I syfte att bättra på sin egen statistik förfalskar gränspolisen på Arlanda förhör och griper flyktingar utan att de begått något brott. Det slår ett antal poliser nu larm om och har lämnat in en anmälan till polisens avdelning för internutredningar.
Stefan Holgersson är polis och forskare vid Linköpings universitet där han bland annat forskar kring polisens så kallade pinnjakt. Han säger till Arbetaren att polisen har ett stort antal nyckeltal att nå upp till, men menar att det oavsett resultat inte på något sätt speglar kvaliteten i det utförda arbetet. Till honom har flera personer anställda inom gränspolisen på Arlanda hört av sig den senaste tiden och han känner väl igen historierna från den anmälan som nu gjorts.
– Min upplevelse efter att ha pratat med många av de anställda som ringt är att de är genuint upprörda över situationen. Sätter man upp sådana här nyckeltal kan verksamheten ta sig en mängd olika uttryck för att nå målen. Det kan locka till att agera på väldigt tveksamma sätt, som enbart ser bra ut i den egna statistiken, säger Stefan Holgersson.
Det senaste året har anställda vid gränspolisen på Arlanda upprepade gånger kritiserat sin egen ledning. Kritiken har främst handlat om hanteringen av asylsökande som kommer till Sverige och hur ledningen för gränspolisen pressat personalen att kringgå lagar och regler för att uppnå de uppsatta målen kring registrerade brott.
I veckan rapporterade Dagens Nyheter om den nya anmälan som gjorts av delar av personalen. Enligt personerna bakom anmälan har gränspolisledningen inte gjort något för att förbättra situationen de senaste åren, skriver Dagens Nyheter.
Bland annat gäller det ett fall där en 14-årig flicka gripits och låsts in misstänkt för brukande av falsk urkund, alltså för att hon påståtts ha använt sig av ett falskt pass för att ta sig in i Sverige. När åklagare tittade på fallet avskrevs ärendet och lämnades i stället över till Migrationsverket då flickan var för ung för att anhållas. Enligt FN:s flyktingkonvention, som Sverige skrivit under, är det tydligt att ingen människa som flyr för sitt liv och sin hälsa ska straffas för så kallad olovlig inresa.
Ett annat fall som DN rapporterar om rör en 16-årig pojke från Somalia, som kommit till Sverige med falskt pass. När åklagare inte ville anhålla pojken på grund av hans ålder ändrade gränspolisen i pappren och använde sig i stället av åldern i pojkens falska identitet, något de också ändrade i förhörspappren med honom, varefter han då anhölls. Något som gav ytterligare en så kallad pinne i polisens statistik.
När Arbetaren når gränspolisen vid Arlanda hänvisas alla frågor till Jessica Fremnell som är informationsansvarig. Hon håller inte med om den kritik som lett till en anmälan utan säger att gränspolisen utgår från de lagar och regler som finns.
– Om en person inte har giltiga id-handlingar för att ta sig in i landet så är det en brottslig handling, och då måste vi naturligtvis hantera det. Om personen sedan vill söka asyl, så tar vi brottsärendet först och sedan asylärendet, säger hon.
Men i den anmälan som nu gjorts står det bland annat om en 14-årig flicka som låsts in. Vad anser du om det?
– Jag kan inte prata om detaljer i enskilda ärenden. Vi utgår från informationen de som kommer hit lämnar i första hand men det är inte så att gränspolisen låser in barn per automatik.
Det är långt ifrån första gången personal hos er kritiserar ledningens arbetsmetoder för att få statistiken att se bättre ut. Hur kommer det sig?
– Det som de här personerna påstått har varit föremål för internutredningar, men åklagaren har valt att lägga ned de ärendena. Jag håller inte med om deras kritik.
Enligt poliserna, som ligger bakom anmälan, har hundratals nyanlända flyktingar drabbats av polisens metoder. Men till Dagens Nyheter säger åklagare Håkan Roswall på Riksenheten för polismål att förundersökningen nu är nedlagd.
Däremot säger Justitieombudsmannens byråchef Lina Forzelius till Arbetaren att JO nu funderar på att granska gränspolisens arbete på Arlanda.
– Jag har tagit upp det här med Justitieombudsman Cecilia Renfors och det finns med som en av sakerna som vi funderar på att ta upp framöver. Vi har fått in anmälningar kring det här tidigare. Men i och med den senaste rapporteringen kring hur gränspolisen hanterar mottagandet av asylsökande, som ofta befinner sig i en extremt utsatt situation, så ser vi att det finns en anledning för oss att titta på det, säger hon.