När Arbetaren förra veckan besökte Husby var det många som uttryckte frustration över situationen i stadsdelen. Fram trädde en bild av en förort där ingenting har hänt och där samhällsservicen steg för steg monterats ned de senaste åren. En bild som det moderata ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson inte känner igen sig i.
– Jag tycker att vi haft en bra dialog med de boende i området. Vi har till exempel kommit igång med renoveringarna av fastigheterna, där Hyresgästföreningen varit inblandade och där det finns tre olika nivåer av renovering för att alla ska ha möjlighet att påverka sin egen hyra. Verksamheter som har flyttat härifrån har också ersatts av andra.
Joakim Larsson säger att han blev förvånad över att upploppen drabbade just Husby och pekar, precis som många andra, på polisens dödsskjutning av en 68-årig man som den utlösande faktorn.
– Den tragiska skjutningen och att organisationer som till exempel Megafonen så snabbt gick ut och påstod att det handlade om ett mord fick stämningen i området att gå för långt. Det utnyttjades sedan av kriminella och situationen eskalerade.
Just Megafonen blev en viktig röst i debatten som annars till stor del skedde över de boendes huvuden. De pekade på politiska problem som rasism, social utsatthet och brist på lokal demokrati. Joakim Larsson säger att samtalen med de boende är viktiga, men att ansvariga politiker också måste akta sig för att lyssna för mycket på de grupper som organiserat sig i förorterna.
Många menar ju att de är maktlösa och att ni som ansvariga politiker kör över dem gång på gång. Har du någon förståelse för det?
– Vi har en representativ demokrati och för oss beslutsfattare är det därför viktigt att också ta hänsyn till de boende som kanske inte hörs i de här frågorna. Vi kan inte enbart lyssna på dem som skriker högst, då får de ett slags lokalt veto och så kan det ju inte fungera.
Ann-Margarethe Livh är Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm och bor själv sedan lång tid tillbaka i grannförorten Rinkeby. Hon säger, tvärtemot Joakim Larsson, att politiker måste bli bättre att lyssna på de boende i området.
– Alla vet att maktlöshet och sociala spänningar hör ihop. Det finns ett enormt engagemang här ute, men det är något som de styrande inte tagit till sig, säger hon.
– Alla beslut som fattas tas inne i stan och inte här. Den lokala demokratin i Husby är lika med noll och det skapar spänningar.
På vilket sätt skulle ni i Vänsterpartiet kunna göra situationen bättre då?
– Om det är så att vi får en annan ordning i Stockholm efter valet måste vi se till så att stadsdelsnämnderna får mer makt. Politikerna måste börja lyssna och bemöta de lokala idéerna med större respekt.
Det låter ju väldigt enkelt från din sida. Är det verkligen så enkelt att få ordning på ett problem?
– Jag säger absolut inte att det är lätt, men det är fullt möjligt om viljan verkligen finns. Därför vill vi till exempel höja skatten för att få loss pengar till satsningar på billiga hyresrätter och jobb för unga. Det går faktiskt att ändra riktningen för den enorma oceanångaren som dragit iväg för långt åt höger, men det kommer naturligtvis att krävas ett hårt jobb.
En annan viktig fråga som flera av de boende tagit upp med såväl Arbetaren som med den grupp av forskare från Stockholms universitet, vilken förra veckan presenterade en rapport om de bakomliggande orsakerna till upploppen, är det låga förtroendet för polisen.
Både före och under upploppen kom flera anklagelser om rasism och kränkningar, främst från ungdomar och många gånger från människor som inte hade något med oroligheterna att göra. Ett problem som närpolischef Jörgen Karlsson är medveten om.
– Det finns ett polishat inom många ungdomsgrupper och till stor del tror jag det har att göra med att vi saknar en kontinuerlig närvaro i området, att ungdomar inte hinner lära känna poliserna. Vi hoppas naturligtvis att vi kommer dit, men med de krav som statsmakten ställer på oss måste vi hela tiden åka iväg på andra kommenderingar utanför Husby, som till exempel fotbollsmatcher och demonstrationer. I den bästa av världar skulle vi vara mer frekvent på plats, säger han.
Jörgen Karlsson är dock kritisk till vissa av de grupper som organiserat sig och som protesterar mot utvecklingen. Han menar att majoriteten av dem som hörs i debatten om bostadssituationen i Husby är kritiska till både hur det ser ut och till planerna på upprustningen av området.
– Som hyresvärdar måste man ju göra något åt bostäderna och då är det naturligt att hyrorna höjs, även om ingen vill det.
Är det något du tycker saknas i Husby?
– Nej, det är det faktiskt inte. Visst, banken har försvunnit, men det är ju knappast något unikt. Jag tycker ärligt talat inte att man kan tala om någon nedrustning här.