– Företag ska givetvis kunna gå med vinst, men vi vill att så mycket som möjligt av pengarna ska gå direkt tillbaka in i verksamheten, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande för LO, till Arbetaren.
Lyckas inte det förslaget vill förbundet i stället se nya lagar kring den brännheta frågan om vinstuttaget inom välfärdssektorn. Samtidigt växer kritiken mot fackorganisationens utspel och många bedömare anser att LO gjort en tvärvändning.
– Tobias Baudins uttalande är väldigt konstigt. LO verkar tycka att det här är någon slags avtalsfråga mellan arbetsmarknadens parter, men det är ju en politisk fråga, säger socialdemokraten Daniel Suhonen, chef på det fackliga idéinstitutet Katalys.
Tobias Baudins Utspel kommer bara två år efter att LO-kongressen ställde sig bakom ett åtgärdsprogram för att kraftigt begränsa vinster i välfärden genom den så kallade non profit-principen. Ståndpunkten klubbades igenom efter starka påtryckningar från flera fackliga ombudsmän. Förra året kom även förbundets förslag om så kallade samhällsföretag som bara skulle tillåtas göra en liten vinst, och att den största andelen av profiten skulle återinvesteras i den aktuella verksamheten i form av bland annat löner, utbildning och ökad bemanning.
Tobias Baudin anser att den nuvarande debatten om vinster och välfärd innehåller för lite konkret politik.
– Vi har ju sett att ingenting har hänt i praktiken trots all den debatt som varit. Det råder kaos inom välfärden i dag, och så kan vi inte ha det. Därför tror jag att det är viktigt att arbetsmarknadens parter får mötas och komma överens i frågan, säger han.
Ni har ju tidigare varit för den så kallade non profit-principen, varför svänger ni i frågan nu?
– Nej, jag tycker inte att vi svänger. Vårt förslag från kongressen ligger fast, däremot är vi väldigt oroliga över att politikerna i Sverige inte lyckats göra något konkret av frågan. Vårt förslag om att fack och arbetsgivare inom välfärdssektorn skulle mötas kan i princip sättas igång direkt.
Men enligt kritiska bedömare är Tobias Baudins utspel ett sätt för LO att närma sig Socialdemokraterna, vars ledning länge vacklat i frågan.
– Allt verkar ju handla om det, att inte vilja förbjuda vinstuttag men samtidigt vara motståndare till det. Jag tycker att det känns som att LO försöker göra resan fram till valet i höst så bekväm som möjligt för Stefan Löfven. Men de har ju sitt beslut från kongressen att gå efter så jag förstår egentligen inte hur man ska tolka deras utspel, säger Daniel Suhonen.
Även Jenny Bengtsson, vänsterpartist och ordförande i Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm, är upprörd över Baudins uttalande.
– Jag tycker det är jävligt trist faktiskt. Det finns ju vissa välfärdsföretag vi kan tillåta gå med lite vinst, för att till exempel täcka bankräntor och så. Men annars betyder non profit just non profit. Vi vill inte ha några vinster inom välfärden och det är väldigt tydligt markerat från förbundets medlemmar, så det ska ledningen följa, säger hon.
Vad tror du att den här debatten kan innebära?
– Jag tror inte att LO-ledningen har för avsikt att inte följa medlemmarnas beslut, men jag vet inte. Om det är så att man haft möten med välfärdsföretagen och de kommit fram till att inte plocka ut massa vinster så är det väl okej, men det tror jag ju knappast. Problemet är när LO-ledningen börjar slira på vägarna till en lösning på den här frågan.