Sedan drygt en vecka tillbaka ockuperas kulturhuset Walla scen i Årsta i Stockholm som en protest mot att lokalerna sagts upp av kommunala Stockholmshem. Anledningen är den planerade renoveringen av 303 lägenheter i områdets hyresfastigheter som kommer att påbörjas efter årsskiftet.
Walla scens lokaler är tänkta att användas som byggbarack under de år renoveringarna pågår. Bland de boende är oron stor att hyrorna kommer att stiga i höjden.
– Jag har redan nu inneboende hos mig, så det är svårt att säga om de skulle ha råd att bo kvar om hyrorna höjs. Så själv kan jag också bli tvungen att flytta, säger David Weir som bor i en av de lägenheterna som står först i renoveringskön.
Bostadsmarknaden i Stockholm är kaotisk. Rekorddyra bostadsrätter och ett försvinnande antal hyresrätter gör att många har svårt att hitta boende. Bara de senaste 20 åren har över 82 000 hyresrätter försvunnit från marknaden och i flera bostadsområden saknas allmännyttan helt.
I Årsta, strax söder om centrala Stockholm, ska Stockholmshem nu genomföra en omfattande renovering av hyreslägenheterna. Enligt tidningen Årsta/Enskede riskerar hyrorna att stiga med upp till 50 procent. Men Stockholmshems kommunikationschef Karin Stener vill inte kommentera några belopp.
– Vi informerar om vårt förslag direkt till våra hyresgäster, inte via media. Men det handlar inte om hyreshöjningar på 50 procent. I vårt förslag finns det två hyresnivåer, där hyresgästerna själva väljer nivå på ombyggnad. Dessutom finns det en permanent kvarboenderabatt och en treårig hyresrabatt, säger hon till Arbetaren.
På Valla torg i Årsta står Bengt Rydén från det nu ockuperade Walla scen. Han är kritisk till hur bostadsbolaget skött sina planer och kallar beslutet att göra kulturhusets lokaler till byggbaracker idiotiskt. Från andra boende i området upplever han ett starkt stöd för ockupationen.
– Enligt Stockholmshem är flera boende emot ockupationen, men det är skitsnack. Vi har inte hört några klagomål. Alla som tittat in har varit väldigt positiva, säger han.
En av aktivisterna som deltar i ockupationen är Nathalie, hon menar att syftet med renoveringarna är att byta ut befolkningen.
– Det handlar inte bara om Walla scen. Det görs över huvudet på de boende. Gentrifieringen slutar alltid med att de som förlorar på det är de med minst pengar, säger hon.
Daniel Weir säger att han inte är ensam om att känna sig orolig. Många pensionärer har redan flyttat, berättar han.
– Alla grannar pratar om det här och framförallt de äldre är väldigt rädda för vad som ska hända.
Arbetaren har upprepade gånger sökt Vänsterpartiets bostadsborgarråd Ann-Margarethe Liv, som alltså har högsta ansvaret för boendefrågor i Stockholm, och även flera andra vänsterpartister i stadshuset. Men via pressekreterare Ida Strid får vi veta att ingen i partiet vill uttala sig om den pågående konflikten. I stället hänvisas vi Stockholmshem.