Den 22–25 maj är det val till Europaparlamentet och i flera länder satsar de högerradikala partierna hårt.
I Storbritannien ser det enligt den senaste tidens opinionsundersökningar ut som att UK Independence Party, Ukip, kan bli landets största. I en mätning som presenterades på måndagen får partiet 31 procent av rösterna och placerar sig före både Labour och det regerande Konservativa partiet med premiärminister David Cameron i spetsen.
Det är också bland de konservativa väljarna som Ukip väntas plocka flest röster. Partiet är starkt EU-kritiskt och vill bland annat drastiskt minska invandringen till Storbritannien. En agenda som även delas av Konservativa partiet och som just därför tros ha gett Ukip vind i seglen.
I ett tal sade nyligen Ukips partiledare Nigel Farage att ”om britterna ignorerar invandringen kommer de att hamna i reservat som indianerna i USA”. Detta samtidigt som han uppmanade fler att ansluta sig till vad han kallade ”folkets armé”. En annan av Ukips företrädare, EU-parlamentarikern Godfrey Bloom, har kallat de länder i tredje världen som får bistånd av Storbritannien för ”bongo-bongo-länder”, något som fått hård kritik men knappast minskade stödet på hemmaplan.
Enligt många bedömare har det den senaste tiden i stället skett en politisk legitimering kring det tidigare relativt marginaliserade partiet. Debatten har också dragits allt mer åt höger sedan Ukip beretts allt större plats i media.
– Det konservativa partiet har fört upp många av deras frågor på agendan. Till exempel har de lovat att halvera invandringen och folkomrösta om EU om det vinner nästa års parlamentsval, det har gjort att Ukips frågor legitimerats, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Arbetaren.
Enligt honom påminner Ukip om det norska Fremskrittspartiet i sin retorik och partiet har hamnat i fokus inför att de brittiska väljarna om tre veckor, den 22 maj, ska lägga sina röster till Europaparlamentet. En framgång där kan påverka nästa års parlamentsval i Storbritannien, menar Jonas Hinnfors.
– Konservativa partiet är ganska splittrat just nu och därför gäller det för Labour att prata om frågor som inte rör EU eller invandring, där vet vi väldigt lite om vad Ukip egentligen står.
Ukip väntas också dra till sig väljare som tröttnat på det högerradikala British National Partys mer brutala framtoning, men som ändå tilltalas av pratet om hotet från islam och muslimer.
Vid EU-valet 2009 fick partiet drygt 16 procent och 13 mandat i Europaparlamentet. Nu väntas stödet bli större, men partiledaren Nigel Farage har ännu inte talat om vilken eventuell partigrupp de vill tillhöra efter valet.
Skulle Ukip gå så pass mycket framåt som den senaste tidens opinionsmätningar visar kan det också påverka Storbritanniens inrikespolitik på ett dramatiskt sätt.
– Rusar de fram i EU-valet kommer det definitivt att påverka debatten om den skotska självständigheten inför omröstningen i september. Ukip är små i Skottland och fler skulle nog rösta för självständighet i september om de växer sig starkare i EU-valet, säger Jonas Hinnfors.