I dag finns inga gruvor i Jokkmokk. Men det kan ändras om det brittiska gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining får sin vilja igenom.
I Kallak, fyra mil nordväst om staden, undersöker bolaget möjligheterna att bryta järnmalm. Från och med den här veckan har Beowulfs dotterbolag Jokkmokk Iron Minings tillstånd att börja provspränga.
– Bolaget ska enligt arbetsplanen varsla samebyn och andra verksamhetsutövare i området minst tio dagar i förväg, men hittills har bolaget visat att de struntar i den. De säger en sak och gör en annan, så vi vet inte när provsprängningarna kommer igång, säger forskarassistenten Markus Nyström vid Uppsala universitet, som befinner sig i Kallak för att arbeta med ett projekt om älvar och motstånd. Flera kritiker har varnat för att en gruvetablering medför omfattande miljö- och säkerhetsrisker, både på lokalt och nationellt plan. Lule älv står för 10 procent av Sveriges elproduktion och om den stora kraftverksdammen Parki, belägen intill den tänkta gruvan, skulle springa läck eller rämna riskerar elförsörjningen att slås ut. Dessutom skulle det skapa en flodvåg som kan svepa bort städer och byar nedströms och sätta 10 000-tals människoliv på spel.
– Det här handlar inte om ett ”litet” hål i marken några mil utanför Jokkmokk, det här handlar om säkerhet och vattenkvalitet i hela Lule älvdal, säger Markus Nyström.
Demonstrationerna mot gruvan har pågått på plats sedan början av sommaren men har vuxit allt eftersom.
– Det är många värden som står på spel. Och priset får kommande generationer betala, säger frilansfotografen och aktivisten Tor Lundberg Tuorda.
– Protesterna fortsätter, blir bredare och fylls på hela tiden med lokalbefolkning, hitresta och samer från både Sverige och Norge.
Förra måndagen greps sex aktivister i ett kritiserat polisingripande, vilket nu är föremål för utredning. Bland annat sågade poliser ned ett torn varifrån en kvinna och en polis föll och en annan kvinna som befann sig på marken under skadades. För två av aktivisterna väntar åtal för våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande.
– Polisinsatsen förra veckan var både överdimensionerad och övernitisk. Det kom ett gäng adrenalinstinna poliser som inte var intresserade av att prata, säger Tor Lundberg Tuorda, som fångade hela sekvensen när tornet sågades ned på film.
Tor Lundberg Tuorda bor i närbelägna Randijaur, en av de byar som kommer att påverkas av en gruvetablering. Som ordförande i föreningen Urbergsgruppen, som arbetar för att minska uttaget av ändliga resurser ur jordskorpan, är han kritisk till Sveriges liberala minerallagstiftning. Just nu planeras minst 47 nya gruvor i landet de kommande 30 åren.
– De här besluten om gruvetablering går i kolonialismens fotspår. Det är inte 1500-tal, då minerallagsstiftningen kom till, men man skulle kunna tro det, säger han.
I det får han medhåll av Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets ungdomsråd.
– Vi ger praktiskt taget bort naturresurser till utländska riskkapitalbolag som inte behöver ge något alls tillbaka till samerna, lokalbefolkningen eller ens städa upp efter sig själva, säger hon.
Ungdomsrådet är kritiskt till att bolag får tillstånd för gruvbrytning trots att det strider mot internationell urfolksrätt.
– Politikerna har inte visat någon förståelse för samiska intressen. Näringsminister Annie Lööf har ju uttalat sig om att det inte finns någon anledning att revidera den nuvarande minerallagstiftningen och det säger mycket om hur de ser på det, säger Josefina Lundgren Skerk.
Potentiella arbetstillfällen utgör lockelsen med en gruva. Men Beowulf Mining kalkylerar med att gruvan endast kommer att kunna vara i bruk i 14 år.
– En gruvetablering i Kallak omöjliggör samernas identitet och traditionsöverföring. Det handlar om en tidsrymd på 14 år, sedan är marken förstörd och förgiftad, säger Josefina Lundgren Skerk.
Stefan Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Jokkmokk, är positiv till gruvetablering. Framför allt är det möjligheten till arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt i regionen som gör en gruva attraktiv. Han tycker att debatten om gruvan är känslostyrd och osaklig.
– Visst har gruvdrift alltid en påverkan på miljön. Men vår kommun är lika stor som Skåne, Halland och Blekinge tillsammans, då är det lite trångsynt att tro att inte flera näringar ska få plats här, säger han.
– Dessutom tycker jag att det är märkligt att vara för brytning och användande av mineraler, men anse att de hela tiden ska brytas någon annanstans men inte här.
Hur ser du på protesterna mot gruvan?
– Menar du de här olagliga aktivisterna som befinner sig där och hittar på en massa olagligheter? De spärrar av vägar, gräver diken så maskinerna inte kan komma fram och gör motstånd då polisen ska avhysa dem.
Så du som socialdemokrat tror inte på civil olydnad?
– Jag vet att arbetarrörelsen byggts på olika aktioner, men det var innan vi ens hade demokratiska val. Det här är inte civil olydnad. Civil olydnad handlar om att motsätta sig staten eller makten, inte enskilda bolag. Vi har stora möjligheter att protestera på demokratisk väg utan att bryta lagar och regler.
Du har tidigare uttalat dig i pressen om att gruvetableringen lågt räknat kommer att generera 300 nya jobb. Vad grundar du den beräkningen på?
– Jag har inte sagt att jag vet precis hur många jobb det blir i slutändan, det kan bli 100 eller 1 000 eller 4 500. Men det finns exempel, som i Pajala, där gruvan gett många nya jobb.
Men Tor Lundberg Tuorda har sin uppfattning klar.
– Att det skulle leda till en massa arbeten är bara nys.
Han poängterar att Beowulf Mining endast är ett prospekteringsföretag och att de, när malmproverna är klara, kommer att sälja vidare uppdraget till högstbjudande gruvbolag.
– Enligt brittisk press är den intressent som är beredd att betala bäst just nu från Kina, och man kan se hur den företagskulturen ser ut, på Grönland men inte minst i Afrika. De är självförsörjande med allt från arbetskraft till infrastruktur, säger han.
Fred Boman, vd för Jokkmokk Iron Minings AB, uttalade sig förra veckan till Sameradion i Sveriges Radio om vad han tyckte om de protesterande i Kallak.
– De är sjuka i huvudet alla som är på plats där, sade han.
Arbetaren har sökt Fred Boman för ytterligare kommentarer, men utan framgång.