Drönare har på senare tid fått en rad nya användningsområden. Näthandelsjätten Amazon har exempelvis fått tillstånd att testa obemannade farkoster för att transportera varor i USA, och drönare används redan av poliser, i forskningsprojekt, i räddningsoperationer och för att bespruta åkrar. En provins i Kina har till och med beslutat sig för att använda sig av förarlösa farkoster i jakten på fuskare i samband med det ökända universitetsprov som blivande studenter tvingas genomgå.
Men även journalister kan komma att i allt högre grad använda sig av drönare – under förutsättning att myndigheterna inte sätter stopp för det.
Professor Matt Waite, som arbetar med ett projekt kallat Drone Journalism Lab vid Nebraska-Lincolns universitets journalistutbildning, menar att journalister över hela världen är intresserade av att börja använda den nya tekniken.
– Frågor kring hur drönare kan användas inom journalistiken belyser samtidigt en rad av de problem som finns i världen, däribland pressfriheten. I många länder försöker makthavarna komma fram till hur dessa farkoster ska regleras, och i många fall ses journalister som är utrustade med drönare som ett hot mot regeringen, säger Matt Waite till IPS.
Han påpekar att drönare blivit förbjudna i flera länder direkt efter att de börjat användas av reportrar. Ett färskt exempel är Nepal.
– Efter den fruktansvärda jordbävningen kom mängder av internationella journalister som hade små drönare med sig. Och inom en vecka hade den nepalesiska regeringen infört ett förbud mot dessa.
Matt Waite säger att drönarna kan ha använts på ett olämpligt sätt av en del, men att det inte försvarar införandet av ett förbud.
– Förbud eller hårda restriktioner kan inte ersätta införandet av regler där både pressfriheten och säkerhetsfrågor och rätten till ett privatliv respekteras, säger Matt Waite.
I USA har landets flygmyndighet, FAA, ännu inte infört några tydliga regler för användningen av drönare. Journalister som vill använda drönare behöver dock ett tillstånd från myndigheten.
Matt Waite menar att statsmakterna i stora delar av världen kommer att få problem med hur de ska reglera användningen av drönare. Inom tio års tid menar han dock att tekniken kommer att vara så vanlig att alla länder tvingas ha tydliga regler.
Matthew Schroyer vid organisationen Professional Society of Drone Journalists, som arbetar för ett etiskt och ansvarsfullt journalistiskt användande av tekniken, menar att drönarna kommer att leda till stora förändringar inom journalistiken inom tio års tid.
– Det kommer att bli allt fler användare, inte bara för att priserna kommer att sjunka, utan också eftersom tillverkarna inser att drönarna blir mer populära ju enklare de blir att manövrera, säger han till IPS.
Inom journalistiken kommer drönare bara bli till ett nytt arbetsverktyg – på samma sätt som kameran och mobiltelefonen, enligt Matthew Schroyer.
– Journalistik med hjälp av drönare kommer inte att ses som något speciellt, utan vara något vardagligt. Det är positivt för både medborgare och journalister.
Samtidigt menar han att tekniken också har potentialen att leda till en förbättrad undersökande journalistisk, i en värld där många problem som klimatförändringar och hållbarhetsfrågor är internationella.
Han understryker att drönare kan bära med sig en rad sensorer som kan avslöja saker som inte kan ses med blotta ögat – exempelvis växters fotosyntes, kvalitén på vatten och olika typer av kemikalier. Något som kan påverka bevakningen av bland annat klimatförändringarna.
– Detta betyder fler avslöjanden om effekterna av naturkatastrofer och katastrofer förorsakade av människor. Journalister måste förbereda sig på att leta efter information på samma sätt som forskare, för att kunna föra journalistiken framåt.
Samtidigt understryker Matthew Schroyer att utvecklingen inte är skriven i sten.
– Vi har sett statliga motreaktioner mot drönare, och det är inte särskilt förvånande att detta sker på platser där journalisters rättigheter inte respekteras. Journalister måste även agera ansvarsfullt för att visa hur drönare kan tjäna allmänheten.