Boko Haram tros ligga bakom en attack och flera kidnappningar i Kamerun på söndagen. Uppgifterna om hur många som förts bort varierar, men det talas om mellan 60 och 80 personer – och de flesta uppges vara barn.
Boko Harams attacker i norra Kamerun har skapat en ond cirkel av rädsla och osäkerhet och lärare mutar sig nu ut från ”dödszonen”.
– Jag skulle hellre säga upp mig än att arbeta uppe i norr, säger James Ngoran.
Som lärare är han inte ensam om att aldrig kunna tänka sig att flytta och arbeta i den hårt ansatta norra regionen som gränsar till Nigeria där Boko Haram har utfört flera attacker.
– Många lärare som förflyttas till norra Kamerun går aldrig till arbetet. De fruktar för sina liv, säger Wilson Ngam som har ansvar för utbildningsfrågor i norra Kamerun.
Han berättar att minst 200 utbildade lärare i regionen vägrade att påbörja sina tjänster under förra året.
I en video som lades upp på nätet tidigare i januari uttalade Boko Haram-ledaren Abubakar Shekau ett hot mot Kameruns regering och president Paul Biya efter upprepade strider mellan Boko Haram och regeringstrupper i norra Kamerun. Abubakar Shekau uppgavs ha dödats i september av regeringstrupper, men det visade sig vara en uppgift som inte stämde.
Attackerna har lett till att regeringen har tvingats att stänga flera skolor, vilket har påverkat tusentals elever. Enligt Mounouna Fotso vid landets departement för gymnasieutbildning har redan över 130 skolor stängts i bland annat distrikten Mayo-Tsanaga, Mayo-Sava, Logone och Chari.
– Regeringen har tillfälligt stängt skolor och förflyttat elever och lärare. Vi kan inte riskera barnens liv, säger Mounouna Fotso.
Oron ökar för att de stängda skolorna och psykiska trauman bland lärare och elever kommer att innebära att millenniemålet om grundskoleutbildning för alla barn inte kommer att nås i norra Kamerun. Endast 49 procent av barnen i landet är inskrivna i skolan. Enligt FN:s barnfond Unicef ligger riksgenomsnittet på 83 procent.
– Vi förlorar elever varje gång det sker en attack även om det är fler kilometer härifrån, säger Christophe Barbah, rektor i Kolofata i norra Kamerun nära gränsen till Nigeria.
Mahamat Abba från den kamerunska gränsstaden Fotocol har flytt med sin familj till Kouseri på gränsen till Tchad. Hans fyra barn gick tidigare i en av de statliga skolorna i Fotocol.
– Jag visste att mina barn och min underbara fru skulle kunna dödas när som helst. Vi var tvungna att fly. Men att börja ett nytt liv här är en mardröm när man har övergett allt, säger han.
Alhadji Abakoura berättar att hans hemstad Amchidé har förvandlats till en spökstad.
– I Amchidé fanns sex grundskolor och en förskola. Nu är alla stängda, säger han.
Trycket ökar på skolor i säkrare områden som tar emot många elever utan ytterligare finansiering.
– Många av oss följer lektionerna genom klassrumsfönstret eftersom det inte finns tillräckligt med sittplatser, säger Ahmadou Saidou, högstadieelev vid en skola i Maroua.
Vid bänkar där det förr satt tre elever sitter nu dubbelt så många. Ahmadou Saidou berättar att han flydde från Amchidé efter en attack i september i vilken två elever och en lärare dödades.
Mahamat Ahamat är lokalt ansvarig för grundskoleutbildningen i regionen. Han menar att Boko Harams attacker bromsar utvecklingen i regionen påtagligt.
– I normala fall är klassrummen avsedda för maximalt 60 elever. Men nu har vi en situation där vi kan ha 130 elever i ett enda klassrum, säger han.
Den nigerianska extremistgruppen har utfört allt fler attacker i Kamerun de senaste åren och dödat eller kidnappat medborgare och krävt lösensummor.
I norra Kamerun bekämpar landets armé Boko Harams gränsöverskridande räder.
Tusentals soldater har skickats till landet nordliga delar. Landets försvarsminister Edgar Alain Mebe Ngo’o har meddelat att 20 000 soldater ska rekryteras de närmaste två åren för att bekämpa terrorismen.