Det var efter en utekväll i november förra året som den nyligen friade mannen och kvinnan hamnade på efterfest i mannens lägenhet i centrala Lund.
Kvinnan uppgav under rättegången i Lunds tingsrätt att hon flera gånger sagt nej när mannen började ha sex med henne i lägenheten. Han ska även ha hållit för hennes mun då hon protesterat. Den 27-årige mannen förklarade däremot att han uppfattat kvinnans nej som en del i en tyst överenskommelse om så kallat ”dominanssex” och menade att han inte haft som uppsåt att tvinga sig till sex.
”Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort. Han ska då också frikännas”, skriver lagman Ralf G Larsson, som dömde i det aktuella fallet, i en debattartikel.
Den friande domen, där tingsrätten bland annat menar att det vore rättsosäkert att döma mannen för våldtäkt, har väckt hård kritik från flera håll. ”Man skulle ju på samma sätt kunna hävda, att råder det tveksamheter måste domstolen i denna typ av fall i rättssäkerhetens namn döma till fängelse, framför att låta kvinnans livslånga lidande förbli opåtalat”, skriver Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet, om det aktuella fallet i tidningen Dagens juridik.
Håkan Hydén säger även till Arbetaren att han efterlyser nya direktiv när det rör just våldtäktsfrågor.
– Nuvarande lagstiftning bygger på att gärningsmannen inte skulle ha insett att kvinnan var med på det. Jag vill i stället införa en del i våldtäktsmålen där man tänker nytt, som säger att den misstänkta gärningsmannen insett eller borde ha insett att brottsoffret inte ville, säger han.
Håkan Hydén menar också att det är anmärkningsvärt att tingsrätten hellre valt att tro på den åtalades ord än på kvinnan.
Vad tror du friandet i det här fallet sänder ut för signaler till allmänheten?
– Vi ser redan att anmälningsfrekvensen när det gäller våldtäkt har sjunkit. Det här riskerar att spä på det ytterligare.
Även Zandra Kanakaris, jurist och vice ordförande vid Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, är starkt kritisk till den friande domen.
– Hon har sagt nej och gjort allt man kan begära, ändå räcker det inte för domstolen, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.
Hon påtalar samtidigt att trots att kvinnan strax efteråt ska ha kontaktat polisen så hänvisade domstolen till hennes tidigare psykiska hälsa vid bedömningen.
Under onsdag eftermiddag hölls en manifestation utanför Lunds tingsrätt i protest mot den friande domen. På lördag anordnas en liknande manifestation i Kungsträdgården i centrala Stockholm.