Privata alternativ är mycket bättre än den kommunala hemtjänsten. Billigare också”
Min ”kollega” pratar egentligen inte med mig fast vi sitter precis bredvid varandra. Hopträngda framför samma skrivbord. Hon talar förbi mig till vår nya ”kollega” som står vid kassaapparaten i rummet intill och just slagit upp ett korsord i en veckotidning, hon tagit med hemifrån. Detta är vår fas3-placering. Åtgärden har just bytt namn officiellt till ”sysselsättningsplats” vilket är något komiskt eftersom vi för tillfället inte har någon sysselsättning alls. Det är en liten hantverksbutik (som officiellt sköts helt ideellt). Sommartid och en dag strax innan jul, den årliga julmarknaden, kan kundtillströmningen vara både regelbunden och stundtals riklig.
Nu är vi inne i april och det finns dagar när ingenting blir sålt. Det kan gå timmar utan att någon ens kommer in i butiken för att gå runt och se sig om. Eller bara värma sig några minuter. När vi låst upp och räknat kassan får vi försöka sysselsätta oss själva. Det kan ju hända att golvet behöver torkas, en hylla dammas av, glödlampor har gått sönder och behöver bytas men det tar ju inte många minuter. Min äldre kollega tittar på Hem till gården” på TV4 Play, två nya avsnitt varje dag, det tar nästan en timme. Efter det går hon igenom alla tidningar hon kan komma på som man kan läsa på nätet; Aftonbladet, DN, the Sun, för hon har bott tio år i England en gång i tiden. Det är därför hon heter Annika Taylor. Men det är egentligen inte så mycket hon är intresserad av att läsa om särskillt ingående. Kändisskvaller, den dåliga ekonomin, den skyhöga arbetslösheten och invandringen, nej, usch! Vad ska man nu ta sig till, klockan är inte ens ett, det är fyra timmar kvar att sitta av. Hon har börjat gäspa högre för varje dag. Uanför fönstret är det gråmulet. Igen. Det kan vara snö i luften. Isen på den delen av ån man kan se har frusit till. Åh, Herregud, hur ska man stå ut? Detta är döden.
Fast den nya kollegan har livat upp henne litet, de har bott i samma bostadsområde, en tjugo år tillbaka i tiden. De har en massa gamla grannar och ”känningar” gemensamma. Bosse Brakskit. Göte Bladneger. Gojan. Kutte Mutter.
”Ja, han ja” säger Britt, den nya, nästan varje gång Annika nämner något namn. Jag visste inte ens att Kutte kallats Mutter fast jag gått i samma klass som hans yngsta dotter (som också kallats Gojan fast bara inom familjen. En kort tid. Annikas och Britts Gojan är en man).
Annika och Britt har precis mötts och de verkar redan vara själsfränder. De håller med varandra om det mesta. Det är för mycket utlänningar här. De förstör hela staden. Ja, det gör de. Jag försöker att inte lyssna. Jag till och med koncentrerar mig på vad som händer i den fiktiva engelska byn på datorskärmen, fast vi redan kollat vem som startat en brand och hur någon dog och vem som ska gifta sig med vem.
Jag tycker inte att det finns för mycket invandrare i staden, jag ser inte ”svartmuskiga, grovhuggna typer” och ”slöjkärringar” överallt. Så många så att svenskarna inte får plats att sitta på bänkarna på torget. Jag har faktiskt börjat räkna när jag passerar torget och det brukar vara mest svenskar där. Det är ju bara det att för en svensk är en bänk ”upptagen” om det sitter en person på den. Även om det rent teoretiskt finns sittutrymme för fyra vuxna individer. Men det handlar inte bara om de där bänkarna, har Annika sagt. Det handlar om att de är för många och de är överallt och fråga vem som helst annan i stan så får du höra vad de tycker. Vi vill inte ha dem här. Det bästa är att inte säga något, bara humma litet obestämt, byta samtalsämne. Annars bara förlängs de rasistiska utbrotten, klyschorna staplas på hög. Det är olidligt.
Nu pratar Annika om hur bra det är med Rut-avdrag. Att det blir så billigt att Alla kan utnyttja det.Och privata firmor gör sådant som den vanliga hemtjänsten inte får. Putsar fönster, tar ut mattorna och piskar dem. Allt man vill. Nästan. Och Annikas dotter som bor i London har en polska som kommer och sköter om allt hemarbete åt henne och hennes man. De jobbar ju båda så mycket så…
”Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att låta någon annan bädda min säng” säger Britt. ”Nej, där går gränsen.”
”Asch, nej, så tycker inte May, polskan gör allt. Hon är så duktig. Hon hänger ut lakanen på vädring och bäddar nytt så det är helt fräscht när May och Rob kommer hem på kvällen. Och det kostar inte mer än att det är helt överkomligt för vem som helst.”
”Skulle polskan också ha råd att ha nån som kommer hem och städar hos henne?”, frågar jag. Jag vet inte varför, jag hade verkligen tänkt hålla tyst. Annika vet redan att jag är emot Rut-avdrag och anser att de borde avskaffas. Och hennes dotters polska i London har ju inget med de svenska Rut-avdragen att göra. Egentligen. Annika stirrar på mig.
”Varför säger du så?” säger hon. Jag brukar inte lägga märke till att hon är sminkad men nu spärrar hon upp ögonen så att jag tydligt ser ögonskuggan som är ljusblå och mascaran som är litet för tjock.
”Men skulle hon det, polskan, ha råd med att ha någon som kommer och städar hemma hos henne?”, envisas jag samtidigt som vreden Annika utstrålar nästan går att ta på. Varför blir hon så arg för det, undrar jag. Men hon hinner före med frågan, med en blick bort mot Britt, säger hon med tillkämpat ”vänlig” röst:
”Varför blir du så aggressiv?”
Jag har varken höjt rösten eller lutat mig närmare henne på något sorts hotfullt sätt. Men när hon rullar någon decimeter bakåt i sin skrivbordsstol och tittar på mig som om hon skulle vara rädd, framstår jag ändå som den aggressiva parten. Det är ett litet skådespel för en publik bestående av bara en person. Även om jag bedyrar att jag inte alls är arg verkar jag ju inte särskillt trovärdig. Jag ställde bara en fråga, stammar jag, som en usel aktör som inte minns sina repliker. Jag flyr ut i butikslokalen och börjar dammtorka mellan vättar av tovad ull och broderade bokmärken. Jag ser inget damm men jag låtsas att det är överallt. Som invandrarna i vår stad.