Varje måndag mellan klockan 16 och 19 håller LO:s fackliga center för papperslösa öppet i sin lokal i Solna. Antalet papperslösa besökare är dock få. På tre och ett halvt år har endast 300 personer besökt centret och av dessa har bara 30 blivit fackliga ärenden.
– Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb totalt sett. De fall vi driver, driver vi med eftertryck. Det handlar ju mest om löner, där man fått en makaber lön på 30, 40 spänn. Där ger vi oss inte en tum från vad som gäller, säger centrets föreståndare Sten-Erik Johansson.
Sten-Erik Johansson är pensionerad ombudsman i Fastighetsanställdas förbund och den mest drivande på centret, där han arbetar ideellt. Han är stolt över vad de utfört, men säger också att det är ett arbete som skiljer sig mycket från reguljärt fackligt arbete.
– Många av de 300 vågar inte gå vidare. De vet att om vi tar tag i ett ärende när de har sitt jobb, blir de av med jobbet. Sedan känner ju långt ifrån alla papperslösa till oss heller.
Hos SAC Syndikalisterna i Stockholm är ärendesiffran 100 gånger högre. Ruben Tastas Duque bedömer att Storstockholms restaurang- och hotellarbetarsyndikat tillsammans med LS i Stockholmsområdet drivit omkring 3 000 fackliga ärenden som involverat papperslösa under de senaste tre och ett halvt åren. Sten-Erik Johansson blir förvånad över uppgiften och kan inte direkt se en förklaring till den stora skillnaden.
– Jag kan inte komma på annat än att de jobbar på ett sätt där de konfronteras av fler fall i större utsträckning än vi i LO. Kanske är det så att arbetsgivarna inom våra avtalsområden är försiktigare med att anställa på tvivelaktiga villkor, säger han.
Men Ruben Tastas Duque tror att den huvudsakliga skillnaden ligger i metoder och organisationsform. Medan LO fokuserar på att hjälpa enskilda, baseras syndikalisternas verksamhet på att de papperslösa själva är del av verksamheten. Framför allt tror att han att SAC har arbetat upp ett rykte om att vara effektiva, vilket gjort att fler papperslösa vänt sig till dem.
– Det främsta problemet är ju att papperslösa just saknar papper. Det finns inga kontrakt eller anställningsavtal och lönen får man i handen. Då kan man inte driva ärendet genom en juridisk instans. En sådan process tar också alldeles för lång tid.
Han tror att den syndikalistiska metoden att lägga hot om strejk eller blockad bakom förhandlingskraven går fortare och därmed passar de papperslösa bättre. Detta i motsats till LO:s fokus på juridik.
– De papperslösa arbetar under 1920-talsvillkor. För att komma åt det måste man vara beredd att ta till de metoder som även LO arbetade med då. Det vill säga stridsåtgärder och direkt aktion.
Sten-Erik Johansson säger att han har respekt för det framgångsrika arbetet som syndikalister bedrivit. Han säger sig dela en solidarisk grundsyn med syndikalisterna, men att det samtidigt finns en anledning att de är två skilda fack.
– Det är ingen dålig jämförelse som Ruben gör, men den är inte aktuell för LO. Att man skulle sätta igång strejker för de papperslösa ligger långt i framtiden. Vi har ju våra handläggningsrutiner och det är klart att de tar tid. Men jag tycker ändå att när vi slussat ärenden vidare till förbunden har de skött det obyråkratiskt och skyndsamt.
Inom LO har organiserandet av papperslösa varit en kontroversiell fråga. LO:s kongress 2008 avslog Fastighets motion om att organisera papperslösa jämsides med svenska medborgare. I stället tog tre av LO-förbunden ett eget initiativ och öppnade det fackliga centret för papperslösa i Stockholm där ideellt arbetande representanter skulle ge rådgivning kring löner och avtal. Ett av dem var Fastighets och Sten-Erik Johansson, dåvarande ombudsman, var även drivande bakom motionen.
– Vi har vunnit matchen om att det inte är fel att jobba med frågorna. Jag tror att arbetet med det fackliga centret bidragit till en ideologisk förändrat synsätt. Att det inte finns ett fackligt center i Malmö och Göteborg är ju dock ett exempel på att det saknas något.
Fastighets har även till LO-kongressen i maj lagt en motion om organiseringen av papperslösa. LO-ledningen rekommenderar avslag.