Under den senaste månaden har ilskan vuxit över det så kallade Reva-projektet och polisens metoder, vilka skapat otrygghet i kollektivtrafiken bland människor med utländsk härkomst. Kritiken har kommit från så väl folkrörelser och kulturarbetare som politiker. Även integrationsminister Erik Ullenhag, FP, har uttalat kritik. Nu tar gränspolisen, trots uttalat stöd från justitieminister Beatrice Ask, M, intryck av kritiken.
I ett uttalande i förra veckan säger Gränspolisen i Stockholm att kritiken tar för mycket kraft från polisens arbete och att man därför slutar kontrollera biljetter för att hitta papperslösa att utvisa.
– Vi drar oss tillbaka från spärrarna. Men det innebär inte att vi slutar befinna oss på kollektiva färdmedel, det finns i dag inga frizoner, säger Jessica Fremnell, informationsansvarig vid Gränspolisen i Stockholm.
Inte heller de organisationer, som engagerar sig i papperslösas rättigheter, som Arbetaren talat med, tror att det kommer att bli någon skillnad efter gränspolisens uttalande.
– Jag tror att det handlar om populism och att flera tunga namn gått ut och kritiserat projektet. De vill få tyst på mediekarusellen och uppmärksamheten, säger Anna Nygård, migrationspolitisk talesperson för Planka.nu.
Hon ser hittills ingen skillnad i polisens arbete.
– Vi vet ju redan sedan tidigare att polisen bedriver spaning i områden där det befinner sig många papperslösa. Som till exempel vid Läkare i Världens mottagningar eller vid skolor, platser som tidigare varit fredade.
Företrädare för organisationen Ingen människa är illegal tror inte heller att de papperslösa kommer att få det lugnare framöver.
– Visst är det möjligt att poliser slutar stå vid spärrarna. Däremot fortsätter ju Reva-projektet och de kommer fortfarande stoppa folk på stan, säger ”Alexander” från Ingen människa är illegal, och som vill vara anonym.
De senaste veckorna har allt fler larm kommit om att polisen även kontrollerar människor som inte försökt resa utan giltigt färdbevis. Men enligt Jessica Fremnell stämmer inte påståendena.
– Gränspolisen arbetar inte så, säger hon.
Men ”Alexander” från Ingen människa är illegal berättar för Arbetaren att en kompis till honom nyligen blev stoppad på stan av polis som krävde identitetshandlingar och att kompisen sedan blev skickad till ett av Migrationsverkets förvar.
Samtidigt som regeringens vilja att tvångsutvisa fler papperslösa kommer rapporter om att länder som Irak, Iran och Afghanistan inte vill ta emot personer som inte reser tillbaka av fri vilja. I förra veckan skrev Dagens Nyheter en artikel om att 4 000 personer, som befinner sig i Sverige utan tillstånd, därför är svåra att utvisa.
– Sedan en tid utfärdar inte irakiska ambassaden resehandlingar till dem som ska utvisas med tvång. Det är en knepig situation, sade Per Löwenberg, avdelningsdirektör för Gränspolisen vid Rikspolisstyrelsen, till Dagens Nyheter.