Med två veckor kvar till valet i Danmark lanserar de fyra borgerliga oppositionspartierna ett kontroversiellt förslag. Inför en speciell ungdomsdomstol och sänk straffåldern till 12 år, lyder idén som kan komma att bli verklighet om den sittande socialdemokratiska regeringen förlorar mot högeroppositionen i valet den 18 juni.
Men samtidigt växer också kritiken mot förslaget. Den 31 maj hade fler än 17 000 namnunderskrifter samlats in i den protest som startats av en av landets främsta juridikprofessorer, Eva Smith. Hon får stöd från bland annat danska Rädda Barnen, lärarfacket och brottsförebyggande rådet i landet, som menar att det i stället borde satsas mer på preventiva åtgärder för att hålla barn och ungdomar borta från kriminalitet.
– Jag kan inte tro att vi danskar tycker att barn som är 12 år gamla ska ställas inför rätta. Det stämmer inte med den bild jag har av befolkningen, säger Eva Smith till den danska tidningen Berlingske.
– Förhoppningen är därför att samla tillräckligt många underskrifter för att det blå blocket ska lugna sig. Jag har under många år varit engagerad i kampen för förebyggande åtgärder så att barn och ungdomar inte blir kriminella. Och jag tror att det här lätt kan få motsatt effekt, då är det svårt för mig att bara titta på.
Förslaget som kommer från Dansk Folkeparti, det liberalkonservativa Venstre, De Konservative och det relativt nybildade partiet Liberal Alliance anklagas från många håll för att vara ett populistiskt utspel för att locka de sista osäkra väljarna till valurnorna. För tvärt emot vad oppositionen vill ge sken av har ungdomsbrottsligheten i landet minskat dramatiskt de senaste åren. Den danska polisens egna siffror visar bland annat att brott begångna av barn i åldern 10 till 14 år minskat med hela 66 procent sedan 2006.
Förslaget om sänkt straffålder sågas av åklagare, forskare och barnexperter i landet.
– Vi tycker att det är en riktigt dålig idé. När du är 12 år är du fortfarande ett barn och i stället för åtal, fällande dom och straffpåföljd finns ett behov av utbildning och tidiga sociala insatser, säger Claes Amundsen från danska Rädda Barnen till Arbetaren.
Han menar att det är förödande att barn märks som brottslingar, vilket på sikt riskerar att skada deras framtid eftersom det skulle göra det svårare för dem att få till exempel jobb och bostad.
– Det är tyvärr inte första gången som liknande förslag kommer upp i Danmark och vi i Rädda Barnen har alltid ställt oss emot det, säger Claes Amundsen.
I måndags presenterades en opinionsundersökning som visar att det sittande röda blocket har en knapp ledning inför valet, men utgången betraktas ännu som mycket oviss.