En kvinna som arbetar som diakon inom Brunflo pastorat i Jämtland har uppmanats att säga upp sig själv. Annars, skriver kyrkoherden i ett av många mejl mellan de två, skulle hon sägas upp.
Enligt både kvinnan själv och John Nordmark från SAC Syndikalisterna som för hennes talan i Arbetsdomstolen ligger en längre tid av mobbning och trakasserier bakom hoten om uppsägning.
Östersunds LS av SAC Syndikalisterna har under det senaste året vid flera tillfällen försökt att förhandla med pastoratet kring kvinnans arbetsmiljö. Men nu har man begärt central förhandlingshjälp från SAC.
– Det är ett solklart mobbningsfall. Kyrkoherden har till exempel vägrat att prata med mig annat än via mejl, säger kvinnan till Arbetaren.
Enligt kvinnan själv började problemen 2011 då pastoratet anställde kyrkoherde Leif Jarlbjörn. Kvinnan säger att hon ända sedan dess känt sig trakasserad och motarbetad. Bland annat har hon tvingats flytta sitt kontor till en annan del av lokalerna. Även delar av hennes arbetsuppgifter har tagits bort och nyligen skars hennes tjänst ned från 100 till 75 procent, efter att först anställningskontraktet ändrats så att anställningen delades upp i två delar. En tillsvidare och en tidsbegränsad anställning.
– Vi kräver skadestånd i Arbetsdomstolen som om hon blivit uppsagd helt. Detta på grund av hur hon har behandlats och att de vill tvinga henne att säga upp sig själv, säger John Nordmark till Arbetaren.
Enligt tidningen Arbetet ska kyrkoherde Leif Jarlbjörn ha uppmanat kvinnan att själv säga upp sig inom en vecka. ”Säger du nej, eller jag inget besked får, startar processen med vår uppsägning av dig”, avslutas mejlet. Till Arbetet säger Leif Jarlbjörn att det inte handlar om mobbning utan snarare om samarbetsproblem och att kyrkan därför erbjudit kvinnan att säga upp sig själv.
Nu kräver SAC att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägningen och att pastoratet betalar kvinnan 125 000 kronor i skadestånd samt 15 000 till facket då de inte blivit varslade om uppsägningen.
– Det finns ingen grund för uppsägningen och kvinnan mår ganska dåligt av det som hänt, säger John Nordmark.
Kvinnan själv fortsätter än så länge att arbeta kvar men säger till Arbetaren att det är tufft. Under delar av hösten har hon varit sjukskriven på grund av konflikten.
– Det är uppenbar mobbning från deras sida. De säger att jag ljuger och inte kan samarbeta och jag har fått betydligt sämre villkor än alla andra.
Arbetaren har pratat med Brunflo pastorats kanslichef Lars Flensburg som inte vill ge några kommentarer kring ärendet. Han hänvisar direkt till kyrkoherden Leif Jarlbjörn som vid den här tidningens pressläggning varken svarat på privata nummer eller på jobbtelefonen.