Vissa scener i Maj Wechselmanns senaste film etsar sig fast. Människor talar rakt in i kameran om ohyggliga erfarenheter. Det är naket och påträngande och går inte att slå sig fri från.
Filmen Det är upp till dig handlar om oljebolaget Lundin Oil/Petroleum, dess verksamhet i Sudan och Ogadenprovinsen i Etiopien och hur den har påverkat människorna där. Filmen anknyter också till den svenska verkligheten. Det handlar om ansvar på olika nivåer.
Jag träffar Maj Wechselmann i hennes lägenhet för att tala om filmen och dess innehåll. Hon är trött. Hon kom nyligen hem från Fukushima där hon i ett nytt projekt filmat efterverkningarna av kärnkraftskatastrofen. Sedan dess har hon jobbat non-stop med att klippa ihop filmen som precis skickats iväg till Göteborgs filmfestival. Hon hoppas att den antas trots att den egentligen hade behövt jobbas mer med. Men det är angeläget och bråttom.
– Just det ja, jag skulle se till att tvätta alla mina kläder. Eller slänga dem, sa de visst att jag skulle göra. Det har jag inte gjort, säger Maj.
Det har alltså inte blivit av att slänga de kanske radioaktiva kläderna. Jag får en känsla av att Maj Wechselmann inte är en person som prioriterar sig själv. Annat är ständigt viktigare.
Hur kom det sig att du gjorde filmen om Lundin Oil?
– Jag träffade journalisten Kerstin Lundell på tåget förra sommaren. Hon hade nyligen skrivit en bok om Lundin Oils tvivelaktiga oljeaffärer. Hon var på väg till en konferens som exilogadenier hade organiserat och undrade om jag inte skulle göra något – börja filma de drabbade kvinnorna och deras erfarenheter. Det ville jag ju.
Maj Wechselmann berättar snabbt och upprört om det som hon skildrar i filmen. Om den folkmordsanklagade presidenten Omar al-Bashir som enligt avtal med oljebolaget skulle se till att oljetransporterna till och från utvinningen kom fram. Det har i Sudan i praktiken inneburit att byar bränts och 160 000 människor fördrivits. Men också att män skjutits, kvinnor våldtagits och att kvinnor och barn har tagits som slavar. Regimen har velat vara säker på att människor inte kommer tillbaka, de ska inte ha något att komma tillbaka till. Milis har fått härja och ta de byten de kunnat komma över. Många av de människor som drivits bort har inte kunnat klara sig.
– Det finns många samstämmiga rapporter från människorättsorganisationer som beskrivit situationen. Liknande mönster ser man nu i Ogaden, där Lundin arbetar under namnet Africa Oil. Invånarna förvägras humanitär hjälp, militären blockerar brunnar och bränner byar.
Någon där sa till mig: ”Vi är som Europas judar tidigare. Men det är ingen som bryr sig.”
Maj Wechselmann hävdar att familjen Lundin och bolaget känt till problemen utan att man tillstår det. Men att aktieägarna har undanhållits information.
– Lundin Oil har alltså haft avtal med regimen i Sudan som senare blivit anklagad för brott mot mänskligheten. Det är förstås djupt upprörande.
I filmen riktas stark kritik mot Carl Bildt och hans kopplingar till Lundin Oil. Tidigare satt han i styrelsen och det var först efter påtryckningar som han sålde sitt aktieinnehav. I filmen finns sekvenser från förhör i konstitutionsutskottet där Carl Bildt nekar till att Lundin Oil skulle känna till det som hände människor i området kopplat till oljeutvinningen.
– Det är absurt att Carl Bildt fortfarande är vår utrikesminister. Och att han inte ställs till svars för vad han bidragit till.
Men Wechselmann pekar också på att vi alla har ett ansvar och möjligheter att påverka.
– Många är omedvetna om hur vi via våra pensionspengar faktiskt medverkar till det som sker, till krig och etnisk rensning.
I filmen lyfts några hoppingivande motbilder fram. Det kanadensiska oljebolaget Talisman utvann tidigare olja i Sudan på liknande premisser som Lundin Oil. När allmänheten i Kanada och USA fick upp ögonen för vad som pågick tog sparare ut sina pengar ur fonder som investerade i Talisman och satte press. Det fick effekt, Talisman drog sig ur Sudan.
I USA gick 48 människorättsorganisationer ihop i en paraplyorganisation Investors Against Genocide, ”Investerare mot folkmord”, som så småningom växte till en större koalition för att rädda Darfur när folkmorden blev kända. Den fick stort politiskt genomslag och resulterade i lagen ”SADA”, en förkortning för Sudan Accountability and Divestment Law.
– Lagen handlar om att ”desinvestera”, ta ut sina pengar från Sudan. Den ger investerare, privata och statliga fonder och banker rätt att dra sig ur bolag som är verksamma i landet, även om det skulle vara till nackdel för fondernas kunder. I praktiken har detta betytt att 9,5 miljarder dollar dragits ur oljebolagen i Sudan.
Till och från kommer reaktioner även i Sverige, men de är förhållandevis lama. Jag frågar Maj Wechselmann varför hon tror att det är så. Hon funderar en stund.
– Kanske för att det är för mycket. Det är alltför jävligt alltså. Så jävligt att folk inte kan föreställa sig. Det går utanpå allt.
Slående är i vart fall skillnaderna i filmen mellan hur å ena sidan de svala svenska fondförvaltarna i filmen förhåller sig till Maj Wechselmanns frågor om placeringsetik i allmänhet och i Lundin Oil. Å andra sidan finns den engagerade amerikanska pastorn som man får följa i några scener, dels i hennes egen församling där förhållandena i Sudan vävs in i hennes predikan, dels på plats i Sudan. I en absurd scen köper en annan kvinna tillbaka slavar, för att kunna ge dem frihet. Det är den handlingskraftiga engelska Caroline Cox som startat organisationer som riskfyllt flyger till områden för att hjälpa människor som övergivits.
– Kvinnor som hon imponerar på mig. Att ha sådan organisationsförmåga, ledaregenskaper och att bara skrida till verket. Jag önskar att jag själv hade mer av det.
– Jag har förresten hört om att en musiker, Promoe, tydligen tagit med kritik mot Bildt i sina texter. Det är kul.
Framtiden då – tror du att förändring är möjlig?
– Trots att jag är både ateist och socialist tror jag faktiskt att kyrkan kan göra mycket. Det var så tydligt när jag gjorde min film att Svenska kyrkan insåg kopplingen, vilket ingen av bankerna riktigt gjorde. LO behöver förändra sin inställning radikalt, men tänk om kyrkan och LO skulle kunna gå i spetsen. LO kan till exempel påverka viktiga placerare som AMF och Folksam. Jag tror att mycket skulle kunna hända.
Som komplement till filmen har Maj Wechselmann skrivit en bok med samma titel. Här finns bland annat en genomgång av fonder hos elva stora fondbolag som i olika omfattning har aktier i Lundin Petroleum. Bolagen är Skandia, AMF, Folksam, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, Swedbank Robur, SPP, Svenska Lärarfonden, och 7:e AP-fonden.
– Det är lätt att det här med etik och etiska placeringar blir en massa tjusiga ord, men att mycket lite påtryckningar görs när det kommer till kritan. Både av fondförvaltare och placerare. Det behöver ändras, men det krävs att människor blir mer medvetna.