– Det är skrämmande och de kommande åren kommer att bli slitsamma för Norge, säger Sosialistisk Venstrepartis pressekreterare Tone Foss Aspevoll till Arbetaren dagen efter valet i Norge.
Sosialistisk Venstreparti, som ingick i den rödgröna regering som röstades bort efter åtta år vid makten, lyckades endast få 4,1 procent av rösterna.
Nu väntar en period som oppositionsparti och Tone Foss Aspevoll säger att hon tror att den nya regeringen kommer att ställa till stora problem.
– Jag är rädd för att en stor privatiseringsvåg kommer att dra genom landet och att invandringspolitiken kommer att förändras radikalt med betydligt hårdare regler, säger hon.
För konservativa Høyre, som fick 26,8 procent av rösterna, väntar nu några dagar av regeringsförhandlingar med de övriga borgerliga partierna Venstre, Kristelig folkeparti och Fremskrittspartiet. Høyre har under hela valrörelsen varit tydligt med att partiet inte ser några hinder för att regera tillsammans med Fremskrittspartiet som fick 16,4 procent av rösterna.
Arbeiderpartiet är fortfarande Norges största parti, med 30,5 procent av rösterna, något som ändå inte räckte mot de borgerliga partierna.
Frank Arrebrot är statsvetare och professor i komparativ politik vid Universitetet i Bergen. Han menar att valresultatet var väntat. Det trots att många varit relativt nöjda med den rödgröna regeringen och den tidigare statsministern Jens Stoltenberg.
– Arbeiderpartiet förlorade lite på eget grepp, mycket på grund av den dåliga säkerhetsberedskapen som visade sig efter terrorattentaten sommaren 2011, säger han.
Terrordådet som utfördes av Anders Behring Breivik, tidigare medlem i Fremskrittspartiet och dess ungdomsförbund, kostade 77 människor livet varav de flesta medlemmar i det nu bortröstade Arbeiderpartiets ungdomsförbund, AUF.
– Den så kallade 22 juli-kommissionen, som granskade myndigheternas agerande både före och efter Breiviks attentat, gjorde att Arbeiderpartiet fick ta på sig mycket av skulden för säkerheten i landet, säger Frank Arrebrot.
Nu tror han att Norge står inför en hel del stora förändringar. Bland annat jämför han situationen med hur det såg ut i Sverige 2006 när Fredrik Reinfeldt tog över som statsminister efter Göran Persson.
– Fremskrittspartiet liknar på många sätt Moderaterna i sin iver att privatisera, det är ett väldigt liberalt parti i alla frågor som inte rör invandringen.
Efter Behring Breiviks massaker 2011 tappade Fremskrittspartiet i opinionsundersökningarna, men nu tyder alltså allt på att partiet kommer att ta plats i en norsk borgerlig samlingsregering. Partiledaren Siv Jensen har flera gånger sagt att hon drastiskt vill minska invandringen till Norge och att det pågår en ”smygislamisering” i landet.
I en intervju med Ekot i Sveriges Radio inför valet kommenterade den nyvalde statsministern Erna Solberg Fremskrittspartiet som ett liberalistiskt högerorienterat parti som är glada i att använda landets stora oljepengar, och att hon inte ser några hinder för ett regeringssamarbete.