Den pågående konflikten är knappast den första på butikskedjan, som beräknas vara USA:s största privata arbetsköpare. Sedan flera år tillbaka har både fack och ickeorganiserade butiksarbetare kämpat för lönehöjningar och rätten till heltidsarbete.
Walmart är en av de största detaljhandelskedjorna i världen och ledningen har ett rykte om sig att avsky fackföreningar. Flera av de anställda jobbar på timmar och lönen är låg.
Många har också blivit av med sina anställningar sedan de försökt att organisera sig fackligt, men trots det beräknas tusentals anställda sluta upp under fredagens jätteaktion på omkring
1 600 butiker.
Det rör sig om allt från enskilda protestaktioner utanför entréerna till direkta aktioner och organiserade endagsstrejker. Ett av kraven är att företaget höjer minimilönen till 15 dollar i timmen, vilket motsvarar 112 svenska kronor.
– Många av de anställda på Walmart erbjuds inte att jobba mer än 25 timmar i veckan, ofta till och med mindre. Det gör att lönen inte går att leva på och därför tvingas man söka bidrag eller försöka hitta andra deltidsjobb.
Det säger Michael Israel från Jackson i Kalifornien. Han jobbar fackligt för de serviceanställdas fackförbund, SEIU, och har nära kontakt med de Walmartanställda som främst är organiserade inom handelsfacket UFCW.
Han berättar om den senaste tidens konflikter, där bland annat han själv och flera anställda på den jättelika butikskedjan gripits av polis sedan de blockerat vägen till flera butiker i just Kalifornien.
Men ilskan pyr runt om i hela landet och vid dagens jätteaktion beräknas många sluta upp, även människor som inte jobbar inom Walmart-koncernen. Och att aktionen är förlagd till just fredag är ingen slump, det är nämligen USA:s största shopping- och readag, Black Friday, som infaller efter den stora helgdagen Thanksgiving varje år i slutet av november.
– Vi slår till när det känns som mest för företaget. Det är ett sätt att visa ägarna att de måste ta de anställdas krav på allvar, säger Michael Israel till Arbetaren.
Han berättar också att de anställda tvingas arbeta under dåliga arbetsförhållanden. Särskilt nu under vinterhalvåret då företaget för att spara pengar låter bli att värma upp lagerlokalerna.
För två år sedan sparkades 60 anställda vid en och samma butik sedan de deltagit i en protestaktion.
– Företaget har satt i system att hyra in folk särskilt för att sabotera facklig rekrytering, och med tanke på den höga arbetslösheten är det inget problem för dem att ersätta dem som sparkas med ny personal, säger Michael Israel.
Företaget å sin sida menar att de har schysta villkor och att de erbjuder heltidstjänster för de flesta som vill. Dessutom menar de att det är fackförbundens ledningar och inte de anställda som ligger bakom strejkerna och manifestationerna.
– Vi har sett de här protesterna förut och de som dyker upp på fredag får betalt av facken för att protestera, säger Walmarts talesperson Brooke Buchanan i en intervju med tidningen Los Angeles Times.
Michael Israel är väldigt kritisk till företagsledningen på Walmart.
– Det finns en tradition av att agera väldigt aggressivt så fort några försöker att organisera sig. Men trots rädslan för att bli av med sina jobb så kommer många anställda att delta. Företaget försöker på alla sätt att stoppa det, bland annat genom att baktala fackföreningarna med hjälp av propaganda i fikarummen.