Både ordförande och vice ordförande för Seko Pendelklubb i Stockholm har sagts upp av MTR. Facket har begärt en tvisteförhandling med MTR och kräver ett skadestånd på 500 000 kronor.
Det var på onsdagen som Pendelklubbens ordförande Susann Högre och vice ordförande Rainer Andersson sades upp av MTR, med hänvisning till arbetsbrist. Detta utan att ha först varsla Pendelklubben – något som enligt facket bryter mot förtroendemannalagen.
– Vi talade om det här för arbetsgivaren i god tid. De sade nyligen i Arbetsdomstolen att man ska hedra den svenska modellen, men struntar själva i det. Det här är ett antifackligt beteende, säger Rainer Andersson.
Facket har begärt tvisteförhandling och ogiltigförklarat uppsägningarna. De anser att det inte handlar om arbetsbrist och kräver ett skadestånd på 500 000 kronor för brott mot MBL, Las, Förtroendemannalagen och kollektivavtal.
“Måste åka tre nattbussar”
Uppsägningarna kom dock inte oväntat. Från och med den 1 oktober ska tågvärdarna helt avskaffats på pendeltågen i Stockholm, och de tågvärdar som inte accepterar erbjudanden om omplaceringar inom MTR sägas upp på grund av arbetsbrist. Totalt har åtta tågvärdar blivit uppsagda då de inte har tackat ja till en ny placering.
MTR har bland annat erbjudit tågvärdar att omplaceras som stationsvärd på pendeln. Något som rent praktiskt kräver att den anställde har körkort.
– Om man inte har bil är det svårt att få ihop livet som stationsvärd, eftersom man antingen arbetar på norra eller södra sidan av pendeln. Många tågvärdar som tvingades till en ny tjänst som stationsvärd saknar körkort och måste nu åka nattbuss långa sträckor, säger Rainer Andersson.
Det finns flera stationer till vilka det saknas bra kommunikationer med kollektivtrafik.
– Jag har en kollega som måste åka uppemot tre olika nattbussar, och vänta bortåt en timme innan pendelstationen öppnas av securitasvakterna.
MTR: “Vi hade ett möte”
Erik Söderberg, presschef på MTR, förnekar att uppsägningarna av de förtroendevalda skulle vara ett sätt att hindra det fackliga arbetet.
– Vad förhandlingarna kommer resultera i kan vi just nu inte spekulera kring, säger han.
Tågvärdar Arbetaren intervjuar uppger att uppsägningarna kom utan att facket först varslats. Varför gjorde inte MTR det?

– Det stämmer inte. Vi hade ett möte (MBL 11) med facken på pendeln den 18 september där vi gick igenom effekterna av att alla berörda tågvärdar från och med den 1 oktober går över i sina nya roller, och att de som valt att tacka nej till den roll de har blivit erbjuden kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist.
MTR vill omplacera tågvärdar och låta dem arbeta som stationsvärdar. Men för att klara tjänsten behövs att den anställde har bil, annars kan det krävas flera byten med nattbuss och långa restider. Vad tänker MTR om det?
– Det är inte ett krav från oss som arbetsgivare att stationsvärdar ska ha körkort eller bil. Det är samma förutsättningar för stationsvärdar som för tågvärdar gällande hur och när de börjar sin arbetsdag. De har också fått önska andra tjänster.
Arbetsbefrielse inget alternativ
Trots att uppsägningarna var väntade, ser pendelklubben dem som antifackliga. De båda förtroendevalda fackmedlemmarna erbjöds nämligen att sluta direkt, och vara arbetsbefriade under uppsägningstiden.
– Men då hade vi inte fått vistas på arbetsplatsen. Jag är förtroendevald av medlemmarna därför slutar jag mitt fackliga arbete när min tjänst upphör. Inte tidigare. MTR vill gärna att vi två lämnar vårt fackliga arbete så snart som möjligt och bara det är väl ett skäl till att stanna så länge som möjligt.
Rainer Andersson menar att det finns “mängder av problem” att ta itu med.
– Bland annat drygt 150 tidigare begärelser om förhandling som MTR hitintills vägrat besvara. På vår arbetsplats är den svenska modellen redan död.