Det var tidigt i tisdags morse som två män tog sig in i en synagoga
i västra Jerusalem och attackerade flera människor med yxor och pistol. Fem judiska israeler mördades och attentatsmännen, som enligt israeliska medier uppges komma från det palestinskt dominerade och av Israel ockuperade östra Jerusalem, sköts till döds av polis.
Samtidigt vårdas ytterligare sju personer på stadens sjukhus för svåra skador efter den blodiga attacken.
Israel har kallat händelsen för ett terrordåd och president Benjamin Netanyahu hotade genast med kraftfull vedergällning. Under onsdagen hade fortfarande ingen organisation tagit på sig dådet, men islamistiska Hamas har kallade morden för ett ”rimligt och rättvist svar på ockupationens brott”.
Samtidigt eskalerade också de israeliska högernationalisternas krav på att slå tillbaka och utanför flera bosättningar samlades demonstranter som skrek ”död år araber” och framförde krav på hämnd.
– Attacken är den mest allvarliga i konflikten sedan kriget i Gaza i somras, säger Anders Persson som är lektor i statsvetenskap med fokus på Israel och Palestina vid Lunds universitet, till Arbetaren.
Han oroas nu över att det redan spända läget kan komma att trappas upp betydligt. Under hela hösten har demonstrationer och stora protester ägt rum sedan Israels godkännande av ytterligare 1 000 judiska bosättningar i de ockuperade östra Jerusalem, och så sent som i söndags hittades en palestinsk busschaufför död i sin buss. Detta rörde upp känslorna ytterligare då den israeliska polisen uppgav att mannen skulle ha tagit sitt eget liv, vilket förnekades av läkare på plats.
Den senaste tidens upptrappning av konflikten i Jerusalem rör också Israels införda begränsningar av tillgången till Tempelberget, en helig plats för både judar, muslimer och kristna, där bland annat den historiskt viktiga al-Aqsamoskén är belägen. Nu fruktar många att tisdagens dåd kan vara början på en ny intifada, och Israel lär komma att svara hårt på attacken, oavsett om någon palestinsk organisation tar på sig attacken eller inte. Hur är dock oklart, men Anders Persson ser flera möjliga alternativ.
– De kan naturligtvis gå in militärt i Gaza och på Västbanken och fängsla palestinier, men det kan också bli frågan om en intensifiering av bosättarbyggandet. Det finns redan stora planer där spaden ännu inte satts i marken och Israel brukar passa på när de utsatts för attacker.
Enligt Anders Persson finns det inget land som stödjer det pågående israeliska bosättarbyggandet på ockuperad palestinsk mark, men både EU och USA har hela tiden varit väldigt försiktiga
i sina fördömanden, trots hot om europeiska sanktioner.
Om det visar sig stämma att attentatsmännen kommer från östra Jerusalem innebär det dock ett nytt läge som kan komma att innebära inbördeskrig i Israel, menar Anders Persson.
– Det handlar i sådana fall om araber med israeliska id-handlingar och som kanske är israeliska medborgare. Därför är det svårt att säga hur Israel kommer att svara.
Konflikten riskerar också att försvåras ytterligare då det finns planer på att tidigarelägga parlamentsvalet i Israel till inom ett år. Något som skulle kunna gynna de radikala högerkrafterna i landet med deras ännu mer militanta framtoning gentemot Palestina.
– Det känns som att det går spikrakt utför just nu och jag ser ingen horisont för förhandlingar, säger Anders Persson.
Bara de senaste veckorna har flera människor, både israeler och palestinier, dödats i konflikten. Under sommarens attacker mot det isolerade och svårt utsatta Gaza dödades enligt FN 2 131 palestinier, där över hälften var civila och 501 barn. Över 108 000 palestinier förlorade samtidigt sina hem då mer än 18 000 byggnader förstördes av israeliska bombangrepp. På den israeliska sidan dödades 71 personer, fyra av dessa var civila.