Det var redan förra året som tidningen Göteborgs-Posten rapporterade att kafékedjan Le Pain Francais utnyttjat personal som med hjälp av lönebidrag från Arbetsförmedlingen fått anställning hos företaget. Lönebidrag gäller om en persons arbetsförmåga är nedsatt på grund av en funktionsnedsättning och ska kompensera företagen för att anpassa delar av arbetet. Syftet är enligt Arbetsförmedlingen att öka möjligheterna till anställningar.
Sedan 2009 har Le Pain Francais, som just nu driver elva kaféer runt om i Göteborg, endast betalat försäkringar för fyra anställda per år. Detta trots att de under samma period tagit emot 98 personer med lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Men utan hänsyn till fackets larm har Arbetsförmedlingen fortsatt att skicka dit personer som utnyttjats av företaget, skriver tidningen Dagens Arena.
– Jag tycker att det är under all kritik. Samhället ska inte subventionera företag som inte uppfyller branschens kollektivavtal. De får statliga bidrag och blåser sedan människor som är i ett behov av att komma i kontakt med arbetslivet på pengar. Det är vidrigt rent ut sagt, säger Mikael Berge som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, HRF, i Göteborg till Arbetaren.
När Arbetaren ringer det telefonnummer som står registrerat på Samuel Samuelsson som är en av företagets ägare svarar en man efter bara någon signal.
– Vem är det jag pratar med?
Jag heter Johan Apel Röstlund och ringer från tidningen Arbetaren. Det gällde uppgifter om personal med lönebidrag.
– Jag har inte en aning om vad ni är för något, säger han och lägger direkt på luren.
15 minuter senare ringer Samuel Samuelsson upp och förklarar att ingen av fackets uppgifter
stämmer.
– Vi har tecknat en separat försäkringslösning för vår personal. Tyvärr är det så att han på facket, Mikael Berge, är lite på krigsstigen.
Enligt tidningen Dagens Arena presenterade facket en utredning kring kafékedjans påstådda fusk för Arbetsförmedlingen redan i mars tidigare i år, dock utan någon reaktion.
Facket har nämligen rätt att lämna in synpunkter på de företag som Arbetsförmedlingen väljer att anvisa människor med lönebidrag till.
– Vi har ju inget veto i de här frågorna men har en längre tid haft synpunkter och brukar alltid kolla vad det rör sig om för företag. Om det finns några pågående konflikter på arbetsplatsen och om de har kollektivavtal till exempel, säger Mikael Berge.
Enligt HRF är omkring var tionde anställning inom restaurangbranschen subventionerad med bidrag.
Trots fackets kritik var det först för några veckor sedan som Arbetsförmedlingen tog beslutet att stoppa anvisningarna till Le Pain Francais, enligt Dagens Arena.
Men när Arbetaren ringer Eva-Lena Edberg som är enhetschef på Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning vill hon varken bekräfta eller dementera uppgifterna.
– Alltså, det här kan jag inte uttala om mig över huvud taget.
Men du kan väl åtminstone berätta om ni slutat att anvisa personer med lönebidrag till det här företaget?
– Nej det kan jag inte göra, det har med sekretesslagstiftning att göra, säger Eva-Lena Edberg.
HRF driver fortfarande frågan och hoppas på ett skadestånd för de anställda som enligt dem har blivit blåsta.