Det var en till synes besviken statsminister som förklarade att han den 29 december kommer att utlysa ett extraval som kommer att hållas söndagen 22 mars nästa år. Stefan Löfven kallade bland annat alliansens och Sverigedemokraternas agerande för ansvarslöst och förklarade att Sverige nu befinner sig i ett helt nytt politiskt landskap.
Situationen kan beskrivas som unik. Extraval, eller nyval som det också kallas, har bara hållits i Sverige en gång förut – 1958. Den gången gällde frågan den allmänna tilläggspensionen, och nu handlar det alltså om att de nuvarande tre blocken i riksdagen inte lyckats komma överens om budgeten. Sverigedemokraterna har hotat med att fälla samtliga regeringar som inte kraftigt vill minska kostnaderna för invandringen.
Extravalet i mars kommer att gå till på samma sätt som ordinarie riksdagsval med både förtids- och utlandsröstning. Men det finns anledning för flera partier att känna oro. Det menar åtminstone den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.
– Det finns krafter inom nästan samtliga partier som inte vill se något extraval. Anna Kinberg Batra är ju inte vald som partiledare för Moderaterna än och är fortfarande oprövad bland väljarna. Samtidigt riskerar små partier som Kristdemokraterna att åka ur riksdagen. Egentligen är det nog bara Centerpartiet som känner att de har riktig vind i ryggen just nu, säger han till Arbetaren.
Enligt Karl Loxbo, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, var SD:s beslut att rösta ned regeringens budget väntad. Han säger till Arbetaren att det finns en stark opinion inom partiet och bland dess väljare att fälla regeringen och att den nu uppkomna situationen var det enda sättet för SD att sätta något avtryck i politiken.
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, håller med men säger samtidigt att det inte måste betyda att partiet går framåt i ett extraval.
– Det är inte alls otänkbart att de faktiskt tappar röster, säger hon.
Sverigedemokraternas tillfällige partiledare Mattias Karlsson sade på en presskonferens att han vill göra valet till en folkomröstning om invandringen.
Samtidigt förklarade LO:s styrelse efter ett extrainkallat möte på onsdagen att facket står redo för att dra igång sin valrörelse på nytt. Reklamaffischer ska tryckas och ringcenter sättas upp för att få väljarna att ta sig till vallokalerna ytterligare en gång.
– Trots att allianspartierna gjorde ett katastrofval och föll med 10 procent så verkar de ha som plan att hänga sig kvar vid makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Det tror jag är väldigt bra bränsle för alla som valarbetar för LO, sade vice ordförande Tobias Baudin i ett uttalande på onsdagen.