Gruvkatastrofen i Turkiet är den värsta i landets historia. Dödssiffrorna fortsätter att stiga och var under torsdagsförmiddagen uppe i 282 personer. Nu har Turkiets största fackförbund utlyst en strejk och tusentals demonstranter har drabbat samman med polis.
I tisdags inträffade en explosion i en gruva i den turkiska staden Soma, 75 kilometer nordost om Izmir. Vid olyckstillfället arbetade nära 800 personer inne i gruvan, och många blev fångade på 420 meters djup, flera kilometer in i berget.
På onsdagen var räddningsarbetet fortfarande i full gång. Syre pumpades in i gruvgångarna, men enligt Turkiets energiminister Taner Yildiz rasade fortfarande bränder djupt nere i gruvan som försvårade räddningsarbetet. Runt gruvan samlades många anhöriga till de instängda arbetarna. Vissa kunde lättade välkomna sina närstående till räddningen. Andra tvingades acceptera att hoppet var ute.
På onsdagskvällen fanns fortfarande 120 gruvarbetare kvar i gruvan. Räddningsarbetare på plats säger dock, enligt nyhetsbyrån AFP, att det kan röra sig om betydligt fler.
282 personer hade under torsdagsförmiddagen bekräftats omkomna. Vilket betyder att det är den värsta gruvolyckan i Turkiets moderna historia. 1992 omkom 263 arbetare vid en gasexplosion i en gruva nära Zongudalk vid Svarta havet och 2010 dödades 30 arbetare i en annan explosion i samma del av landet.
Gruvolyckor är relativt vanligt förekommande i Turkiet, och säkerheten är ofta undermålig. Fackliga företrädare för gruvarbetarna pekar på en rad faktorer som man hävdar ytterligare kommer att öka risken för liknande olyckor – privatiseringar, ökat utnyttjande av bemanningsanställda och försvagade fackföreningar. Allt sammantaget har inneburit ökad press på arbetarna att producera så mycket som möjligt till så låg kostnad som möjligt.
– På grund av fackets svaga roll är det omöjligt att motverka dessa krav, säger Tayfun Görgün, ordförande i ett av de turkiska gruvfacken, till The Guardian.
Nu har dock landets största fackförening, Kesk,som representerar omkring 240 000 arbetare utlyst en strejk under torsdagen och tusentals uppretade demonstranter drabbade under onsdagen samman med polis i Ankara och Istanbul under protester mot gruvbranschen och regeringen.
“De som upprätthåller privatiseringspolitik, som hotar arbetares liv för att minska kostnader, är gärningsmännen bakom Somamassakern och de måste hållas ansvariga”, skriver fackförbundet Kesk i ett uttalande.
Förra året krävde Republikanska folkpartiet, Turkiets största oppositionsparti, en parlamentarisk utredning av säkerhetsförhållandena hos det gruvbolag som äger gruvan i Soma, Soma Komur Isletmeleri AS. Så sent som för två veckor sedan röstade parlamentet nej till förslaget.