Musikern, låtskrivaren och skådespelaren Ulf Dageby har gått bort. Arbetaren minns en säregen begåvning och ställningstagande människa som gick hem med sin musik och lyrik i alla läger.
Ulf Dageby blev 80 år gammal, och gjorde musik i ett halvt sekel till, men får nog litegrann leva för evigt med sina stora slagnummer från 1970-talet: ”Hanna från Arlöv”, ”Mr John Carlos”, och ”Livet är en fest” från plattan med samma namn, som faktiskt gavs ut för 50 år sedan, samt uppföljaren Barn av vår tid med titellåten från 1978. Redan 1972 kom Ta det som ett löfte… ta det inte som ett hot, men det var med Livet är en fest som Nationalteatern blev rikskända i ett slag.
Ingen hade tidigare gett röst åt osedda ungdomars verklighet så rått och så ömt. Barn som vill slå sönder ”systemet” men kanske mest fastnar med thinnertrasan och drömmer sig bort till en värld med gemenskap och vuxna som inte ser på dem med ointresse eller skräck i ögonen.
Det var faktiskt oemotståndligt fräckt. Unga och gamla på hela den politiska skalan har genom åren skrålat sig igenom titellåtarna – för de svängde ju också som satan.
Nationalteatern var ju egentligen en teatergrupp som startade som Gorillateater på Kirsebergs fritidsgård i Malmö 1969, och senare flyttade till fritidsgården i Hisings Backa i Göteborg som flera av medlemmarna kom ifrån, bland dem Ulf Dageby. De ägnade år åt att skriva och spela för barn och ungdomar i skolor och på torg och andra platser där de unga fanns.
Förmedlade känslan i det politiska
Ulf Dageby hade en särskild förmåga att sätta ord till harmonier som gick rakt in i hjärtat, han kunde förmedla känslan i det politiska så att säga. Som i den älskade Hanna från Arlöv där en ung flicka berättar om jobbet där arbetslaget med den 50-åriga Hanna i spetsen organiserar sig och strejkar sig till en fläkt. Ingen tvivlar på att det är en ung och osäker tjej som just kommit ut i arbetslivet som berättar om hur hon lärde sig att fajtas. En kampsång som stärkt många unga i början av arbetslivet. Ett av pågatågen i Malmö namngavs också efter sångens Hanna från Arlöv.
Men Ulf Dagerby kunde också konsten att förmedla starka saker utan ord – filmmusiken till Stefan Jarls långfilmsdokumentär Ett anständigt liv, från 1979, förmedlar chockartat med sina skärande gitarrer och dunkande trummor, ett iskallt Stockholm för de som lever i utanförskap utan stöd; vilsna barn och vuxna i missbruk och prostitution, många med alltför korta liv. När jag ser om den nu efter så många år finns också en liten lekfullhet i musiken, som när Kenta lyssnar på ett kassettband med låter ”Heroinet, är du min älskling”, med text av Bernt Staf. Melodiskt och lyriskt stöttar soundtracket filmens humanism och sorg på ett genialiskt sätt.
Dageby har gjort musiken till en rad filmer sedan dess, och man förstår att han hamnat i det mörka facket, som flera filmer av Stefan Jarl, Stig Larsson, Jan Guillou, Björn Runge, och Beckfilmerna. Hans musik innehåller alltid ett vemodigt stråk, som de tidiga ”Men bara om min älskade väntar”, en hudlös översättning av Bob Dylans ”Tomorrow is a Long Time”, och “Ut i kylan” som nog på många sätt kan vara en bra bild av Ulf Dagerbys humanistiska syn på den ensamma, kämpande människan.
Många förknippar också Ulf Dageby med roligheter som låten ”Doin the omoralisk schlagerfestival”, på Alternativfestivalen 1975 som finns att se på SVT:s Öppet arkiv. Också det framförandet har blivit en klassiker. Men han var ändå glad att bli invald tillsammans med Abba i Swedish Music Hall of Fame 2014 – det var ju inte Dagerby själv utan den självironiska Göteborgskaraktären Sillstryparn som sjungit om Abba ”med kläder av plast, lika döda som sillkonserver. De skiter i allt, vill göra snabba stål, Det pyr i mina franska nerver…”.
Stefan Jarls Ett anständigt liv går alltså fortfarande att se med stor behållning, och TV-serien Vi är barn av vår tid, om Nationalteaterns inte minst intressanta politiska historia, finns att se på SVT Play.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.