Det var förra fredagen som en busschaufför, som just avslutat sitt pass, brutalt brottades ned och belades med handfängsel. Händelsen inleddes med att biljettkontrollanter bryskt kastar chauffören av bussen efter att han inte kunnat visa upp giltigt färdbevis.
– Han var lugn, gjorde inget motstånd och försökte förklara att ”jag är busschaufför”. Han visade sitt förarkort och pekade på sina kläder, att han satt i uniform, säger ett anonymt vittne till Göteborgsposten.
Händelsen filmades av en resenär och fick snabbt stor spridning i sociala medier och plockades upp av såväl tv som radio och tidningar. Filmen visar hur de aggressiva väktare från säkerhetsföretaget g4s skriker åt mannen som sitter chockad på gatan med händerna fastlåsta bakom ryggen.
Västtrafik, som är upphandlare av mannens arbetsköpare Transdev, var till en början fåordiga vilket fick flera andra bussförare i regionen att ilskna till. På Facebook spreds protester, och vissa förare menade att inga kontrollanter längre var välkomna ombord på deras bussar. Det talades också om strejk, och under måndagen möttes ett trettiotal chaufförer för att ventilera sina känslor och kräva en offentlig ursäkt av så väl Västtrafik som av säkerhetsbolaget g4s där ordningsvakterna är anställda. Lasse Selander som är fackligt ombud på kommunal och själv busschaufför var en av de som deltog i mötet.
– Det var en väldigt upprörd stämning som sällan förekommer. Droppen rann över efter den här händelsen. Vi förare jobbar redan under otroligt hård press och möts av många olika typer av påhopp och rasism. Att då biljettkontrollanterna kommer och ifrågasätter en förare trots att han bär arbetsgivarens uniform gjorde att upprorsstämningen blev total, säger Lasse Selander till Arbetaren.
Efter mötet kom Västtrafik med en offentlig ursäkt till den drabbade chauffören och under onsdagen beslutades också att avtalet med g4s sägs upp med omedelbar verkan, men från fackets sida kräver man mer.
– Känslan hos många är att nu får det för i helvete vara nog och det är fullt begripligt. Men även om det är bra med en ursäkt är det inte frid och fröjd för det. Chaufförer måste respekteras och de ska inte bli ifrågasatta om de sitter med uniform på sig mellan två pass.
Det talades bland annat om strejk som protest mot det som hände. Vad säger du om det?
– Känslorna måste ju få komma ut, men nu ska vi sätta oss ner och jag tror att vi kan nå framgång genom att prata med Västtrafik om hur vi vill förändra vår situation, säger Lasse Selander.
Mikael Högberg är regionchef för g4s i västra Sverige och han säger till Arbetaren att företaget haft möten med Västtrafik om det inträffade och att de även startat en internutredning om händelsen. Vad de än så länge kommit fram till vill han inte gå in på men han säger att den drabbade busschauffören kommer att få en personlig ursäkt av företagets representanter.
– Det finns mycket vi måste titta på när det gäller vårt förhållningssätt och våra rutiner, säger han.
De personer från g4s som var inblandade i den våldsamma biljettkontrollen är för närvarande omplacerade, enligt Mikael Högberg.
– Vad de själva sagt kan jag inte gå in på utan det ingår i vår egen utredning.
Efter intervjun publicerade vaktbolaget g4s en offentlig ursäkt till den drabbade chauffören på sin hemsida. I ursäkten skriver regionchefen att personalens beteende mot chauffören ”är uppenbart inte okej”.
Även Västtrafiks enhetschef Maria Björner-Brauer kallar i ett pressmeddelande ordningsvakternas beteende ”helt oacceptabelt”.