Förslaget från rikspolischefen kommer efter månader av stora demonstationer och protester mot landets omfattande nedskärningar i spåren av den ekonomiska krisen.
Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz säger till det amerikanska tv-bolaget NBC att frågan visserligen är komplicerad men att polisen måste ha rätt att utföra sitt arbete utan att bli störda och riskera att hängas ut på nätet via sociala medier och bloggar.
Men till den ryska tidningen Russia Today säger ledarskribenten Angel Gasana på Spaniens näst största tidning El Mundo att om lagen träder i kraft så kommer det att bli omöjligt för landets journalister att rapportera om vad som händer ute på gatorna vid en tid då hela Spanien kokar på grund av landets svåra ekonomiska situation.
Polisen i Spanien har flera gånger kritiserats för att använda övervåld i samband med de jättedemonstrationer som ägt rum i landet den senaste tiden.
Tv-fotografen Jason Parkinson bevakade gruvarbetarstrejken i norra Spanien i somras.
– Hade lagen varit i kraft då hade vi inte kunnat arbeta. Vi hade inte kunnat skildra hur polisen sköt urskillningslöst med gummikulor, säger han till Arbetaren.
– Vi hade blivit gripna och fått vårt material beslagtaget.
Susanne Vendsalu från Sverige har bott i Spanien över tio år och drivit flera företag inom fastighetsbranschen. För Arbetaren berättar hon att folk i landet börjar bli rädda för att fotografera brutala övergrepp i samband med demonstrationer.
– Många pratar om en återgång till Francodiktaturen och i praktiken känns det som fotoförbud redan, säger Susanne Vendsalu.
Hon berättar också att flera av hennes spanska vänner är oroliga över utvecklingen och att flera filmer som sprids på nätet visar hur kravallpoliser med övertäckta id-nummer på sina hjälmar slagit sönder fotografers kameror när de försökt dokumentera.
– Många jag pratat med menar att det här är slutet på demokratin i Spanien. Det känns väldigt oroande. Inte minst med tanke på att klyftorna mellan fattiga och rika samtidigt ökar lavinartat. Folk är förbannade och rädda på samma gång.
Inrikesminister Jorge Fernández Díaz förklarade i förra veckan för flera av landets journalister att meningen med lagförslaget inte är att stoppa dem från att rapportera om vad som händer på gatorna. I stället, menade han, handlar det om att skydda poliserna från övergrepp och trakasserier då de utför sina jobb.
I samband med flera stora demonstrationer mot nedskärningspolitiken som hölls i Spanien den 25 september chockades många tv-tittare av hur polisen gick fram med sina batonger. Många demonstranter slogs blodiga framför tv-kamerorna, något som ledde till omfattande kritik mot polisens arbete.