Journalisten Martin Schibbye är glad och lättad över att Joakim Medin är hemma igen. Sedan han släpptes ur Kalityfängelset i september 2012 har han arbetat med att synliggöra frilansjournalistikens villkor.
– Det blev så tydligt, i fallet med Joakim, vilken oerhört viktig roll frilansjournalister har som demokratibärare och vår möjlighet att få information från sådana här områden och konflikter. Inte minst nu när de stora mediehusen har dragit ned sin bevakning och i mångt och mycket lever på byråmaterial, säger han.
– Det är viktigt att vi backar upp de journalister som vågar ta yrket på allvar och med hjälp av sina fötter ger människor som lever i utsatta områden en röst. De måste våga fortsätta att rapportera och gå utanför de mediala allfarsvägarna
Med den senaste tidens många kidnappningar av och mord på journalister konstaterar Martin Schibbye att läget för journalistiken världen över är dystert.
– Det är en jaktsäsong på journalister i dag som vi aldrig tidigare sett och det ser likadant ut internationellt, säger han
Martin Schibbye arbetar med att ta fram en säkerhetshandbok för frilansjournalister. Den ska bland annat ta upp frågor om hur relationen mellan redaktörer och frilansare bör se ut, vilka kontaktvägar och vilken planering man behöver inför varje jobb.
– Efter varje ny sådan här händelse blir det en rätt nyvaken diskussion om vad som måste göras. Och det blir mer och mer så att redaktionerna låter bli att köpa in material från frilansare, i stället för att säga: då dubblar vi arvodet! Säkerhet kostar.
Tillsammans med en grupp journalister har Martin Schibbye nyligen lanserat Blank Spot Project, som syftar till att bemöta krisen inom journalistiken. Genom en digital plattform för utrikesjournalistik som frivilligt finansieras av medborgarna vill de se till att de viktiga reportagen från konflikthärdar verkligen blir skrivna.
– Jag är ändå hoppfull när det gäller försvaret av det fria ordet. Efter de första kommentarerna då jag och Johan fängslades om ”vad hade de där att göra?” så har det varit en ganska folkbildande debatt, säger han.
Martin Schibbyes råd till Joakim Medin nu efter hemkomsten är att han ska lyssna inåt, på både den person och den journalist han är.
– Mitt råd är att han ska göra det han känner för, vill han åka tillbaka och rapportera ska han göra det. Jag tror att det är viktigt att han får berätta det han har varit med om och burit hem och att vi lyssnar på honom, säger han.
Att bli frihetsberövad är bland det värsta som kan hända en människa, särskilt när man sitter isolerad, menar Martin Schibbye.
– Det skapar extrema stressnivåer i kroppen. Samtidigt visste han varför han var där och hade betydligt större möjlighet att klara av det än om en turist råkat illa ut, säger han.
– Du kan fängsla någon men du kan inte ta ifrån dem den de är, Joakim är journalist och han visste det. Utmaningen för honom nu är att få personen Joakim att må bra – journalisten Joakim har nog aldrig mått bättre.