Oljeindustrin har förödande effekter för Sydsudan. Både vatten och marker blir förorenade vilket bland annat lett till ökade antal missfall bland kvinnor i de drabbade regionerna. Maurine Akinyi Alima, chef för den kvinnoledda organisationen Women Initiative for Development Organization (WIDO), berättar för Arbetaren om vad som fick henne att engagera sig.
Vi slår oss ner i ett rum avsett för möten med press på ett hotell i Stockholm. Maurine Akinyi Alima har rest hit från Sydsudan för att delta i Defenders Days, ett evenemang anordnat av Civil Rights Defenders som samlar 150 människorättsaktivister från runt om i världen.
Maurine Akinyi Alima är chef för Women Initiative for Development Organization (WIDO), en kvinnoledd organisation i Sydsudan. Fokus ligger på kvinnor och flickor, men även andra grupper omfattas av organisationens arbete. Organisationen jobbar med såväl utbildning som miljöfrågor, fredsbyggande och mäns våld mot kvinnor. Alima påpekar att det är många olika frågor.
– Men kontexten kräver en sådan approach, eftersom många problem hänger ihop. Det behövs holistiska lösningar för att tackla problemen som de marginaliserade grupperna möter.
Maurine Akinyi Alima beskriver hur den egna uppväxten varit avgörande för hennes engagemang i WIDO.
– Jag växte upp med fattigdom och såg kvinnor möta svårigheter. Du vet, kvinnor bidrar mycket till samhället men det undervärderas ofta. Att växa upp i en kaosartad miljö gör att man vill förändra, inte bara för andra utan också för att läka sig själv. Det är verkligen något som motiverat mig, jag vill inte att andra ska uppleva liknande svårigheter.
För Maurine Akinyi Alima är feminismen central.
– Jag tror verkligen på att män och kvinnor ska ha samma möjligheter att delta i utvecklingen av ekonomin, kulturen och politiken.
Förgiftar vattnet
Civil Rights Defenders bevakar den pågående rättegången mot företrädare för det tidigare bolaget Lundin Oil AB, som idag går under namnet Orrön Energy. Den svenska medborgaren Ian Lundin, tidigare ordförande för företaget, och den schweiziska medborgaren Alexandre Schneiter, som var företagets VD, anklagas för inblandning i folkrättsbrott mellan 1999 och 2003 i Sydsudan, som vid den tiden var del av Sudan. Under den perioden tvångsförflyttades 160 000 personer och 12 000 miste livet.
Maurine Akinyi Alima rör runt i sin te-kopp. Hon säger att konflikter relaterade till oljeintressen finns kvar även i dag. För organisationen handlar arbetet kring oljeindustrin framför allt om att motverka den miljöförstöring och hälsoproblem som följer i industrins fotspår. Särskilt delstaten Övre nilen är hårt drabbat, berättar hon.
– Det handlar om föroreningar av både vatten och land. Innan de här områdena exploaterades odlade människor här och hade boskap. Så när markerna förorenas och djur dör påverkar det deras möjlighet att försörja sig.
Maurine Akinyi Alima berättar också att oljeindustrin lämnar kratrar efter sig som sedan fylls med vatten.
– Eftersom det här är regioner som drabbas av översvämningar och torka händer det att människor under torrperioder använder vattnet som samlas där. Det är väldigt giftigt, eftersom det är därifrån oljan kommer.
WIDO arbetar för att den sociala och miljömässiga påverkan industrin väntas ha ska utredas innan ett område exploateras. Det handlar också om att få företagen att ge tillbaka något till områdena de är aktiva i, till exempel bidra till att människor får tillgång till rent vatten. Utöver det arbetar WIDO med att samla in information som kan användas i juridiska processer mot företagen.
– Vi samlar exempelvis in information om missfall och dödfödda barn.
Informationen samlas in med hjälp av informanter och fokusgrupper. Det kan vara kvinnogrupper men även grupper av personer som arbetat inom oljeindustrin som får berätta hur arbetet påverkat dem.
– Det kan handla om att de fått problem med andningen, säger Maurine Akinyi Alima.
Gemenskap på Defenders Days
Att vara här tillsammans andra människorättskämpar på Defenders Days tycker hon är inspirerande.
– Jag älskar att få träffa människor från hela världen. I slutet av dagen har man blivit vänner och kanske finns det en chans att man kan arbeta tillsammans i framtiden. Man lär sig av att lyssna. Som igår hörde jag en kvinna från mellanöstern prata, det slog mig att man inte är ensam i att möta de politiska och socioekonomiska utmaningar vi möter.
Defenders Days pågår i tre dagar. Civil Rights Defenders beskriver det som ett tillfälle för människorättsdeltagarna att samla kraft och ta en paus från de hot och risker många av dem möter i sina hemländer. Säkerheten märks av även på plats, de är noggranna med att alla på plats inte får fotograferas. Förutom att träffa människorättsförsvarare från andra länder, erbjuds även utbildningar om allt ifrån digital säkerhet till mental hälsa.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.