Det var förra året som alliansen beslutade att kommunen skulle ta över verksamheten i huset, något som skapade stora protester. Men redan 2012 deklarerade det moderata kommunalrådet Mats Green tillsammans med Folkpartiets Anna Mårtensson att de tyckte att kontraktet med Föreningen Kulturhuset skulle rivas upp. En av anledningarna var enligt dem att det socialistiska Bokcafét som driver sin verksamhet i huset inte borde finansieras genom skattepengar då de bland annat sålt tröjor med texten ”Burn Israel Burn”. Bokcafét polisanmäldes, men utredningen lades genast ner.
Sedan dess har frågan om Kulturhuset varit en het potatis i Jönköpingspolitiken. Nu backar alltså alliansen. Man beslutade i mitten av veckan att återgå till den tidigare driftsmodellen, där Föreningen Kulturhuset fortsätter att hyra lokalerna av kommunen och själva får stå för uthyrningen av kortare kontrakt till olika föreningar och organisationer.
Jon Heinpalu är samordnare på Kulturhuset. Han säger till Arbetaren att beskedet är hoppfullt.
– Det här är ett steg i rätt riktning även om vi inte riktigt är i mål än.
Vad är det som gör att ni inte är helt nöjda, trots att alliansen backat i sitt förslag?
– Det är naturligtvis bra att Kulturhusföreningen får en central roll och att det beslutats att huset ska fortsätta att styras på ideell basis. Samtidigt finns det naturligtvis en oro kring det här med att långtidskontrakten för föreningar måste skrivas med kommunen. För vi har ju sett tidigare att till exempel Bokcafét nekats av politiska skäl. Därför är det viktigt att vi får fortsätta vara huvudman. Vad man än tycker om Bokcafét är det deras demokratiska rätt att uttrycka sina åsikter.
Vad tycker du om de som tidigare försökt att få bort er?
– Det är naturligtvis en liten seger att de nu är ute ur leken. Mats Greens förslag har fallit som ett korthus. Till och med förvaltningsrätten visade ju att hans försök att göra Bokcafét olagligt var fel, så det är väl värt att fira naturligtvis. Vi är elva medlemsföreningar och omkring 250 enskilda som driver huset, och nu fortsätter vi verksamheten som vanligt. Vi är inte intresserade av att vara helt särskilda från kommunen utan vill ha en part att förhandla med, vilket vi nu har fått.
Kristdemokraternas gruppledare i Jönköping, Simon Rundqvist, säger i ett uttalande till Jönköpings-Posten att han vill att Kulturhuset även i fortsättningen ska drivas som en ideell förening och är glad att det nu ser ut att bli en politisk överenskommelse kring frågan i kommunen.
– Det finns ingen anledning att sätta prestige på detta, säger Simon Rundqvist.
Men Sebastian Dahlander som är styrelseledamot i Föreningen Kulturhuset är inte lika positiv.
– Det här beslutet hotar ju fortfarande grundprinciperna i huset då det kan ta bort rätten för oss att teckna avtal. Kommunen försöker splittra verksamheten. Men Kulturhuset är inget smörgårdsbord där det går att ta bort och ha kvar de delar man gillar eller inte tycker om. Alla
verksamheter fungerar organiskt med varandra och det går inte att ta bort en kugge, då faller idén, säger Sebastian Dahlander till Arbetaren.