Syftet med det starkt ifrågasatta Reva-projektet är att öka antalet utvisningar av personer som nekats uppehållstillstånd i Sverige. Reva är ett samarbete mellan Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården på uppdrag av regeringen från 2009.
Reva-projektet har under det senaste året fått hård kritik och beskyllts för rasprofiliering och integritetskränkningar då polisen begärt id-handlingar av personer enbart på grund av deras utseende. Men kritiken har också rört att polisens metoder för att närma sig papperslösa blivit allt fler. Förra veckan skrev Arbetaren bland annat om hur poliser utklädda till byggjobbare grep tre personer med utländsk bak- grund vid tunnelbanan i Rågsved i södra Stockholm.
Under det första året med Reva ökade antalet tvångsutvisningar i Sverige med 25 procent, något som stämmer bra överens med regeringens uttryckliga mål att fler utan giltiga papper ska tvingas lämna landet.
Förra året genomförde polisen i Stockholms län 4 411 id-kontroller av personer som saknade svenskt medborgarskap. Statistiken från förra årets inre gränskontroller i Stockholms län visar dock enbart de gånger då kontrollerna rent faktiskt resulterade i att polisen konfronterade utländska medborgare. Det vill säga inte alla de gånger svenska medborgare med vad som uppfattats som utländsk utseende tvingades visa legitimation på grund av hud- eller hårfärg.
Robert Andersson är lektor på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han säger till Arbetaren att all statistik kring polisens arbete visar hur de för till- fället prioriterar sina uppgifter.
– Jag tycker att man måste ha en ordentlig problembild klar för sig innan ett sådant här projekt drar igång. Vad är det vi letar efter och vilka är det som gömmer sig? Om det är så att polisen letar efter personer som gömmer sig i Sverige enbart på grund av rädsla att återvända till sina hemländer tycker jag inte att det känns motiverat med Reva-satsningen, säger han.
Huruvida polisens arbetsmetoder, med bland annat civilklädd personal i tunnelbanan, är etiskt försvarbara eller inte har Robert Andersson svårt att svara på.
– Men i de fall då polisen enbart letar efter personer som ska utvisas, alltså inte personer involverade i kriminalitet, tycker jag det känns väldigt omotiverat i relation till vad polisen faktiskt borde göra.
Stockholmspolisens egen statistik, som är baserad på händelserap- porter med koden för inre gränskontroll, R209, har begärts ut av bloggen Flyktingarna.se. Arbetaren, som tagit del av statistiken, kan konstatera att gränspolisavdelningen i länet ökat antalet verkställda utvisningar med 47 procent sedan 2010.
I polisens eget dokument om Reva från oktober 2010 skriver för- fattarna att inre gränskontroller nu är ett prioriterat område och att antalet kontroller bör öka i hela landet. När det gäller de metoder som polisen valt att använda i exempelvis tunnelbanan, med civila kläder, för att närma sig personer de tror saknar giltiga papper har många upprörda röster höjts.
Nadja Hatem är jurist och driver tillsammans med en kollega juristbyrån Hatem & Sjunghamn i Stockholm. Hon kallar polisens metoder för orättfärdiga och kritiserar bland annat fallet i Rågsved efter att ha läst Arbetarens artikel i förra numret (nr 41/2013).
– Det här urholkar polisens trovärdighet. Många av de papperslösa som de jagar törs genom det här inte ta sig till läkaren eller skolan, något de faktiskt har laglig rätt att göra, säger hon.
– Dessutom innebär det en oerhörd kränkning att bli stoppad för de personer som faktiskt har svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd i Sverige.