Sverige är det land i Europa med störst andel chilensk befolkning. 2005 gjorde Statistiska Centralbyrån en folkräkning som kom fram till att över 42 000 chilenare bor i Sverige. Alla har de oundvikligen en relation till Pinochets blodiga maktövertagande 1973 och det stundande 40-årsminnet av kuppen den 11 september väcker starka känslor.
– Det är inte lätt, det rör upp många minnen. Men det är viktigt för oss som var med att få berätta om vad som hände, säger Silvia Leiva, som kom till Sverige som flykting 1976, 29 år gammal.
Dessförinnan satt hon fängslad i nästan två och ett halvt år. Den 3 oktober 1973 hämtades hon och hennes pappa av militär och polis sedan de pekats ut som regimens fiender då de organiserade bistånd i ett fattigt område. I fängelset torterades och våldtogs hon. Efter ankomsten till Sverige har hon opererats sju gånger till följd av sina omfattande fysiska skador.
– De tog in oss till militärregementet, klädde av oss nakna, spände fast oss i järnstänger bredvid varandra med armar och ben rakt ut från kroppen. Under den här första perioden var tortyren extremt brutal, berättar Silvia Leiva.
I tre dagar låg de fastspända på det viset, fick elchocker och Silvia våldtogs upprepade gånger.
– Vi hade inga ögonbindlar. Det kunde vara 12–13 killar i rummet som sparkade oss, stack oss med bajonetter. Vi blev förhörda men det fanns ingen tid att tänka.
Så småningom flyttades Silvia Leiva till nationalstadion, som fungerade som ett koncentrationsläger för oppositionella, och därefter till fängelset där hon satt fram till våren 1976 då hon utvisades ur Chile.
– Det var så mycket tortyr så jag kan inte ens förklara det. Jag känner att jag hela tiden måste övertyga mig om att vara stark och berätta, ge alla dem som dog av tortyren alldeles intill mig, alla de som försvunnit spårlöst en röst, säger hon.
Väl i Sverige har hon oförtröttligt fortsatt sitt politiska arbete, till en början i Chilekommittén som hade bildats redan 1971 till stöd för Allendes socialistiska reformering av landet.
De närmaste åren efter kuppen fick politiska flyktingar från Chile automatiskt asyl i Sverige.
– Sverige stod för ett exemplariskt mottagande av flyktingar, jämfört med hur det är i dag med asylrätten. Åren 1974–75 togs de politiska flyktingarna emot med öppna armar. Man förstod läget i Chile, tog till sig händelseutvecklingen, säger Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna.
Francisco Contreras vara bara två år när kuppen ägde rum. Båda hans föräldrar var politiskt aktiva på vänsterkanten och hans pappa arbetade som ekonomichef på en vänstertidning. 1981 lyckades de fly till Sverige. Hans släkt är full av berättelser om det brutala våldet som diktaturen gjorde sig skyldig till. Två av hans morbröder fängslades och försvann i likhet med tusentals andra oppositionella.
– 1973 krossades det demokratiska alternativet, att man kan vinna ett val och skapa förändring via den parlamentariska vägen. Det hoppet har till viss del kommit tillbaka i och med den latinamerikanska vänstervåg som visat sig på senare tid, säger han.
Vad betyder den 11 september för det chilenska folket?
– Det är en brytpunkt för chilenare både politiskt och personligt. Många av de drömmar som fanns då kraschade. För många latinamerikaner, inte bara chilenare, är den 11 september symbolisk och viktig.
Det politiska klimatet i Sverige ändrades succesivt i Chile-frågan i och med det borgerliga maktövertagandet. Redan i slutet av 1970-talet började chilenare betraktas som B-flyktingar, det vill säga inte i samma behov av skydd, och den 19 mars 1982 skickades chilenska flyktingar för första gången direkt tillbaka från Arlanda flygplats.
– Vi demonstrerade på Arlanda varje dag, hungerstrejkade i protest mot regeringen, berättar Silvia Leiva.
Men 1982 återtog Socialdemokraterna makten i Sverige och i mitten av decenniet kom en ny våg av chilenska flyktingar då Pinochets nyliberala diktatur försatt landet i ekonomisk kris.
Paulina de los Reyes är professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. När hon 1977 kom hit som 21-åring möttes hon av en stor solidaritetsrörelse.
– Sverige såg Allendes väg mot socialism som intressant, hur ett socialistiskt samhälle skulle byggas utan våld i motsats till den statssocialism som fanns i östblocken. Därför var besvikelsen stor när hoppet avslutades med en så blodig militärkupp.
Hon beskriver det svenska mottagandet som öppet och generöst men att det samtidigt ställdes höga krav på att de chilenare som kom skulle integreras omgående i samhället. Den plats som bereddes var jobb i verkstadsindustrin, städ- eller omsorgsarbete oavsett tidigare utbildning och erfarenhet. Någon hjälp för att hantera de psykiska trauman många levde med erbjöds inte.
– Det fanns en beredskap för att hantera de allvarliga fysiska skador, som inte minst kvinnor fått, efter tortyren. Men när det gällde de psykiska upplevelserna fick man klara sig bäst man kunde. Jag vet många som först efter 30 år inser att de levt med ett trauma och måste söka hjälp att bearbeta minnena, säger hon.
Hur skulle du beskriva situationen i Chile i dag?
– Just nu är Chile väldigt präglat av 40-årsminnet. Något som är påtagligt är att det pågår en kamp över minnet om hur man ska tolka det som hände då och hur det har påverkat det chilenska samhället. Det kollektiva minnesarbetet är oerhört viktigt för att vi ska kunna gå vidare.
Fortfarande finns det många luckor, människor som är försvunna och inget institutionellt ansvarstagande.
– Grunden för det nyliberala paradis där marknaden fått råda och begränsa människors rätt till hälsa, boende och utbildning lades under diktaturen men har tillåtits fortsätta under mer demokratiska former, säger hon.
Paulina de los Reyes menar att ett erkännande och en ursäkt från staten är helt centralt.
– Men en ursäkt saknar betydelse om det inte finns en genuin vilja att förändra sakernas tillstånd, för det här handlar om ett övergrepp mot ett helt land, ett införande av en social ordning där terror och rädsla fått råda.
När beskedet att Pinochet dött kom den 10 december 2006 firade exilchilenare i Sverige. Folk gick ut på gatorna och skålade i skumpa och grät glädjetårar.
– Visst firade vi, vi dansade på Sergels torg. Men i mitt hjärta kände jag mig ledsen att han kunde dö utan att ställas till svar för vad han gjort, säger Silvia Leiva.
– Tyvärr har den chilenska staten fortfarande en stor skuld till alla oss som drabbades. Fortfarande är många mördare på fri fot, några av dem sitter på viktiga poster i samhället. Och Pinochets lagar och konstitution lever fortfarande kvar, varken Lagos eller Bachelets regeringar har ändrat dem.