Svensk och internationell nyhetsbevakning har nästan uteslutande handlat om att ett tusental högavlönade oljearbetare lyckats skapa kaos på den globala oljemarknaden, med krav på pensionsålder vid 62 år. Mer omfattande strejker, där även tiotusentals svenska arbetares villkor står på spel, förefaller ha haft ett lägre nyhetsvärde. Nästan hela den offentliga sektorn har lamslagits av strejker under våren. De statsanställdas fackföreningar gick ut i storstrejk för första gången på 28 år. De kommunanställda storstrejkade för andra gången på två år.
Inför årets avtalsrörelse hade samtliga fackförbund i norsk offentlig sektor, från LO till Akademikerne, kommit överens om att en uppgörelse som inte minskar lönegapet mellan offentlig och privat sektor är ”inaktuell”. Regeringens Tekniska Beräkningsutskott hade i sin prognos uppskattat de kommande löneökningarna i privat sektor till drygt 4 procent.
”2012 års lönebildning blir inte moderat, den blir i linje med vad vi har sett på senare år. Med tanke på hur stark norsk ekonomi är, är detta fullt försvarbart”, skrev Akademikernes ordförande Knut Aarbakke i ett pressmeddelande inför regeringens budgetproposition.
Regeringen valde likväl att budgetera för en lönetillväxt på 3,75 procent för de statsanställda, vilket alltså enligt egen prognos låg klart under genomsnittet på norsk arbetsmarknad. Detta togs emot som en ”ren provokation” av berörda fackföreningar. I ett gemensamt uttalande klargjordes att ifall regeringen lägger ett bud under 4,25 procent på bordet, så blir det strejk.
Regeringen valde strejk. Endast Akademikerne erbjöds lönehöjningar i nivå med privat sektor.
”LO Stat og LO Kommune fick inte genomslag för sina rättmätiga krav om en löneutveckling i linje med resten av arbetslivet. Strejken var då oundviklig”, skrev LO-ledaren Roar Flåthen i ett pressmeddelande efter den resultatlösa förhandlingen.
Den massmediala domen blev däremot att strejken är ”onödig”. Den socialdemokratiske statsministern höll med, manade till måttfullhet och hänvisade till krisen i resten av Europa.
– Det vi lade på bordet var ett förslag som skulle ge en lönehöjning på nästan 4 procent, en realönehöjning på 3 procent, det är väldigt bra, sade Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiet, till NRK samma kväll.
De stats- och kommunanställda fortsatte att strejka i flera veckor, enligt principen att inte nöja sig med lägre reallönetillväxt än resten av arbetsmarknaden. Facken har nu accepterat en kompromiss där lönetillväxten, enligt prognosen, blir försumbart mindre än genomsnittet på arbetsmarknaden. Den försumbara skillnaden symboliserar alltjämt regeringens ovilja att, av princip, minska lönegapet mellan den kvinnodominerade offentliga sektorn och den privata sektorn, vilket kräver en högre beskattning av den privata sektorn.
Den stora vinnaren i årets norska avtalsrörelse ser ut att bli lärarna. De högst utbildade lärarna, organiserade i utbrytarfacket Norsk Lektorlag, blev upp till 8 procent dyrare för kommunerna. Norsk Lektorlag var också det enda lärarfacket som inte gick ut i strejk, men förbundet står fast vid sitt missnöje.
”Dagens system för lönebildning följer inte regeringens ambitioner om att höja statusen på läraryrket och öka rekryteringen”, skriver Norsk Lektorlags ordförande Gro Elisabeth Paulsen på förbundets hemsida.
Väktarna blir av allt att döma den norska avtalsrörelsens stora förlorare. Låglönebranschen som sysselsätter många svenska gästarbetare har två konkurrerande fackföreningar.
Strejkerna i säkerhetskontrollen på Gardermoen hade knappt påbörjats då fackförbundet Parat plötsligt ingick ett eget avtal med arbetsköparsidan, som därefter betonat att de redan har ett kollektivavtal för de norska flygplatserna. LO-förbundet Norsk Arbeidsmandsforbund, som även på flygplatserna är det största fackförbundet, svarade då med att utvidga strejken till hela landet. Stora delar av flygtrafiken lamslogs inom kort och flygplatserna förlorade intäkter för 150 miljoner innan staten gick in och stoppade strejken med ”tvungen lønnsnemnd”, att politiker sitter med och fastställer villkoren.
– Under den gångna veckan har denna konflikt medfört en oöverskådlig och svår situation knuten till lufttrafiken. Jag hade blivit varslad av Luftfartsverket om stängning av Flesland (Bergen) och Værnes (Trondheim) flygplatser. Vi väntade fler problem till helgen. Som helhet menar regeringen att denna situationen inte kunde fortsätta, förklarade näringsminister Hanne Bjurstrøm till NRK.
Förutom vid ”fara för liv och hälsa” anser sig den norska staten ha rätt att med tvungen lønnsnemnd förbjuda en strejk som skadar ”betydande samhällsintressen”. Vad som menas med detta beror på hur den parlamentariska majoriteten ser ut. Det är stortinget som, i efterhand, godkänner dessa strejkförbud.
I väntan på ett tvångsavtal från Rikslønnsnemnda har väktarbranschen endast Parats kollektivavtal att förhålla sig till. Noterbart är att Parats generalsekreterare, Trond Reidar Hole, inte är vilken fackpamp som helst. Innan han blev generalsekreterare för Parat 2010 tjänstgjorde han som det norska högerpartiets partisekreterare.
Även den strejk på Nordsjön som Arbetaren rapporterade om i förra veckan förbjöds genom tvungen lønnsnemnd. LO-förbundet Industri Energi beskriver trepartsförhandlingar med två motparter: arbetsköparorganisationen och regeringen. Enligt Industri Energi var strejkförbudet på Nordsjön uppgjort på förhand mellan Statoil och den socialdemokratiskt ledda regeringen.
– Statoil hade aldrig vågat hota med lockout utan att redan ha uppbackning hos den största ägaren (Olje- och energidepartementet) på förhand. Statsrådet Ola Borten Moe (Senterpartiet) gick ju själv ut och sade att det var otänkbart att norsk sockel trappar ned produktionen, säger Industri Energis ledare Leif Sande till Rogalands Avis.
Nej, dagens regering utgör inget stöd för LO-förbunden, och förbunden har agerat därefter. Stoltenberg har heller aldrig gjort någon hemlighet av att han, med inspiration från brittiska New Labour, vill satsa mer på de ”medelklassväljare” som påstås avgöra valutgången, och mindre på LO-kollektivet.
Mot bakgrund av att en allt större del av det norska LO-kollektivet består av utländska medborgare utan rösträtt är det kanske inte så märkligt. Huruvida norska val kan vinnas genom att konfrontera fackföreningsrörelsen återstår att se.