombudets roll att uppmärksamma arbetsgivaren på bristerna, men om en hel organisation bygger på otrygghet kan det vara svårt.
– Folk vågar inte prata. Tystnadskulturen är otäck, säger Marie Boström.
Stärka skyddsombudens roll
Emil Broberg är regionalt skyddsombud i Göteborgs LS av SAC Syndikalisterna och är enig kring att en tystnadskultur bland arbetare, kombinerat med försämrad arbetsmiljö, har lett till färre skyddsombud där ute.
– Förslumningen av arbetsmarknaden har ju lett till en ökad risk för alla arbetare, speciellt för de som har varit mest utsatta. Med alla kriminella företag har vi sett chefer som fuskar med annat, där är det definitivt inga skyddsombud alls.
Broberg har sett mer oseriösa aktörer på arbetsmarknaden, vilket han tror har gjort det tystare på arbetsplatserna. Ett regionalt skyddsombud har samma uppgifter och befogenheter som övriga skyddsombud och företräder arbetstagare. En viktig roll, menar Emil Broberg, men han hade velat se fler engagerade. Han är även förvånad över att det inte drivs starkare för hårdare straff för de ytterst ansvariga vid dödsolyckor på arbetsplatser.
– Då är det viktigt att samhället markerar vad som är rätt och fel. Att använda skyddsombudarbetet mer offensivt för en bättre arbetsmiljö tror jag är vägen framåt för att få fler engagerade. Vi alla har någon form av ansvar av att organisera oss för en bättre arbetsmiljö också, säger Emil Broberg.
Både LO och LS av SAC arbetar aktivt med att vända trenden och för att underlätta arbetet för arbetsmiljöombud. Det handlar bland annat om att erbjuda utbildningar, stöd och informationsmaterial till både medlemmar och arbetstagare.
– Jag tror att skyddsombudsarbetet måste utvecklas och bli bättre, men det måste även återupptäckas av andra i arbetarrörelsen. Vi kommer behöva jobba med en otrygg arbetsmarknad framöver. Därför behövs det fler, avslutar Emil Broberg.