I flera år har det pågått en konflikt mellan hyresgäster och fastighetsbolaget Tornet AB i Tensta utanför Stockholm. Förra veckan tog upprörda personer i området saken i egna händer och satte eld på bilar och gick till attack mot bolagets förvaltningskontor. Efter händelserna lade Tornet AB tillfälligt sina planer om nya lyxhus vid Risingeplan i Tensta på is.
Men enligt de boende i området handlar inte konflikten om de nya lägenheterna, utan om tidigare renoveringar som Tornet har utfört.
– För sex år sedan renoverades husen och sedan tre år håller allt på och faller ihop och de är jätteotrevliga, säger Erol Gavgacioglu, som har bott i området vid Risingeplan i 14 år.
Efter renoveringen av lägenhetsbeståndet 2009 hade Hyresgästföreningen en hyresförhandling med Tornet där en grundlig undersökning av lägenheterna gjordes.
– Då var det många som reagerade på resultatet av renoveringen. Det var bland annat spisar som inte fungerade ordentligt och skåpsluckor som hängde på trekvart. Vi hyrde därför in en jätteduktig och proffsig jurist som verkligen gjorde allt för att ge de boende rätt. Tyvärr räckte det inte, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen i region Stockholm.
Efter renoveringen höjdes hyrorna med cirka 50 procent, enligt Erol Gavgacioglu. Ändå är det inte hyran som upprör honom mest utan den dåligt utförda renoveringen.
– Kom ut och titta för er själva och se hur vi bor. I de allmänna utrymmena hänger eluttag och farliga sladdar och dörrarna går inte att öppna.
Han berättar att många har flyttat från området efter renoveringarna, och grannsämjan som förut var mycket god med både gårdsfester och gårdsstädningar finns inte längre kvar. Känslan av hopplöshet över att inte bli lyssnade på av bostadsbolaget, kommunen eller Hyresgästföreningen är orsaken till den senaste månadens förstörelse i området, menar Erol Gavgacioglu.
Terje Gunnarson säger att det egentligen inte är Hyresgästföreningens ansvar att lösa konflikter mellan fastighetsägare och boende, men att de tycker att den här situationen är mycket allvarlig.
– Vi kommer att sätta in stora resurser för att försöka lösa oroligheterna i området. 15 personer från regionkontoret kommer att vara där några gånger i veckan. Men när det gäller hyrorna kan vi inte lova någonting mer än att vi kommer göra så gott vi kan, säger han.
På Stockholms stad tar man inte ställning till huruvida ett fastighetsbolag som under flera år haft ett konfliktfyllt förhållande till sina hyresgäster kan anses lämpligt att bygga nytt i samma område.
– Vi har en markanvisningspolicy som vi följer varje gång som vi ska godkänna en byggherre. I den ingår bland annat en kontroll av aktörens ekonomiska förutsättningar och långsiktighet, säger Krister Schultz, förvaltningschef vid Exploateringskontoret i Stockholms Stad.
Men i Stockholms stads markanvisningspolicy, som Krister Schultz hänvisar till, står det även att staden när den utser en ny byggherre ska ta hänsyn till ”aktörens tidigare genomförda projekt”. Men för Tornet AB:s nya hus gäller inte det.
– Det är naturligt att Tornet har fått markanvisningen på platsen då merparten av den nya bebyggelsen ligger på mark som de i dag har rådighet över genom ett tomträttsavtal. Den tillhörande marken som staden upplåter för projektet utgör en mindre del men är en förutsättning för att bygga de här nya lägenheterna, säger Krister Schultz.
Han menar att om en aktör har en tomträtt, alltså en långsiktig markupplåtelse från staden, kan inte staden ta tillbaka marken och upplåta till någon annan. Ska det bli fler bostäder på Risingeplan måste det därför ske tillsammans med Tornet AB.
Enligt Krister Schultz följer Exploateringskontoret alltid upp alla projekt från idé till färdigställande för att säkerställa att projekten fullföljs på det sätt som de har avtalat om med aktören.
Kommer ni att ta hänsyn till Tornet AB:s dokumenterat bristande renovering och underhåll av nuvarande lägenheter?
– Vi anser att Tornet är seriösa byggherrar och vi har fortsatt förtroende för dem.
I Tensta har en grupp ungdomar nu organiserat sig för att medvetandegöra omvärlden om vad som händer vid Risingeplan. Gruppen har bland annat startat Facebooksidan ”Risingeplans framtid” med information och bilder om Tornet AB:s förehavanden.
– Det var mycket som inte stämde. Vi bestämde oss för att ta saken i egna händer för att de vuxna inte orkar eller inte riktigt vet hur de ska göra för att påverka, säger Amir Al-Kazaz, som är en av personerna bakom sidan.
Om bilbränderna och hoten mot Tornet AB:s personal säger Amir Al-Kazaz att dessa händelser inte alls speglar vad han eller gruppen ”Risingeplans framtid” strävar efter.
– Vi tar starkt avstånd från det. Vi sprider budskapet om att vandalisering och hot inte okej, och att det inte är rätt väg att gå för att få igenom de förbättringar vi vill ha, säger han.
Det gruppen för tillfället arbetar med är att inhämta information från hyresgästerna om skicket på deras bostäder efter renoveringen 2009.
– Just nu håller vi på med att dokumentera skador hos dem som bor i Risinge, sedan ska vi ge informationen till Hyresgästföreningen och hoppas på att de kan hjälpa oss, säger Amir Al-Kazaz.
Terje Gunnarsson säger att Hyresgästföreningens plan är att först försöka ha en dialog med fastighetsägaren Tornet AB. Om det inte fungerar kan det finnas skäl att gå vidare till Hyresnämnden för att pröva ärendet, fastslår han.
– En rättsprocess tar väldigt lång tid och kommer i så fall att dra ut på konflikten ännu mer.