När Svea Ekonomi tog över valutaväxlingsföretaget Svea Exchange i mars tidigare i år hade de anställda under lång tid haft dåliga arbetsvillkor, och företaget hade bland annat fått sitt tillstånd från Finansinspektionen indraget. Men trots nya ägare i mer än ett halvår har inget kollektivavtal slutits. Något som facket har försökt att förhandla fram utan framgång och som enligt Finansförbundet förhindrat förbättringar av bland annat tjänstepension, högre löner och semestervillkor.
– Våra medlemmar på växlingskontoren vill ha samma avtal som den övriga branschen men företaget har sagt blankt nej till det, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Arbetaren.
I fredags beslöt facket därför att gå ut i strejk men gensvaret från medlemmarna på de berörda växlingskontoren var svagt. Endast sju personer nappade, resten valde att jobba på.
– Flera medlemmar har anonymt sagt till oss att de inte törs. Och sådant måste man givetvis respektera, det är inte kul för unga människor som känner att de kan bli av med sina jobb, säger Ulrika Boëthius.
Det har förekommit uppgifter om att företaget hotat med att lägga ned verksamheten om en strejk utbröt, något som gjort att många anställda, enligt facket, känt sig oroliga för en konflikt.
Företaget själva menar att stridsåtgärden kan komma att skada verksamheten, men vd:n Anders Lidefelt säger att de aldrig försökt skrämma någon av de anställda till att inte gå ut i strejk.
– Jag tycker att vi har haft en bra dialog med våra anställda och det faktum att det endast är sju personer som strejkar tycker jag tyder på att vi inte är några praktarslen, säger Anders Lidefelt till Arbetaren.
Han säger också att företaget inte är främmande för att teckna kollektivavtal, men att det inte är en fråga som har prioriterats under det första året.
– Vi diskuterar gärna med facket, men vill inte förhandla med ett strejkhot över oss. Det är som att prata med en laddad pistol på bordet.
Svea Ekonomi skriver i ett pressmeddelande att de arbetat i över 30 år utan kollektivavtal och därmed bevisat att de kunnat ge sina medarbetare lön och arbetsvillkor som många gånger är bättre än
företag med kollektivavtal.
Anders Lidefelt upplever också att han har de anställdas förtroende och förklarar för Arbetaren att de första månaderna sedan övertagandet av Svea Exchange har varit fulla med annat än att diskutera personalens avtal.
– Ibland måste man prioritera i livet, vi har sett till att verksamheten kommit igång och att de 200 anställda fått behålla sina jobb. Men jag är övertygad om att vi kommer att komma överens med facket.
Ulrika Boëthius på Finansförbundet säger att facket kommer att hålla ut så länge det krävs.
– De anställda har tryckt på oss för att de vill ha ett kollektivavtal och strejk är ju alltid den sista utvägen så jag hoppas företaget kommer att gå oss till mötes.
Enligt henne är det också första gången som Finansförbundet går ut i strejk.
– Det blir lite av ett jädrar anamma naturligtvis, och man går tillbaka till kärnan i verksamheten, varför facket egentligen finns.
Under tisdagseftermiddagen beslutade Transportarbetarförbundet att varsla om sympatiåtgärder och stoppar därigenom leveranserna av kontanter till Svea Exchanges elva Stockholmskontor. Varslet träder i kraft måndag 24 november om inte Finansförbundet och företaget kommit överens innan dess.
– Det tillhör inte vanligheterna att vi lägger ett sympativarsel för ett tjänstemannaförbund. Men frågan om kollektivavtal är så oerhört viktig att vi vill hjälpa till i det här fallet, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren i ett pressmeddelande.