– Vi satsar nu på bred front för att unga ska vara trygga på jobbet och inte skadas. Om vi ska jobba längre upp i åren, måste arbetsgivarna erbjuda en god arbetsmiljö redan från början, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Förra året anmälde 3 870 ungdomar under 25 år en arbetsplatsolycka som lett till sjukfrånvaro. En ökning med hela 48 procent sedan år 2009. I samtliga åldersgrupper steg anmälningarna om arbetsskador med 18 procent under samma tidsperiod. Att det främst är bland unga som anmälningarna ökar kan enligt Arbetsmiljöverket bero på den något förbättrade konjunkturen. När fler får sommarjobb ökar också skadorna.
– Många ungdomar vill verkligen jobba under sommaren men få känner till vilka rättigheter de har och vilka olycksrisker som kan finnas på en arbetsplats. Vi vill informera om att alla har rätt till en ordentlig introduktion på arbetsplatsen och att ungdomarna ska våga säga ifrån om någon uppgift känns riskabel, säger David Khabbazi som är ansvarig för Arbetsmiljöverkets informationskampanj till Arbetaren.
Arbetsmiljöverket genomför just nu en stor inspektionsinsats på drygt 1 400 arbetsplatser där ungdomar mellan 16 och 24 år jobbar i sommar. Framförallt kommer inspektörerna att besöka arbetsplatser inom de utsatta branscherna vård-, bygg- och restaurangverksamhet. Samtidigt pågår också en informationskampanj där Arbetsmiljöverket skickar ut en tidning till 50 000 ungdomar som ska ut på sina första sommarjobb där de informeras om sina rättigheter.
Enligt David Khabbazi visar tidigare undersökningar som Arbetsmiljöverket gjort att många unga inte förstått vad god arbetsmiljö egentligen innebär.
De flesta verkar tro att det handlar om att ha schysta jobbarkompisar och att man trivs på arbetet. Det är naturligtvis viktigt, men ännu viktigare är det att man är medveten om de risker som också finns, säger David Khabbazi.
Även Håkan Olsson, som är avdelningschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning i södra Sverige, säger att många unga inte känner till sina rättigheter. Han är dessutom orolig över att arbetsskadorna ökat sedan 2009.
– Vi försöker ju även att påverka arbetsgivarna. Att de ska vara noga med introduktionen för varje sommarjobbare till exempel. Tyvärr hittar vi väldigt mycket brister när vi besöker arbetsplatser ute i landet, säger Håkan Olsson.
Varför tror du att det skett en ökning av antalet ungdomar som skadar sig på jobbet de senaste åren?
– Det finns säkert en mängd förklaringar till det. Men en bidragande orsak tror jag kan vara att tempot drivits upp och att produktionen förväntas vara lika hög under sommaren då många ur den ordinarie personalen är på semester. En annan orsak kan vara att fler ungdomar kanske vågar anmäla olyckor nu än tidigare, säger Håkan Olsson.
Arbetsmiljöverket har även anställt 14 stycken sommarjobbare som ska åka runt på arbetsplatser i Stockholm, Göteborg och Malmö under sommaren för att prata med jämngamla sommarjobbare om risker och medvetenhet kring säkerhetsfrågor i arbetslivet.