– Jag vill välkomna de här människorna, liksom. De har haft det så tufft och jag tänker att det skulle ju kunnat ha varit jag själv.
Det säger elvaårige Gordon Grahn där han står på perrongen inne på Stockholms centralstation och väntar på att morgontåget från Malmö ska anlända.
I handen har han en gul skylt med texten ”Refugees welcome”.
I ankomsthallen står en handfull unga killar och ser sig omkring. De har fått en varsin pappmugg med rykande varmt te och runt dem står stockholmare som med hjälp av tolkar informerar de nyanlända om situationen och erbjuder skjuts till bland annat Migrationsverkets lokaler. Ett upprop på sociala medier spred sig snabbt under tisdagsmorgonen och nu strömmar folk till med bilar, smörgåsar, hygienartiklar och telefonkort.
Scenerna från mottagandet i München, där hundratals privatpersoner mötte upp flyktingar från främst Syrien som via Österrike och Ungern tagit sig till landet, har berört många. När kvällstågen från Köpenhamn började rulla in i Malmö under måndagskvällen mötte många skåningar upp för att visa sin solidaritet med dem som flytt. Men också för att bidra med information och förnödenheter.
Sverige har beslutat att ge permanenta uppehållstillstånd till alla som flytt krigets helvete i Syrien och sedan bilderna på den drunknade treåriga kurdiska pojken Alan Kurdi började spridas i media förra veckan har en våg av solidaritetsarbete svept in över landet.
– Jag kommer själv från en familj som tvingades fly militärdiktaturens Chile på 1970-talet så jag bestämde mig för att gå hit och försöka hjälpa till så gott det går. Vill de kan de komma hem till mig för att duscha och ta igen sig, säger Karolina Kempe.
Även hon står med en gul skylt på perrongen när det första tåget från Malmö anländer. Andra passagerare kliver av och gör tummen upp till de som samlats för att ta emot de människor som varit på flykt i veckor.
På ett bord inne på centralen har det samlats in mängder av mat och dricksvatten och via sociala medier sköts koordineringen av vad som behövs så gott det går. Pengar för att bidra till fortsatt resa för de flyktingar som ska vidare från Stockholm samlas in via mobiltelefonappar. Engagemanget är stort och smittar av sig, nya människor strömmar hela tiden till.
Siffror från de stora och etablerade hjälporganisationerna, som Röda Korset, Unicef, UNHCR och Rädda barnen, visar att över 60 miljoner kronor samlats in den senaste veckan. Dessutom har privata och uppmärksammade initiativ, som till exempel ”Vi gör vad vi kan”, där pengarna oavkortat går till flyktinghjälp på den grekiska ön Lesbos, gett drygt 8 miljoner kronor och stora mängder kläder och hygienartiklar.