I söndags eftermiddag när Steven Cuzner skulle ta tunnelbanans gröna linje söderut, från T-Centralen i centrala Stockholm mot Hagsätra, tog han rygg på en medresenär genom biljettspärrarna. Att planka ser han som en protest mot biljettsystemet och ett sätt att jobba för en avgiftsfri, skattefinansierad, kollektivtrafik i Stockholm. När han märkte att en ordningsvakt tittade på honom gick han fram och förklarade hur han såg på saken och försökte, enligt honom själv, skapa en dialog. Vakten kallade dock på en kollega och stämningen blev genast mer hotfull.
– Den ena vakten tog ett polisgrepp på mig och vred armen kraftigt bakåt. När jag sade att det gjorde ont fällde de mig till marken så att jag slog huvudet i betonggolvet och den andra satte foten på mitt huvud, säger Steven Cuzner till Arbetaren och förklarar att han ännu, flera dagar efteråt, fortfarande har ont i kroppen.
Enligt Steven Cuzner tittade vakterna sedan på varandra och sade att de skulle ta honom till förvaret.
– Då började jag bli rädd, och ropade på hjälp. Men de fortsatte att böja min arm och det kändes som att de försökte skada mig, säger han.
Ordningsvakterna satte på honom handfängsel och släpade honom genom gången in till ett rum som SL upplåter för personal. Där inne blev stämningen mer hotfull och vakterna fortsatte att vrida om hans arm. Men efter att han förklarat för dem att han skulle göra en anmälan om misshandel och vad det skulle kunna innebära för dem lugnade de ned sig och tillkallade i stället polis.
– När polisen kom försökte de avstyra anmälan som vakterna först ville göra och sade att situationen var överdimensionerad. Jag valde dock att lämna en anmälan och då backade polisen och sade att de tyckte att även vakterna borde anmäla mig, säger Steven Cuzner.
Han är glad att det inte slutade värre och tror att personer som kanske inte pratar svenska riskerar att råka betydligt mer illa ut.
När Arbetaren ringer Storstockholms Lokaltrafik svarar pressinformatören Jesper Pettersson att han känner igen den anmälda situationen, men att versionen han hört skiljer sig kraftigt mot den Steven Cuzner givit.
– Ordningsvakternas rapport som jag läst ger en annan bild. Ordningsvakter har stöd i lagen att avvisa en person utan giltigt färdbevis, men de uppfattar det som att den här personen förolämpat dem och blivit våldsam i samband med ingripandet, säger han.
Hur ser ni på ordningsvakter som agerar våldsamt mot resenärer?
– Alla anmälningar som görs utreds naturligtvis och om en polisanmälan utreds tas den vakten ur tjänst så länge. Men rent generellt kan man väl säga att det finns situationer där människor behöver tas om hand och det kan naturligtvis uppfattas som förnedrande för vissa.
Men har ni på SL verkligen koll på att vakter som anmäls för övervåld plockas ur tjänst så länge utredningen pågår?
– I våra avtal med vaktbolagen så ska det komma till vår kännedom, och det händer då och då.
Tunnelbanan i Stockholm är kameraövervakad på alla stationer. 2010 fattade SL beslut om att de rum som de upplåter till bland annat sjukvårdspersonal och ordningsvakter skulle utrustas med kameror. Men långt ifrån alla rum har fått kameraövervakning. Något som fått kritik från flera personer som säger sig ha blivit misshandlade.
– Det finns ett beslut på att alla rum ska bli kameraövervakade, men jag vet inte riktigt när det kommer att ske. I dag finns kameror i rummen på de största stationerna, säger Jesper Pettersson.
Enligt Lars Byström, kommissarie vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm, finns det ingen statistik på anmälningar om ordningsvakters våld. Han säger dock att anmälningar kommer in då och då.
– När ordningsvakter ingriper gör de ju oftast det av en anledning, och det kan naturligtvis uppstå tumult och personer som grips kanske gör motstånd. Rummen dit personer kan föras finns ju där om det skulle bli stökigt, säger han.
Lars Byström är positivt inställd till beslutet om kameraövervakning i de rum dit vakter kan ta personer de anser vara stökiga.
– Om två stycken ger sig på en person så är det ju två mot en utan vittnen. Med kameraövervakning blir det naturligtvis enklare att utreda.
På organisationen Planka.nu, som bland annat arbetar för en avgiftsfri kollektivtrafik, säger man att resenärer hör av sig till dem då och då efter att de haft problem med vaktvåld.
– Det är verkligen inte bara folk som plankar som hör av sig. Många uppfattar just biljettspärrarna som ett ställe där konflikter lätt uppstår när folk är stressade, säger Alexander Berthelsen från Planka.nu till Arbetaren.
– Förra veckan pratade jag med en person som hade bråttom till tåget och inte hunnit blippa sitt kort. Trots att han sedan visade upp det för en vakt som sett honom blev det en väldigt aggressiv stämning.
Enligt Alexander Berthelsen vore det också bättre om SL anlitade civilklädda trygghetsvärdar i stället för uniformerade ordningsvakter med batong.
– De utstrålar en hätsk och otrygg atmosfär som kan provocera många. Det finns dessutom ingen anledning för dem att lägga sig i biljettkontrollanternas arbete, det är inte därför de ska vara i tunnelbanan, säger han.
Då och då sprids filmer och berättelser via sociala medier som visar hur väktare och ordningsvakter, ofta, till synes oprovocerat, beter sig aggressivt mot resenärer som ifrågasätter deras arbete. Bland annat misshandlades en man i december förra året, som ingrep då ordningsvakter vid Rådmansgatans tunnelbanestation avvisade en tiggare som satt långt utanför spärrarna. De sparkade även på tiggarens tillhörigheter och när mannen tog upp sin mobiltelefon för att filma misshandlades han. Vakterna menade att han störde deras jobb då de skulle avvisa tiggaren, trots att tiggeri i tunnelbanan inte är olagligt. Då filmen spreds på internet och togs upp i bland annat Svt:s ABC stängdes den ena vakten av från sitt jobb.