I skuggan av kriget i Gaza förvärras situationen även för kvinnoorganisationer verksamma på den ockuperade Västbanken. Arbetaren pratar med en anställd på Kvinna till Kvinna i östra Jerusalem. Sedan Sverige pausade utvecklingsbiståndet har organisationens verksamhet drastiskt påverkats.
Hind arbetar hemifrån i sin lägenhet i Betlehem när Arbetaren når henne över telefon. De senaste månaderna har det varit omöjligt för henne att pendla in till Kvinna till Kvinnas kontor i östra Jerusalem. De israeliska avspärrningarna och vägblockaderna har helt enkelt blivit för många.
– Det går inte att röra sig på Västbanken på samma sätt, och det är riskabelt att ens ta sig till jobbet. Jag vill inte riskera att bli förnedrad vid en checkpoint. En bilresa som förut tog 30 minuter, kan numera ta två timmar, berättar hon.
Hind heter egentligen något annat, och måste vara anonym av säkerhetsskäl. Det första hon gör på morgonen är att slå på nyheterna och uppdatera sig om läget i Gaza. Sedan försöker hon nå fram till Kvinna till Kvinnas samarbetspartners genom Whatsapp.
Organisationen har flera partnerorganisationer i det svårt krigshärjade Gaza, som de finansierar ekonomiskt och samarbetar med i olika projekt.
Vissa morgnar går det, andra dagar är internet totalt nedsläckt.
– Jag är så rädd för att ringa och få besked om att någon jag känner har dödats, säger hon.
Regeringen pausar det ekonomiska stödet
Den 10 oktober bestämde sig den svenska regeringen för att pausa utvecklingsbiståndet till Kvinna till Kvinna och flera andra biståndsorganisationer verksamma på den ockuperade Västbanken.
Däribland Diakonia, Act Svenska Kyrkan, Olof Palmes Internationella center och WeEffect.
– Det är en kollektiv bestraffning mot palestinier och det är fruktansvärt. Vi hade inte väntat oss detta. Svenska regeringen var en av de första att erkänna Palestina som stat 2014 och det här beslutet att tillfälligt stoppa finansieringen är ett steg i en total motsatt riktning, säger hon.
Hind berättar att situationen för palestinska kvinnoorganisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och mot våld i hemmet förvärras till följd av att stödet pausas.
– Det här innebär att kvinnojourer som tillhandahåller skydd och rättshjälp till många kvinnor nu får svårare att överleva. Det krymper utrymmet för kvinnor i civilsamhället i Palestina. Det är oroande att organisationer som förebygger våld i hemmet och arbetar för flickor och kvinnors rättigheter nu attackeras.
Fortfarande löper dock verksamheten mestadels på hos organisationerna. Men rörelsefriheten begränsas och människor utsätts för ofrivilliga utegångsförbud.
Allt fler illegala israeliska checkpoints har inrättats på vägarna mellan städer och byar.
– Det är svårt, särskilt för kvinnor som bor i byar och inte kan röra sig från en plats till en annan. Människor som är i behov av vård kan inte ta sig till sjukhus. Tänk er då alla de kvinnor som inte har tillgång till sjukvård – eller inte har möjlighet att få assistans vid exempelvis en förlossning, säger Hind.
Svårare situation för kvinnor på Västbanken
Israel har även dragit in närmare 80 000 arbetstillstånd för palestinier i Israel, vilket förvärrat situationen på Västbanken och lett till ökad fattigdom och arbetslöshet.
I januari släppte Human Rights Watch en rapport i vilken de bekräftar att arbetare som fängslats av israeliska myndigheter hållits, och fortfarande hålls, i isoleringsceller och nekas kontakta sina anhöriga. Många har blivit utsatta för våld och andra typer av inhuman behandling.
– Situationen för kvinnor på Västbanken var inte bra tidigare heller, men nu förvärras den för varje dag. När många män och barn godtyckligt grips måste kvinnor klara hushållet och vardagssysslorna själva. Det skapar en ökad stress i samhället.
Hind understryker att även palestinska kvinnor och flickor fängslas på orättfärdiga grunder.
– Det kan räcka med ett inlägg på sociala medier, säger hon.
Sedan den 7 oktober har även många kvinnor gripits och torterats i fängelser. De flesta gripanden är så kallade administrativa godtyckliga frihetsberövanden av palestinier, utan åtal och rättegång. I det administrativa förvaret kan en fånges straff förlängas med sex månader i taget på obegränsad tid.
Svårt att leverera nödhjälp till Gaza
På Västbanken finns det flera organisationer som arbetar för kvinnor och flickors reproduktiva rättigheter; Palestinian Family Planning and Protection Association och Juzoor är två av dem.
Kvinna till Kvinna har flera viktiga samarbeten på Västbanken och i Gaza. En av dessa är Aisha som tilldelas Ottarpriset av Arbetaren 2024.
– Men nu har vi svårt att hjälpa våra partnerorganisationer i Gaza. Detta trots att läget är akut och situationen var hemsk redan innan kriget. Alla leveranser måste gå via Egypten, och kanske inte ens når fram.
Samtidigt skenar priserna på mat och basvaror inne i Gaza, och särskilt slår prishöjningarna mot kvinnors och barns livsviktiga behov.
– Förut kostade ett paket blöjor för barn 25 shekel, nu kostar de hela 300 shekel (motsvarande 800 kronor, reds anm).
Protester mot UNRWA i Jerusalem
Bosättarrörelsen har samtidigt under hösten blivit allt mer aggressiv. I veckan anordnades en högerextrem demonstration utanför UNRWA:s kontor i Jerusalem.
United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA, bildades i december 1949 och har bistått de palestinska flyktingarna i konflikter och kriser sedan dess. I perioder av hopp, och under långa år av besvikelse.
– Det är ett förhållande som saknar motstycke i historien i fråga om humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd. I sex decennier har de palestinska flyktingarna och deras ättlingar lidit till följd av fördrivning, exil, konflikter och fattigdom, säger Hind.
Hon säger att FN-organet UNRWA också spelar viktig roll för kvinnor och flickor i flyktinglägren på den ockuperade Västbanken.
– De tillhandahåller bland annat hälsovård, utbildning och yrkesutbildning i flera flyktingläger, säger hon.
Hind på Kvinna till Kvinna hoppas innerligt att Sverige snart återupptar finansieringen till biståndsorganisationerna i Palestina. Hon menar att ett långsiktigt bistånd blir viktigt för att förebygga att kvinnor och flickor far illa.
– Våra partnerorganisationer i Gaza och på Västbanken behöver omedelbar hjälp.
Arbetaren har sökt biståndsminister Johan Forssell (M) men har vid tidpunkten för denna publicering inte fått något svar.
Hind heter egentligen något annat, men vill vara anonym på grund av säkerhetsskäl.