I brevet som skickas ut till de anställda varje vecka skrev cheferna för ett kommunalt äldreboende i Majorna i centrala Göteborg att de anställda inte längre skulle vabba på helger och kvällar. ”Finns ej någon mer vårdnadshavare, utgår vi från att du löst din barnomsorg med utomstående för att klara dina arbetsuppgifter” var formuleringen som fick personalen att rasa. Till Göteborgs-Posten säger en av de anställda att folk blev fly förbannade och att det rådde upprorsstämning på arbetsplatsen sedan de läst brevet från cheferna. Många upplevde det som kränkande.
Carina Särnblom är områdeschef för äldreomsorgen i stadsdelen Majorna-Linné. Hon säger till Arbetaren att hon aldrig varit med om något liknande.
– Så snart jag fick kännedom om det här utskicket kallade jag till mig de ansvariga cheferna och tillsammans skrev vi en dementi och ursäkt till personalen. Jag har varit väldigt tydlig med att jag aldrig vill att något liknande aldrig ska hända igen, säger hon.
Varför brevet med uppmaningen att inte vabba på obekväm arbetstid från början skickades ut vet inte Carina Särnblom. Hon säger till Arbetaren att de som arbetsköpare inte har någon rätt att lägga sig i om och när personal behöver stanna hemma med sjukt barn och hon kallar formuleringarna i brevet för oacceptabla.
– De ansvariga cheferna har fortfarande inte kunnat förklara för mig varför det blev så här.
Lasse Thörn är enhetschef på LO:s arbetslivsenhet. Han suckar när Arbetaren ringer och han får höra om brevet.
– Fullständigt oacceptabelt. Man upphör inte att häpnas hur man kan bete sig som arbetsgivare.
Inte heller hans kollega Sofie Rehnström, som är jurist på LO, låter särskilt förvånad över brevet som skickats ut.
– Det här är ett sympton för vår nya sköna arbetslinje där arbetsgivarna kopplat ett allt starkare grepp om livet på de anställda. Hade någon ändå vabbat och sedan blivit uppsagd skulle den personen naturligtvis ha vunnit i arbetsdomstolen men ändå. Det här är som sagt ett symptom på hur det ser ut där de anställda ska lösa arbetsgivarnas dåligt planerade situation.
Enligt arbetslagstiftningen får inte arbetsköparen neka någon att vara hemma för vård av sjukt barn. Den frågan tar Försäkringskassan hand om. Hemma får du som vårdnadshavare vara bland annat om barnet är mellan åtta månader och tolv år och är sjukt eller behöver uppsöka tandläkare eller barnavårdscentral.
Men Sofie Rehnström på LO menar att många anställda kan skrämmas av ett sådant brev som skickade ut i Göteborg och därför inte våga stanna hemma, trots sjukdom hos barnen.
– Vi ser absolut att det blir vanligare.
Vad beror det på tror du?
– Makten har skiftat över till arbetsgivarnas fördel och det utnyttjas naturligtvis när de ska tjäna eller som i det här fallet kanske spara pengar. Och det beror till stor del på att vi har en hög arbetslöshet. Många som arbetar på timmar törs därför inte säga nej för att till exempel vabba för då vet de att de inte blir inringda igen.
Vad kan man göra åt problemet?
– Det är naturligtvis viktigt att organisera sig och stå upp för att avtalen följs. Men är man timanställd förstår jag att det inte är så lätt att vara styv i korken. En lägre arbetslöshet skulle dock lösa mycket, säger Sofie Rehnström.